• 2

U čast 73. rođendana Meril Strip: 5 najzapaženijih uloga neprikosnovene holivudske dive

Bilo da je igrala glavne ili sporedne uloge, Meril je svojim umećem doprinela svakom projektu da bi oni kasnije postali evergrin

  • 2
Meryl Streep, Meril Strip

Foto: Profimedia/Universal Pictures / AFP

Meril Strip je žena kojoj se uspesi ne mogu osporiti - njena 21 nominacija za Oskara, njena tri osvojena Oskara, njeno neumorno zalaganje za prava žena i činjenica da je na vrhu holivudske A-liste već nekoliko decenija su zaista stvari vredne divljenja.

Svi je znamo kao nemilosrdnu Mirandu Pristli u filmu "Đavo nosi Pradu" ili simpatičnu Džuliju Čajld u "Džuli i Džulija". Meril Strip neprikosnovena je holivudska kraljica sa svojim raznovrsnim izvedbama, koja može da iznese bilo koju ulogu sa apsolutnom lakoćom.

Koliko god je jak njen umetnički uticaj, ona istim intenzitetom pleni čak i van ekrana, bilo da se radi o rečima mudrosti u njenim intervjuima ili pojavljivanjima na crvenom tepihu. U čast njenog 73. rođendana, predstavljamo njene najzapaženije uloge.

1. Menhetn (Vudi Alen, 1979)

Nadaleko cenjen kao jedan od najvećih filmova Vudija Alena, "Menhetn" priča priču o razvedenom televizijskom piscu koji se zabavlja sa tinejdžerkom kada se zaljubi u ljubavnicu svog najboljeg prijatelja. Glumeći pored Alena u jednoj od njenih najranijih uloga na ekranu, Strip pokazuje zašto se smatra tako veličanstvenom u savremenoj kinematografiji, ubrizgavajući filmu šarm, romantiku, pa čak i malo komedije. Menhetn će se kasnije pokazati kao jedan od najboljih filmova Metil Stripovih .

2. Đavo nosi Pradu (Dejvid Frankel, 2006)

Prepoznata kao jedna od najpopularnijih njenih uloga, glumica tumači lik Mirande Pristli, zahtevne glavne urednice renomiranog časopisa. Kao najvoljenija antagoniksta, Strip je osvojila publiku, paralelno sa En Hatavej, koja glumi njenu novu asistentkinju.

Sijajući u glavnoj ulozi, za koju je bila nominovana za Oskara, Strip nadmašuje Emili Blant, Stenli Tuči i Sajmona Bejkera, a njene izjave iz ovog filma smatraju se važnim delom pop-kulture.

3. Čelična ledi (2011)

"Čelička ledi" je iznenađujući i intiman portret Margaret Tačer (koju glumi Meril Strip), prve i jedine žene premijerke Ujedinjenog Kraljevstva. Jedna od najpoznatijih i najuticajnijih žena 20. veka, Tačer je došla niotkuda da razbije barijere pola i klase da bi je čula u svetu kojim dominiraju muškarci. Nastup Meril Strip je bio nadaleko cenjen i smatran je jednim od najvećih u njenoj karijeri.

Dobila je 17. nominaciju za Oskara i na kraju je osvojila nagradu po treći put, 29 godina nakon svoje druge pobede.

4. Kramer Vs. Kramer (Robert Benton, 1979)

Emocionalna drama je dobro poznati klasik o čoveku opsednutim poslom koji je primoran da nauči davno zanemarene roditeljske veštine nakon što ga je žena napustila. Ovo se razvija u ogorčenu bitku za starateljstvo nad detetom koja otkriva neke teške ožiljke koje je ostavio njihov brak. Uz dinamiku Meril Strip i Dastina Hofmana koji čine zastrašujući duo, ova emotivna drama prožeta je jakim emocijama.

Počinje brakom ispunjenim sa mnogo nesreće, ega i sebičnosti, a završava se sa dvoje slobodnih ljudi koji su naučili važne stvari o svojim životima i kako žele da žive. Film je osvojio pet Oskara, uključujući Merilinog Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

5. Sofijin izbor (Alan J. Pakula, 1982)

Nema boljeg filma u filmografiji Meril Strip od "Sofijinog izbora", brutalne posleratne drame u kojoj glumica igra glavni lik, ženu koja je primorana da živi sa nezamislivom odlukom da spase svog sina ili svoju ćerku.

Dobila je Oskara za najbolju glavnu glumicu, a sama scena "Izbora" bila je vredna ogromne pohvale. Blistajući pored Kelvina Klajna i Pitera MekNikola, Strip je ovoj drami donela nepogrešiv umetnički dojam, što je čini jednom od najzanimljivijih posleratnih priča u istoriji bioskopa.

Video: Jelača: Meril Strip me je pitala da li je sve u redu u Srbiji, a Dženifer Lopez savetovala u poslovnom smislu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Aa

    25. jun 2022. | 01:03

    Izabrala dobrog mirnog i pouzdanog čoveka za muža! Nije joj smetao pri karijeri!!!!!!I to je kardinalno!

    Podelite komentar

  • Vvv

    25. jun 2022. | 01:00

    Tolika priznanja.........ima i drugih odličnih glumica,ali za nju očigledna zaleđina tolike godine....koliko je to samo zarađenog novca.....pa o novcu i zaleđini se i radi.....dooobra zaleđina.

    Podelite komentar