• 1
 ≫ 

Nevena Blanuša, ratnica mekog srca: "Motivacija i želja su me vodile"

 ≫ 

Nevena Blanuša je prva žena iz našeg regiona koja je osvojila prvo mestu u takmičarskom šou programu "Survajver", a za portal Ona.rs otkrila je šta joj je najviše nedostajalo u toku takmičenja i koju si njeni dalji planovi

  • 1

Video: Pobednica Survivora - Nevena Blanuša o svojoj pobedi i daljim planovima

Da je mentalna snaga važnija i jača od one fizičke, dokazuje i Nevena Blanuša (28) koja se pobedom u takmičarskom šou programu "Survajver" (Survivor) upisala u istoriju kao prva žena iz regiona koja je osvojila prvo mesto.

Nevena je inače magistar kineziologije i profesionalna igračica hokeja na travi, a ovu građom sitnu, ali duhom veliku ženu nisu zaustavili ni vremenski uslovi ni fizički snažniji protivnik da se iz Dominikanske Republike vrati kao pobednik.

Za portal Ona.rs, Nevena je otvoreno govorila o svim poteškoćama na koje je nailazila u toku boravka u "Survajveru", o emocijama koje je otvoreno pokazivala i o daljim planovima za budućnost.

- Ja nemam osećaj da je pobedila žena. Više mislim da je pobedila ta neka veća želja, žar i veća motivacija. Moguće je da žena pobedi, pa mi nije jasno zašto to neko pre mene nije uradio - započinje s osmehom priču za Ona.rs Nevena Blanuša.

Kako i sama navodi, cilj nije imala, ali jedno je znala - "Survajver" neće početi bez nje.

- Ja sam se, pre svega, u Dominikansku Republiku zaputila jer je to bila moja velika želja i san. Zapravo, ja nisam bila pozvana u tom prvom krugu i već sam mislila da od mog učestvovanja nema ništa, ali sam duboko u sebi verovala da "Survajver" neće početi bez mene. I nije. Ušla sam kao naknadni igrač i znala sam da će me nominovati i da će mi biti potrebno više vremena da se ukopim. Svaki dan su se dešavale nove situacije iz kojih sam učila nešto novo i svaki dan je bio nova pobeda. Nisam htela sebi da zadajem velike ciljeve i nisam govorila sebi: "Bićeš u finalu", već sam živela dan za danom - iskrena je naša sagovornica.

"Plakala sam iz duše"

Pored neverovatne izdržljivosti i snage, Nevena je u više prilika pokazala emocije, izraženu empatiju, a ni suza nije manjkalo. Na pitanje, koliko su joj iskrene emocije donele dobro ili, pak, loše u ovom formatu, Nevena je odgovorila:

- Nisam htela da pokažem ranjivost, jer pre "Survajvera" nikada nisam pokazivala svoje emocije. Zapravo, zaplakala sam samo dva puta pred prijateljima i to kad su mi umrli baka i deka. To su trenuci koji su mene označili. Ali sada vidim da sam bila nefer prema svojim ljudima, jer nisam pokazivala svoje iskrene emocije. Shvatila sam da je mnogo bolje pokaziti ljudima da ti je stalo. Ja sada učim da upravljam emocijama i mogu reći da sam sada mnogo slobodnija. Nekada sam mislila da sve mogu sama, ali učim da prepuštam neke stvari drugima. Kad sam tamo plakala, ja sam plakala iz duše i nakon svake te suze je bilo lakše.

Kako kaže, pre nego što se upustila u ovu avanturu, pitala je sebe kako će izdržati zbog svih (ne)uslova. Međutim, veoma brzo se navikla na sve okolnosti, te su joj se mišljenja o nekim stvarima promenila nakon "Survajvera.

- Ja sam osoba koja uvek voli da je našminkana, sređena, mirišljava, istuširana... Ali tamo sam shvatila da mi u ovom svetu sebi namećemo nepotreban teret i da smo opterećeni glupostima. Zašto ja ne bih mogla da izađem bez šminke? Kada sam se opustila od svega toga, naučila sam da živim - ističe Nevena za Ona.rs.

Prema rečima naše sagovornice, ono što joj je najviše nedostajalo u toku boravka u Dominikani su prijatelji i porodica.

- Nisu mi nedostajali toliko fizički. Bilo mi je potrebno i važno samo da saznam da su oni dobro. Kada smo dobili poziv sa porodicom i kada sam ih čula, dobila sam mnogo više od energije, a ono što je najvažnije je to što sam u njihovom glasu čula da su mi podrška. Ništa drugo nisu morali da kažu - naglašava Nevena.

Ono što smo skoro svi naučili u prethodne tri godine, od kad je krenula situacija sa korona virusom, jeste to da stvari poput kafe sa prijateljima i šetnje ne treba uzmati zdravo za gotovo. Nevena je u toku takmičenja spavala u lokvi vode, hrana je bila jednolična, nije imala pristup mobilnom telefonu, a osnovne stvari poput toplog obroka su bile misaona imenica. Međutim, kako naglašava, stvari poput udobnog kreveta i bogate trpeze ni pre "Survajvera" nije shvatala olako.

- Ja sam i pre "Survajvera" sve te stvari veoma cenila, jer sam živela u učeničkom i studenskog domu i sve to sam morala da delim sa veoma puno ljudi. Naučila sam da nekada ne možeš da imaš sve i da nekada moraš da pregrizeš da nemaš danas, da bi prekosutra imao više. Ušla sam tamo da bih zavolela sebe, jer, znate, ja pre nisam volela svoje pegice, svetlu put i crvenu kosu. A kada sam otišla tamo, zavolela sam sebe baš takvu kakva jesam - s osmehom priča ona.

Bitka Davida i Golijata

Poslednje jutro na Dominikani. Neizvesnost. Poraz ili pobeda. Goran i ona ili kako bi mnogi rekli David i Golijat. Da li će pobediti fizička ili psihička snaga? Sve ovo, pa i više mučilo je Nevenu na dan poslednje igre iz koje će neko izaći kao pobednik "Survajvera".

- Meni je psiha bila najvažnija. Kada te fizička snaga izda, uvek ti ostane samo ona psihička, a smatram da obrnuto nije moguće. Motivacija i želja su me vodile - kaže ona.

Rad s decom kao izvor sreće

Nevena je i u toku takmičenja isticala koliko joj je važan uticaj koji ima na decu, te se zbog njih, kad kog bi izašla na poligon, trudila da bude na visini zadatka.

- Imala sam osećaj da nas puno dece prati. Kada smo dobili informaciju da se deca na ulici i ispred svojih kuća i zgrada igraju "Survajvera", srce mi je bilo puno. Ništa mi drugo posle "Survajvera" nije bilo potrebno sem toga da vidim da se ta deca zbog nas bave nečim i da su zbog nas gledali takmičenje. I da nisam pobedila, ta informacija ,da smo doprli do dece, sasvim je dovoljna - ističe ona.

Na pitanje koji su njeni dalji pobednički planovi, Nevena je odgovorila:

- Donedavno sam govorila da nemam plan. Međutim, promenila sam mišljenje i imam želju da pokrenem svoju sportsku akademiju. Shvatila sam da imam dobar uticaj na decu i da moram da pridonesem njihovom razvoju. Deca traže pažnju na društvenim mrežama, a ja želim da sve to prebacim na stvaran svet.

Ceo intervju možete pogledati na video-snimku na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari