• 0
 ≫ 

"Ejdžizam" u Holivudu: Bruk Šilds se oštro bori protiv ovog fenomena već godinama

 ≫ 

Kada je zakoračila u pedesetu, shvatila je koliko manje posla dobija

  • 0
Bruk Šilds

Foto: Profimedia/Jordache/ MEGA / The Mega Agency

Prosečna starost ženskih i muških glumaca nagrađenih Oskarom porasla je od 1930-ih do 1970-ih (sa 33 odsto u 1930-im, na 37 odsto u 1950-im, na 41 odsto u 1970-im, dok je za muške glumce najveća starost bila 57 godina 1950-ih godina). Ipak, starost za osvajanje Oskara se smanjila i za muške i za ženske glumce u 2000-im, navodi Online Academy Community.

Međutim, situacija sa Oskarom se promenila u 2020. godini. Članak objavljen u januaru 2020. godinu u I Craze Magazine (onlajn magazin za zabavu) govori o kontroverzi u Holivudu oko nominacija za Oskara 2020.

"Ejdžizam", diskriminisanje zbog godina, prilično je očigledan u 21,6-godišnjem rodnom jazu u godinama za nominovane u kategorijama za najboljeg glumca i najboljeg sporednog glumca. Prosečna starost muških glumaca bila je 61,3 godine i 39,8 godina za glumce, što je u oštroj suprotnosti sa prosečnom godinom nominovanih za Oskara u poslednjih 25 godina: 48 odsto za muške glumce nominovane u poređenju sa 41,2 odsto za žene.

Nova studija otkrila je da su žene starije od pedeset godina redovno zanemarene u sporednim ulogama i postavljene u diskriminatorne, jednodimenzionalne arhetipove. Studiju pod nazivom The Ageless Test uradili su TENA, popularni brend ženske lične higijene i Geena Davis Institute sa sedištem na Univerzitetu Mount Saint Mari's u Kaliforniji, navodi Womens Agenda.

Bruk Šilds ima 57 godina i, kaže, završila je sa slušanjem društvenih standarda o ženama i starenju. Manekenka i glumica je u jednom podkastu govorila na tu temu kako bi objasnila koliko se udobno oseća u svojoj koži u svojim 50-im i zašto želi da druge žene proslavljaju ovoj period svog života.

Šilds ističe da se borila protiv "ejdžizma" u Holivudu verovatno od svoje sedme godine. Ona napominje kako industrija zabave tretira ženu u 50-im godinama kao "uvenuo, isušen entitet". Ali, ona je završila sa tom pričom.

Kada je zakoračila u pedesetu, shvatila je koliko manje posla dobija.

Šilds veruje da žene starije od 50 godina nisu dovoljno zastupljene na ekranu, posebno u vreme kada su deca napustila gnezdo, a mame se već jednom fokusirale na sebe.

- Ovo je period mog života kada se konačno osećam mnogo sigurnije i manje komplikovano i veoma jasno znam šta želim i ko sam. A to dolazi tek sa godinama - rekla je ona.

Želi da uveri žene da pokušaju da pronađu inspiraciju od ljudi koji su u tom uzrastu, jer je to vreme pravo za ljubav prema sebi.

Mama dvoje dece želi da žene prihvate lepotu ovog doba u svom životu jer je to prilika da uživaju u svim svojim ličnim dostignućima dok se suočavaju sa novim izazovima.

- Kada dođe do toga, moći ćete da pronađete sreću i samopouzdanje i mir i prihvatanje svoje jedinstvenosti u sebi, tek kada počnete da vidite sebe drugačije - savetuje ona.

- Počinjete da donosite različite izbore da podržite tu neverovatnu, lepu, jedinstvenu, drugačiju osobu, ali morate to da vežbate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona