• 1
 ≫ 

Merilin Monro bi danas napunila 96 godina: I dalje inspiriše i intrigira

 ≫ 

Žena koja je predstavljala simbol ženstvenosti i stila 50-ih godina prošlog veka danas nastavlja da živi kroz modu, filmove, fotografije, knjige...

  • 1
Marilyn Monroe Merilin Monro Foto: Profimedia/PictureLux

Merilin Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvezda zlatnog doba Holivuda. Rođena je na današnji dan pre 96 godina, a njena smrt pod čudnim okolnostima 5. avgusta 1962. godine odjeknula je svetom. 

Merilin - ime u koje stane toliko lepote, tuge, života, afera i ljubavi, pre skoro 60 godina rezervisala je kartu do večnosti i time postala legenda o kojoj će pričati i generacije posle nas.

Svoje detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima i kod rođaka, jer ju je otac ostavio, a majka joj je relativno brzo posle porođaja poslata u bolnicu za mentalno obolele osobe.

Međutim, pored svih životnih nedaća, padova i emotivnih brodolama, Merilin je uspela da se izdigne iz situacije i postane svetska zvezda.

Njen početak okarakterisale su sporedne filmske uloge, ali ipak je brzo napredovala. U proleće 1945. postala je poznata kao san svih foto-reportera i te godine pojavila se 33 puta na naslovnim stranama prestižnih magazina.

Žena ispred svog vremena

Žena pedesetih godina 20. veka jednostavno nije imala dovoljno snage i moći da diktira sopstvene uslove. Zato će Merilin, na kraju, ikonom proglasiti upravo feministkinje.

Prvo je smatrana kao školski primer neophodnosti borbe protiv seksualnog iskorišćanjavanja i objektivizacije žena, a onda je postala prepoznata kao neko ko drži do sebe i žena koja je išla ispred svog vremena.

Ženama je ostavila citate koje vreme nije "pregazilo":

- Ne smeta mi da živim u muškom svetu, sve dok mogu da budem žena u njemu.

Govorila je i:

- Ako me ne možeš podneti kada sam najgora, sigurno me ne zaslužuješ ni kada sam najbolja.

- Lepota je u nesavršenosti. Ludilo je genijalno i bolje je biti apsolutno smešan nego apsolutno dosadan.

Danas je njen lik simbol moćne ženstvenosti, nezamenljiv deo pop kulture. Portret čuvene plavuše, delo američkog pop-art umetnika Endija Vorhola prodat je za 195 miliona dolara, što je najveća cena koju je jedno umetničko delo 20. veka dostiglo na aukciji. Replike dela deo su ambijenta mnogih privatnih i javnih enterijera, kojima poseban šmek daje dominantni pogled jedinstvene Merilin.

Video: Mogla je tu biti Merilin Monro, Rakel Velč ili Tanja Bošković. Gaga sve to ostavlja i grli dete...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Licemerka

    1. jun 2022. | 14:06

    A za 100 god bi imala 196...😂

    Podelite komentar