• 2
 ≫ 

Đina Lolobriđida danas slavi 95. rođendan: Životna priča najfatalnije italijanske dive

 ≫ 

Iako u početku nije želela svetsku slavu, Đina ju je dobila, te je tako postala i ostala velika zvezda

  • 2
Luiđina „Đina” Lolobriđida, Gina Lollobrigida

Foto: COLLECTION CHRISTOPHEL / RnB / AFP / Profimedia

Luiđina Đina Lolobriđida rođena je na današnji dan 4. jula 1927. godine. Đina je italijanska filmska glumica, fotonovinar i skulptor, a svojevremeno je važila za najlepšu ženu sveta i seks-simbol.

Neki od njenih najzapaženijih filmova su: Hleb, ljubav i snovi, Kralj, kraljica i sluga, Servantes, Trapez, Carska Venera i Zvonar iz Notr Dama.

Detinjstvo i karijera

Đina Lolobriđida rođena je kao Luiđina i druga je od četiri ćerke proizvođača nameštaja u gradiću Subjako, u rimskoj oblasti Lacio, u Italiji. Nakon ratnih prevrata, koje su Luiđinu zatekle u tinejdžerskom uzrastu, najraniju mladost provela je u prilično skromnim uslovima, s obzirom na to da je čitava poražena Italija bila prinuđena da štedi.

Ipak, nijedan njen kasniji osvrt na ove godine nije sugerisao da je mala Đina patila. Tek što je počela sa studijama crtanja i vajarstva na čuvenoj Akademiji lepih umetnosti u Rimu, zapazio ju je "lovac" na talente čuvenog italijanskog filmskog studija Ćinećita, koji je tih godina bio u energičnom usponu u svetskim razmerama. Ugledavši mladu Đinu, agent je odmah shvatio da je u njenoj vedrini i fizičkoj privlačnosti utkana upravo ona energija koja je potrebna da se ponižena Italija u očima planete ponovo popne na pijedestal svetske kolevke lepote i radosti življenja.

- Odbila sam njegov poziv na audiciju, ali on je insistirao da dođem. Na razgovoru sa direktorima i producentima iz studija nisam želela da prihvatim ulogu, međutim, oni su ponovo insistirali da se predomislim. Zamolili su moju majku da me ubedi rekavši joj da ću dobiti honorar od hiljadu lira. Ja sam im na to odgovorila da je moja cena milion lira, misleći da će se nasmejati i konačno me pustiti da idem svojim putem, ali oni su pristali - prisetila se Đina u jednom od svojih intervjua.

Od samog početka Đina je imala ogromnu pažnju javnosti, možda baš zato što je nije tražila. S druge strane, to je prouzrokovalo medijski konstruisani rivalitet sa drugom tadašnjom zvezdom u usponu, takođe seks-simbolom Sofijom Loren.

Pierre Cardin, Pjer Karden

Foto: Tanjug/AP

- Ceo taj sukob započeli su njeni agenti za štampu i to nije prestalo pedeset godina. Bilo je strašno dosadno, a čak i kad je promenila te ljude koji su bili zaduženi za odnose s javnošću, koje ja nikad nisam imala, to se nastavilo. Nas dve veoma se razlikujemo i drugačije smo gradile karijere. Ja sam želela da budem umetnik više nego išta drugo, da imam karijeru na visokom nivou - rekla je svojevremeno Đina.

Brak

Ona se 1949. godine udala za slovenačkog lekara Milka Škofiča, s kojim je 1957. godine dobila sina Andreu Milka Škofiča Juniora. Njen suprug napustio je medicinu da bi se u potpunosti posvetio menadžerskom poslu u Đininoj karijeri. Zvanično su se razveli 1971, nakon 22 godine braka, ali njihov odnos otišao je u nepovrat mnogo ranije.

Luiđina „Đina” Lolobriđida, Gina Lollobrigida

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Žrtva seksualnog zlostavljanja

Đina je svojevremeno izjavila da je i ona bila žrtva seksualnog zlostavljanja ali je ocenila da treba pokazati "hrabrost" i to osuditi odmah, a ne nekoliko godina kasnije.

- Čini mi se da su sada priče o tome kao način da se pravi reklama- rekla je legendarna glumica komentarišući seksualne skandale u filmskoj industriji.

- Treba biti hrabar i to odmah reći i osuditi, čak ni ja nisam imala tu hrabrost. Ćutala sam i nisam ništa rekla - dodala je ona.

Glumica je rekla da je u dva navrata bila žrtva seksualnog zlostavljana od jednog stranca i jednog Italijana.

- Prvi put, bila sam nevina, nisam ništa znala o ljubavi. Dakle, bilo je ozbiljno, a osoba je bila veoma poznata. Imala sam 19 godina i išla sam u gimnaziju - prisetila se.

Luiđina „Đina” Lolobriđida, Gina Lollobrigida

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Ona je dodala da drugi put i ne želi uopšte da pominje osim da je bilo posle njenog venčanja 1949. godine.

- Seksualna zlostavljanja, još kad ih ima više, ostanu u nama i to obeleži naš dalji karakter. To je nešto o čemu se ne govori lako - rekla je čuvena glumica.

Na sudu sa sinom

Lolobriđida je ušla u sukob sa svojim sinom Milkom Škofičem, a sve zato što on optužuje Andreu Pijacolu, majčinog asistenta, da joj na prevaru otima bogatstvo. Štaviše, on je nedavno uspeo da izdejstvuje sudsku presudu po kojoj glumica sme sopstveni novac da koristi samo na svakodnevne troškove dok se njegovi sporovi protiv Pijacole ne reše.

Đina je prošle  gostovala u jednoj emisiji na italijanskoj televiziji i priznala je da se oseća poniženo.

- Ne zaslužujem ovo. Ništa loše nisam uradila ništa loše, a moja porodica je na mene besna, ne žele da me ostave na miru. U ovim godinama bi trebalo da imam malo mira, ali ga još nemam. Imam pravo da živim i umrem u miru - rekla je glumica sa suzama u očima.

Pijacola, koji danas ima 35 godina, ušao je u Lolobriđidin život pre deset godina, kada je postao njen vozač. Posle toga je unapređen i postao je "majstor za sve" u Đininom životu, a potom i glumičin menadžer. Štaviše, u jednom momentu se sa svojom devojkom preselio kod Lolobriđide, a godinama kruže spekulacije o prirodi njegovog odnosa s glumicom, budući da se na javnim događajima pojavljuju držeći se pod ruku.

Luiđina „Đina” Lolobriđida, Gina Lollobrigida

Foto: Maria Laura Antonelli/AGF / Sipa Press / Profimedia

Milko Škofič tereti godinama Pijacolu za mnogo toga, a prvi sporovi su iz 2015. godine. Od tada ga je optuživao da je preuzeo upravljanje firmom koja brine o Lolobriđidinoj imovini, da je prodavao luksuzne nekretnine, da je kupio Ferari, da je podizao novac s njenih računa, kao i da je prodao 350 glumičinih umetnina ukupne vrednosti 334.000 dolara. Đinin sin je pre ovog poslednjeg slučaja podneo zahtev italijanskom Vrhovnom sudu za blokadu imovine njegove majke kako ne bi dolazilo do daljeg rasipanja, a početkom oktobra je donela odluka u njegovu korist. Kako je navedeno, glumica ima "oslabljen osećaj za stvarnost", što znači da je podložna iskorišćavanju.

Zbog svega što joj se događa, Đina Lolobriđida je angažovala Antonija Ingroiju, koji ima iskustvo u borbi protiv mafije i, kako on ističe, " sa istim tim duhom borbe za slobodu" želi da se bori za glumicu. On je u intervjuu za italijanske medije optužio Škofica da ga majka i njeno zdravlje interesuju samo zbog novca.

- Problem zbog kog se sve ovo događa nije zdravlje gospođe Lolobriđide nego propadanje njene imovine. Problem je nasledstvo - kaže Ingroija.

- To je moj život i ja odlučujem šta ću raditi s njim. Davanje poklona Andrei i njegovoj porodici je nešto što se tiče mene i nikog više — zaključila je Đina.

Ona danas živi u Rimu, u svom raskošnom domu, a zimski deo godine provodi u svojoj vili u Švajcarskoj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Starac Foco

    3. jul 2022. | 16:41

    Sta je bilo s njenim prvim muzem slovencem? Nema nigdje podataka

    Podelite komentar

  • Zaključak

    4. jul 2022. | 14:28

    To znači da Slovenac nije ni otac?!

    Podelite komentar