• 31

Ukidanje prava na abortus u SAD uzburkalo javnost: Pitali smo naše uspešne žene šta misle o tome

- Odluka će ohrabriti konzervativne snage svuda koje misle da imaju pravo da odlučuju o našim odlukama i životima, samo zato što oni tumače Bibliju, Ustav ili slične stvari kako njima odgovara – kaže za Ona.rs urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević

  • 31
Teksas protesti abortus

Foto: Tanjug/AP

Odluka Vrhovnog suda da poništi presudu kojom je u Sjedinjenim Američkim Državama legalizovan abortus izazvala je tektonske poremećaje u „obećanoj zemlji“.

Presuda kojom će pravo na abortus biti transformisano uvođenjem ograničenja ili potpune zabrane o čemu će svaka država članica SAD odlučivati pojedinačno vratila je u fokus prava žena, a ona su, bez sumnje, krhkija nego što se mislilo.

I dok predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden opisuje odluku kao „tragičnu grešku“ kojom se „rizikuju zdravlje i životi žena“, u nekoliko zemalja članica SAD počelo je zatvaranje klinika za prekide trudnoće. Očekuje se da će potpuna zabrana abortusa biti uvedena u državama Misisipi, Misuri, Severna Dakota, Arkanzas, Alabama, Ajdaho, Teksas, Juta, Južna Dakota, Oklahoma, Tenesi, Luizijana...

Žene iz ovih država bi zbog ukidanja legalnog abortusa morale da putuju satima u države u kojima je pobačaj dozvoljen i da izdvajaju velike sume novca da bi obavile ovu medicinsku proceduru.

Iako pojedine članice Sjedinjenih Država ne bi bile jedine na planeti u kojima je pravo na abortus zabranjeno, činjenica da se na taj način krše prava žena u zemlji koja se ponosi demokratskim principima „vraća točak civilizacije“ unatrag.

Olivera Kovačević: „Ostvarena ljudska i građanska prava se ne mogu oduzimati“

Brojne javne ličnosti ogorčeno komentarišu odluku američkog Vrhovnog suda, strahujući da bi broj ilegalnih abortusa nesumnjivo doveo do ozbiljnog narušavanja zdravlja i većeg broja smrtnosti žena.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević za Ona.rs ocenjuje odluku američkog Vrhovnog suda kao „izuzetno štetnu“.

Olivera Kovačević

Foto: Nikola Tomić

- Odluka američkog Vrhovnog suda da se ubuduće pitanje prava na abortus žena prebaci na odluke i zakone na nivou saveznih država je presedan koji faktički ukida ženama pravo da odlučuju o sopstvenom telu – kaže Olivera Kovačević za Ona.rs

- Ova izuzetno štetna odluka će imati posledice ne samo po američko društvo, već će dati podrstek svim konzervativnim snagama u svetu da tumače šta je dobro za žene i da suštinski prebacuju pitanje kvazimorala na nivo zakona i norme.

Ona podseća da je odluka Vrhovnog suda oborila prethodnu odluku iz 1973. godine, čuveni slučaj Ro protiv Vejd, čime američke žene ponovo nemaju ustavno pravo odlučivanja o trudnoći.

- Mnoge tradicionalističke države u Americi, kao Misisipi, Kanzas, Teksas i desetak drugih, već su najavile još oštrije zakone podstaknute ovog lošom odlukom Vrhovnog suda. Postavlja se pitanje, kako sudije Vrhovnog suda Amerike, njih šestoro od devetoro, mogu da tumače Ustav SAD iz XVIII veka, gde nema reči o pravu na abortus, i na taj način budu konačni tumači ideja ljudi iz daleke prošlosti.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a smatra da će ova odluka imati loše posledice po inače podeljeno američko društvo, ali i da će „ohrabriti sve one konzervativne snage svuda koje misle da imaju pravo da odlučuju o našim odlukama i životima, samo zato što oni tumače Bibliju, Ustav ili slične stvari kako njima odgovara“.

- Američko društvo će morati da nađe rešenje donoseći zakon na saveznom nivou i tako zatvori ovo poglavlje. Univerzalno civilizacijsko pravilo demokratskih društava je da se ostvarena ljudska i građanska prava ne mogu oduzimati. Naša tela, naše odluke – kategorična je Olivera Kovačević.

Isidora Građanin: „Niko ne bi trebalo da zabrani i oduzme ženi pravo da donese jednu takvu odluku“

Glumica Isidora Građanin za portal Ona.rs podelila je svoje mišljenje o odluci američkog Vrhovnog suda.

Isidora Građanin, Glumica

Foto: Nikola Tomić

- Ja sam stava da ženama treba dopustiti da rade ono što smatraju da je najbolje za njih  - započinje glumica.

Ipak, navodi ona, zbog verskih i etičkih shvatanja smatra da je abortus veliki greh.

- Abortus nije stvar koja bi rutinski i učestalo trebalo da se dešava. Mislim da pre svega i muškarci i žene treba da povedu računa, jer postoji pregršt kontraceptivnih metoda. Međutim, postoje i ektremni slučajevi, poput silovanja ili incesta gde je zabrana abortusa aposolutno katastrofalna - ističe ona.

Isidora naglašava da niko ne bi trebalo da zabrani i oduzme ženi pravo da donese jednu takvu odluku.

Članice "Hurricane" grupe: "Svaka žena bi trebalo da ima neosporivo pravo da sa svojim telom radi sta joj je volja" 

Hurricane grupa, promocija

Foto: ATA Images

Mlade članice grupe "Hurricane" Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić imaju jasne stavove na ovu temu:

- Svaka žena bi trebalo da ima neosporivo pravo da sa svojim telom radi sta joj je volja i svaki vid zabrane može se smatrati zločinom protiv čovečnosti."

 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Alma

    4. jul 2022. | 17:09

    A što pitate samo uspešne žene jer i neuspešne i malecke imaju svoje mišljenje o tome,to pogađa sve žene.

    Podelite komentar

  • Уаа политичари

    4. jul 2022. | 17:42

    "Моје тело, моја ствар." Тако беше иду оне рекламе које су прихватили сви феминистички покрети. Значи, за абортус (за који сматрам да је убиство - без обзира у ком времену се врши) то важи али када је корона у питању, то не важи. Пази, молим те! Па неће моћи тако. Али идемо редом. Да ли су се присталице абортуса икада запитали да су они на овај свет дошли можда невољени? Можда су дошли грешком? Омашком. Ето, десило се. И шта да су њихове мајке отишле да абортирају? Шта би са њима било? И одакле право некоме да убије ЖИВО биће? Абортус би требао бити забрањен јер представља убиство. Колико год да присталице абортуса, себи олакшавају савест, тиме што сматрају да није убиство, ја бих им препоручио да нађу на јутјубу неки снимак на ту тему. То је ужасно!!! Под хитно треба забранити абортус у Србији! Идемо на референдум! Па нису у већини у Србији ваљда убице деце?

    Podelite komentar

  • 🤪

    4. jul 2022. | 17:26

    Kad već pristajete da se ka**te bez zaštite onda možete i da rodite😋

    Podelite komentar