• 0

Dan menstrualne higijene: Na čemu počiva menstrualno siromaštvo i koliko je menstuacija i dalje tabu tema

Glumica Džamila Džamil poznata je po svojoj iskrenosti, te je bila pravi sagovornik za "Popsugar" u čast Dana menstrualne higijene.

  • 0

Svetski Dan menstrualne higijene obeležava se 28. maja. Kada govorimo o menstruaciji, uviđamo da su čak i danas milioni žena i devojaka širom sveta stigmatizovani, isključeni i diskriminisani samo zato što imaju menstruaciju. Nije prihvatljivo da zbog prirodne telesne funkcije žene i devojke i dalje budu sprečene da se obrazuju, zarade i potpuno i ravnopravno učestvuju u svakodnevnom životu.

Menstrual hygiene day organizacija cele godine radi na obrazovanju po pitanju menstrualnog zdravlja i bavi se ovim pitanjima:

  • prekidanje tabua i okončanje stigme oko menstruacije
  • podizanje svest o izazovima u vezi sa pristupom menstrualnim proizvodima
  • edukacijom o menstruaciji i korišćenju odgovarajućih proizvoda tokom ciklusa
  • obezbeđivanje finansijskih sredstava i sprovođenje akcija i kampanja

Sve ovo doprinosi njihovom sveobuhvatnom cilju: da se do 2030. godine izgradi svet u kome niko nije sputan jer ima menstruaciju.

Menstrualna svest

Roditelji treba da edukuju svoje dete o menstruaciji pre tinejdžerskog doba, šta podrazumeva edukaciju o proizvodima za menstrualnu higijenu - higijenskim ulošcima, tamponima i menstrualnima čašicama, zajedno sa njihovim prednostima i nedostacima. Najvažnije je da devojčice uvide da je to savim normalna pojava i da nemaju čega da se plaše.

Seks edukacija

Iako je većini roditelja neprijatno, ovo je pravo vreme da svoje dete edukujete o telu, polu, zaštiti i trudnoći. Razgovor o prvoj menstruaciji je takođe pogodan trenutak da se razgovara i o HPV vakcini i njenom značaju u zaštiti od raka grlića materice. Kako je vakcina najefikasnija pre početka seksualne aktivnosti, preporučuje se devojčicama u uzrastu od devet godina.

Menstrualno siromaštvo

Glumica Džamila Džamil poznata je po svojoj iskrenosti, te je bila pravi sagovornik za "Popsugar" u čast Dana menstrualne higijene.

- Osećam se kao da je ceo moj život priča o menstrualnom sramu - izjavila je glumica.

Džamila kaže da je, dok je odrastala, dobila malo ili nimalo obrazovanja o menstruaciji.

Kao tinejdžerka kaže da se osećala "uglavnom usamljeno" kada je u pitanju njen menstrualni ciklus:

- Devojčice u školi nisu pričale o menstuaciji. Sve je izgledalo kao da smo u nekoj vrsti grupnog poricanja da nam se to dešava, menjalo je način na koji se osećamo, menjalo naše raspoloženje, menjalo kako se osećamo prema sebi, menjajući naše emocije - kaže glumica.

Ali biti pravilno informisan o svom zdravlju je od ključnog značaja. Nedostatak edukacije o menstruaciji, simptomima menstruacije i reproduktivnom zdravlju uopšte je jedan od razloga zašto žene sa stanjima kao što su endometrioza i policistični jajnici mogu ostati u neznanju, a bolesti nedijagnostikovane.

Pristup proizvodima za menstuaciju je takođe osnovna ljudska potreba.

bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena

Foto: Shutterstock

Menstrualno siromaštvo podrazumeva nedostatak pristupa menstrualnim proizvodima, obrazovanju i higijenskim objektima. Procenjuje se da pogađa oko 500 miliona žena širom sveta.

Takođe, menstrualno siromaštvo koje se javlja kada neko nije u mogućnosti da pronađe ili kupi proizvode za menstrualno zdravlje, može uzrokovati da devojčice, devojke i žene izostaju iz škole ili posla, a čak je povezano i sa posledicama mentalnog zdravlja.

Iako je menstrualno siromaštva široko rasprostranjen problem, postoji nedostatak istraživanja na ovu temu. U 2019. godini, stručnjaci iz akademskih institucija, nevladinih organizacija, vlada, organizacija UN-a i drugih mesta okupili su se da formiraju Globalni menstrualni kolektiv kako bi rešili ovo pitanje.

Globalni menstrualni kolektiv definiše menstrualno zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili slabosti, u odnosu na menstrualni ciklus.

Napominje da žene moraju imati: pristup informacijama o menstruaciji, životnim promenama i higijenskim praksama, sposobnost da se brinu o sebi tokom menstruacije, pristup vodi, sanitarnim i higijenskim uslugama, mogućnost dobijanja dijagnoze za poremećaje menstrualnog ciklusa i pristup zdravstvenoj zaštiti.

Menstualno odsustvo

Nedavno smo pisali i o mogućnosti uvođenja menstrualnog odsustva u Španiji, a to je otvorilo mnoga pitanja. Da li smo uopšte bili svesni da nam je tako nešto neophodno i kako se to može sprovesti i u našem regionu - da li se bol koju osećamo tokom ciklusa smatra validnim razlogom za odsustvo?

Kako bi se uvidela potreba za menstrualnim odsustvom, treba sprovesti neophodna istraživanja, a svemu tome prethodi edukacija koja se mora sprovoditi pre svega u osnovnim školama.

O menstruaciji nikada ne smemo govoriti kao o nečemu tajnom i sramotnom i ne smemo vaspitati devojčice da treba da kriju svoj veš i higijenske proizvode; moramo ih učiti da ne treba da se stide kada ih kupuju i da se ne stide da kažu da im je loše tokom ciklusa. Donošenje ovakvog zakona kod nas zahteva pre svega dobru edukaciju i razbijanje tabua, kako bi žene uvidele da ciklus ne podnose svi isto i da to ne treba da bude razlog za etiketiranje i omalovažavanje, a kamoli sramote.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona