• 0

Ledi Di bi danas napunila 61 godinu: Njena sudbina je dokaz da su princeze srećne samo u bajkama

- Volela bih da budem kraljica ljudskih srca - bila je glavna želja pokojne princeze Dajane

  • 0
Princeza Dajana

Foto: Tanjug/AP

Dajana, princeza od Velsa rođena je 1. jula 1961. godine kao Dajana Frensis Spenser. Danas bi napunila 61. godinu da nije došlo do strašne saobraćajne nesreće obavijene velom tajne, kada je ugašen život princeze koju je volela cela Velika Britanija.

Dajana je rođena u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim poreklom. Obrazovala se u Engleskoj i Švajcarskoj, a kada je njen otac Džon Spenser nasledio titulu grofa, Dajana je postala dama Dajana Spenser ili Ledi Di.

Dajana je već sa 16 godina upoznala princa Čarlsa, koji je tada bio u vezi sa njenom sestrom Sarom. Romansa se desila tek dve godine nakon što su oboje bili bez partnera. Sreli su se na jednoj zabavi, a šest meseci nakon toga bili su vereni.

Dajana je pre udaje za princa Čarlsa radila kao vaspitačica u vrtiću.

Godine 1981. Dajana se udala za princa Čarlsa u katedrali Svetog Pavla u Londonu. Venčanje je bilo spektakularno, a prenos su emitovale televizije širom sveta. Čarls, koji je od Dajane bio stariji 12 godina, tada je delovao presrećno.

Princeza Dajana

Foto: Tanjug/AP

Na dan venčanja imala manje od 20 godina i bila je prva Engleskinja posle tri veka koja se udala za naslednika britanske krune, a blistala je u venčanici od devet hiljada funti čiji je šlep bio dugačak čak osam metara.

Dajana je jednom prilikom rekla da ne sledi nikva pravila i da se rukovodi srcem i glavom. Bila je poznata po velikom saosećanju za druge i zato je za kratko vreme postala omiljena princeza naroda, a nosila je epitet kraljice srca.

Dajana se bavila humanitarnim radom. Angažovala se za decu i mlade, žrtve nagaznih mina, pacijente obolele od raka, mentalno obolele, za ljude zaražene HIV-om. Fotografija, na kojoj se rukuje sa muškarcem koji boluje od AIDS-a, 1987. obišla je svet. Bilo je to vreme kada su još uvek mnogi mislili da se taj virus prenosi dodirom.

Princeza Dajana

Foto: Tanjug/AP

Princeza od Velsa prvog sina Vilijama rodila je 1982. godine, a po njenoj želji porodila se u bolnici Svete Meri, a ne shodno tradiciji u Bakingemskoj palati.

Princeza Dajana sa sinovima

Foto: Tanjug/AP

Drugog sina Henrija, kojeg zovu Hari, rodila je 1984. godine. Tokom braka Ledi Di se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je nekoliko navrata pokušala da oduzme sebi život.

Intervju koji je Dajana dala svom profesoru Piteru Setelenu 1992. godine iznenadio je mnoge jer je tu otkrila mnoge tajne. Tada je priznala da je zaljubljena u kraljevskog policajca Barija Manakija, nakon čega je on dobio otkaz, a nekoliko godina nakon misteriozno je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Dajana je bila ubeđena da je on tada bio likvidiran.

U tom intervjuu Dajana je otkrila da je 1986. godine išla kod kraljice Elizabete po pomoć jer je saznala da se njen suprug, princ Čarls viđa sa Kamilom Parker. Kraljica joj je tada odgovorila da ne zna šta bi trebalo Dajana da radi i da je Čarls očajan. To je bila njena pomoć, kazala je Dajana u intervjuu.

Princeza Dajana

Foto: Tanjug/AP

Problemi u braku počeli su i pre rođenja njihovih sinova, a Dajana je iz očaja pokušala sebi i da oduzme život u trudnoći.

Ono što javnost nije znala pre njihovog venčanja jeste da su se Dajana i Čarls videli samo trinaest puta pre braka, a u intervjuu koji je prikazan tek nakon njene smrti, Dajana je otkrila da se on i pre venčanja viđao sa bivšom devojkom Kamilom Parker Bouls.

- Pre nego što smo se venčali, Čarls se viđao sa svojom gospođom tri puta nedeljno - priznala je Dajana u jednom od njenih gostovanja i prisetila se intervjua koji su dali nakon veridbe:

- Nakon veridbe reporter nas je pitao da li smo zaljubljeni. Ja sam odgovorila - Naravno, a Čarls je dodao - Šta god značila zaljubljenost. To me je potpuno uništilo - priznala je princeza od Velsa.

Princeza Dajana

Foto: Tanjug/AP

Čarlsu je kasnije jako smetalo što je Dajan postala miljenica nacije, kraljica srca, modna ikona i simbol svega pozitivnog, prelepog i odmerenog.

Nakon rođenja drugog sina Harija princeza Dajana i Čarls prestali su da dele postelju i njihov seksualni život bio je potpuno ugašen.

Dajana nikada nije imala podršku kraljice jer je Elizabeta smatrala da je Dajana neposlušna.

Da je paralelno bio u vezi sa Kamilom Parker Bouls, obelodanio je 1992. godine Endrju Morton u knjizi "Dajana: Njena istinita priča".

Pričalo se da je nakon ovog otkrića Dajana upala u veliku depresiju i pokušala opet samoubistvo. Nakon toga je odlučila da se razvede od svog supruga, ali su nekoliko meseci kasnije još jednom pokušali da spasu brak, a Dajanin glavni uslov bio je da Čarls prestane da se viđa sa Kamilom, što je on odbio.

Kejt Midlton, Kate Middleton, Princess Diana tiara, princeza Dajana

Foto: Profimedia/Goff Photos

Nakon toga Dajana se povukla iz javnosti, a nacija je ostala šokirana i ljuta na kraljevsku porodicu. Čarls je 1995. godine priznao da je varao Dajanu, a i ona je priznala da je varala Čarlsa.

Dajana i Čarls razveli su se 1996. godine, a u jednom intervjuu na pitanje zašto su se razveli princeza od Velsa je rekla:

- Bilo nas je troje u braku. Baš je bila gužva - bila je Dajanina rečenica koja je zauvek ostala upamćena.

Dajanina smrt

Dajana i njen novi verenik Dodi Al Fajed su u avgustu 1997. godine nakon večere u hotelu Ric u Parizu Dajaninim "mercedesom" krenuli u večernji izlazak. Automobil je velikom brzinom uleteo u tunel Alma i udario u zid, a na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je preminula četiri sata kasnije u bolnici.

Jedini preživeli je Dodijev telohranitelj Trevor Riz Džons. Doktor Bruno Rion je u četiri sata ujutru objavio da je Dajana preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave.

Princeza Dajana, Hari

Foto: Tanjug/AP

Dajanina smrt ostaje obavijena velom tajne i nakon 20 godina. Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu. Nakon toga sumnja je pala na vozača koji je navodno bio pijan.

Sumnja se i na britansku obaveštajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom. Takođe je misterija i beli "fijat uno" koji je u tunelu okrznuo auto u kom su bili Dajana i Dodi, a nakon toga je nestao sa mesta nesreće.

Dajana je sahranjena 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih.

Čuveni pevač Elton Džon posvetio je pesmu "Candle in the Wind 1997" ili "Goodbye England's Rose" pokojnoj princezi Dajani. Pesma je napisana još 1973. godine, ali je specijano dorađena za nezaboravnu Dajanu koja je želela da bude kraljica ljudskih srca što je i do dana današnjeg ostala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona