• 2
 ≫ 

Amerikanke brišu menstrualne kalendare: Zabrinute da se njihovi podaci prodaju vladi usled zabrane abortusa

 ≫ 

Mnoge žene su zabrinute da bi, kada im kasni ciklus, mogle biti zadržane kada prelaze granicu uz osnovanu sumnju da putuju u drugu državu kako bi abortirale

  • 2
Menstrualni kalendar Foto: Shutterstock

Vrhovni sud SAD poništio je u petak značajnu presudu Roe protiv Vejda, oduzimajući pravo na abortus američkim ženama, pravo koje je tamo na snazi od 1973. Odluka suda je izazvala gnevne reakcije širom sveta i vratila fokus na debatu za izbor i za život.

Ova odluka je takođe izazvala još jedan strah među ženama. Pozivi za brisanje aplikacija za praćenje perioda postali su glasniji od presude, jer su žene zabrinute da bi vlada mogla da pristupi informacijama kako bi progonila korisnice.

Uvek je postojala opravdana zabrinutost da se podaci u vezi sa simptomima menstruacije, planovima trudnoće, ciklusima ovulacije itd., koji se obično prate u ovim aplikacijama, prosleđuju velikim tehnološkim kompanijama za ciljane reklame.

Sada, nakon što je donesena ova odluka, žene su zabrinute da bi ove aplikacije za praćenje menstruacije mogle biti prinuđene da predaju podatke organima za sprovođenje zakona.

Čega se tačno žene boje? Mnoge žene su zabrinute da bi, kada im kasni ciklus, mogle biti zadržane kada prelaze granicu uz osnovanu sumnju da putuju u drugu državu kako bi abortirale.

Dok istraživači tehničke politike smatraju da su šanse da vlada traži ove podatke niske, ne isključuje se ta mogućnost.

Šanse su male, ali ne i ravne nuli

Eva Blum-Dumontet, istraživač tehnološke politike, rekla je za "Business Insider" da, ako korisnice smatraju da su ove aplikacije korisne, možda će nastaviti da ih koriste i da je "malo verovatno" da će ovi podaci biti podeljeni sa vladinim agencijama, ali nije nemoguće.

Međutim, Blum-Dumontet, koja je objavila rad o politici privatnosti i praksi praćenja menstrualnog kalendara, rekla je u svojim tvitovima da korisnice ne bi trebalo da žive sa lažnim osećajem sigurnosti

Aktivisti za prava na abortus i zagovornici privatnosti ohrabruju žene da izbrišu aplikacije za praćenje menstruacije, a čelnici firmi koje su proizvele ove aplikacije su se takođe obratili povodom cele situacije.

- Mi smo uvek bili posvećeni zaštiti vaših privatnih zdravstvenih podataka. Nikada nikome nećemo omogućiti da to iskoristi protiv vas - tvitovala je u nedelju "Clue", jedna od aplikacija za praćenje perioda.

U tipičnoj aplikaciji za praćenje menstruacije, korisnice unose podatke kao što su dan kada je mestuacija počela i prestala i druge telesne simptome.

Aplikacija tada uči korisničke obrasce i pomaže da se predvidi kada će se desiti sledeća menstruacija, koji su plodni dani i kada je ovulacija, ali i da li je menstruaciju izostala i da li treba da se uradi test na trudnoću.

Aplikacije za praćenje menstruacije i plodnost obično pozivaju korisnice da podele mnoštvo ličnih zdravstvenih informacija i potencijalno osetljivih podataka - učestalost i težinu simptoma tokom ciklusa, seksualnu aktivnost, upotrebu kontracepcije i datume početka i završetka menstruacije i trudnoće. S obzirom na složenost bezbednosti i privatnosti podataka, raste zabrinutost da bi se ove informacije lako mogle preneti vlastima u državama koje suzbijaju abortuse.

Šta poručuju aplikacije?

Ispred aplikacije "Flo" je rečeno da će se dodati "anonimni režim" pošto su korisnice izrazile zabrinutost zbog privatnosti podataka. U nedavnom tvitu kompanija je rekla da će uskoro pokrenuti opciju koja će omogućiti korisnicama da prate svoje menstrualne cikluse bez pružanja nekih identifikacionih informacija.

- Učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo podatke i privatnost naših korisnica - stoji u drugom tvitu.

- Radimo na novoj funkciji koja se zove anonimni režim, tako da korisnice mogu anonimno pristupiti aplikaciji Flo bez navođenja svog imena ili adrese e-pošte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Tuza

    28. jun 2022. | 19:50

    Nece se sad “ deljati” sa svakim kad i gde stignu!

    Podelite komentar

  • Ezra

    28. jun 2022. | 22:03

    Nesta se valja iz pravca texasa

    Podelite komentar