• 0

Vini Harlou: "Vitiligo me je načinio poznatom, ali on ne predstavlja sve ono što ja jesam"

- Nisam želela da to uradim da bih bila poznata. Samo sam želela da to uradim jer sam to volela. Ali onda sam počela da se bavim manekenstvom, i ceo moj život se promenio: odjednom sam postala poznata kao "manekenka sa vitiligom" - kaže Vini

  • 0
Premijera filma "Elvis" Kanski filmski festival

Foto: Tanjug/AP/Vianney Le Caer/Invision

Vini Harlou je jedna od najtraženijih svetskih supermodela, uticajnih i inkluzivnih aktivistkinja. Nedavno je i proglašena jednom od Forbsovih "30 ispod 30". Cenjen je zagovornik samoprihvatanja i inkluzivnosti, prva je kroz svoj profesionalni rad učinila osobe sa vitiligom vidljivim.

Godine 2018. pretrpela je teške opekotine od sunca zadobijnih tokom celodnevnog fotografisanja na otvorenom, što je trajno promenilo njen vitiligo. Ovo iskustvo ju je inspirisalo da kreira "Cay Skin" - specijalnu liniju za negu kože i zaštitu od sunca.

- Ja sam Kanađanka sa Jamajke koji nikada nije prihvatila ne kao odgovor. Ja sam žena. Ja sam crnka. Ja sam dete svoje majke. Volim svoju porodicu, izabranu i datu. Nikada ne propuštam priliku za šalu. Ja sam sve ove stvari, i mnogo više, pre onoga i izvan onoga što se dešava sa mojom kožom - rekla je Vini, a prenosi Cosmopolitan

- Počela sam da razvijam vitiligo - autoimuno stanje u kojem imuni sistem tela napada ćelije koje proizvode melanin u koži i kosi, izazivajući depigmentirane mrlje kada sam imala četiri godine.

 

U svojoj ispovesti manekenka se priseća osnovne škole i trenutka kada je pokušala da se sprijatelji sa dve devojčice koje su pobegle od nje jer su njihove majke mislile da će se one zaraziti i dobiti bolest kože.

U početku je mislila da će biti jutjuberka, jer je bila opsednuta šminkanjem i frizurama, a uz "Jutjub" je naučila da brine o svojoj koži.

- Nisam želela da to uradim da bih bila poznata. Samo sam želela da to uradim jer sam to volela. Ali onda sam počela da se bavim manekenstvom, i ceo moj život se promenio - odjednom sam postala poznata kao "manekenka sa vitiligom".

Bila je prva nekonvencionalna manekenka koja je prošetala pistom na "Victoria's Secret Fashion Show", bila je predstavljena u izdanju "Sports Illustrated", krasila je naslovnice nebrojenih časopisa širom sveta.

- Ali ipak, uz sve moje uspehe, najčešće me u intervjuima pitaju o mom vitiligu, kako su me maltretirali kada sam bila mlađa, kako su me zvali krava ili zebra. To je frustrirajuće jer sam i ja odrasla osoba koja živi punim životom. I da budem iskrena, nosila sam se sa mnogo gorim traumama od stanja moje kože.

Zahvalna je što svakodnevno radi ono što voli, ali je uzbuđena što će ljudi pričati o njenom sledećem podvigu - pokretanju sopstvenog brenda. To je nova era usidrena u aktivizmu i ravnoteži prema proizvodima za negu kože.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona