• 0
 ≫ 

Socijalna radnica sa dečje onkologije pravi lutke koje predstavljaju izgled i karakter svakog deteta

 ≫ 

U radu sa decom na onkologiji čudesna Ejmi Jandrisevits, socijlana radnica, shvatila je koliko je važan i ovaj vid podrške malim pacijentima koji se bore sa opakim bolestima

  • 0
lutka krpena lutka Shutterstock

„Lutke imaju moć koju ljudi ne razumeju u potpunosti“, rekla je Ejmi Džandžrisevits, koja je radeći kao socijalna radnica na odeljenju pedijatrijske onkologije koristila lutke kako bi pomogla svojim malim pacijentima da se prilagode okolnostima koje je izazivalo njihovo zadrvastveno stanje i novi režim života.

Mnoga deca su se mogla prepoznavati u tim lutkama jer je svaka od lutaka imala nesto specifično baš za to dete kojem je namenjena. Jedino za decu koja imaju neki fizički hendikep ili decu koja su izgubila kosu, nisu postojale lutke sa kojima bi se oni mogli povezati i identifikovati. U tom trenutku, kada je Ejmina prijateljica otkrila da je njeno dete transrodno, Ejmi je znala kako može da pomogne mladima u ovom potencijalno izazovnom periodu jer je i sama LGBTQ saveznik.

- Teško je reći detetu: "Savršen si takav kakav jesi" i na taj način izgraditi samopouzdanje, a nikada mu ne nuditi ništa što liči na njega samog - rekla je Ejmi, a preneo Readrer's Dugest.

Ejmi je imala veliku želju da to promeni. Ručno je napravila lutku, koristeći tkaninu, šavove i markere, koja je ličila na dete njene prijateljice i poslala joj je. Nakon što je drugarica na internetu objavila fotografiju srećnog deteta i lutke, druga majka je zamolila Ejmi da napravi lutku koja liči na njenu bebu kojoj je nedostajala noga.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Amy (@a_doll_like_me)

Pročula se priča i uskoro je ova čudesna žena pravila lutke za decu sa ožiljcima, rođenim žigovima, deformitetima lica, traheotomijama — ukratko, lutka koja je ličila na njih.

Dala je otkaz i pokrenula neprofitnu organizaciju "Lutka poput mene". Radeći u svom domu u Milvokiju, koristeći fotografije koje su poslali roditelji ili staratelji, Ejmi provodi otprilike sedam sati praveći svaku lutku.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Amy (@a_doll_like_me)

GoFundMe stranica joj pomaže da nadoknadi troškove i omogućava joj da donira svoje usluge. Nije naplaćivala lutku otkako je osnovala svoju neprofitnu organizaciju, a ukupno je napravila više od 400 lutaka, a lista čekanja je duga.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Amy (@a_doll_like_me)

Ejmi je istrajna u svojoj misiji i kako kaže:

- Svako dete, bez obzira na pol, etničku pripadnost, rasu, godine, zdravstveni problem ili izgled tela, treba da pogleda u slatko lice lutke u kojem vidi svoje.

(Ona.rs/Sanja Pajević Bundalo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona