• 3
 ≫ 

Pionirka plastične hirurgije: Ko je bila prva žena koja je ugradila silikone u grudi pre tačno 60 godina?

 ≫ 

Prvu implantaciju silikona u grudi izveli su dr Tomas Kronin i dr Frenk Gerou u Hjustonu u Teksasu 1962. na 29 godina staroj razvedenoj majci sa šestoro dece

  • 3
Timmie Jean Lindsey Foto: Profimedia/solo syndication/dmg media

Ove godine se navršava čak 60 godina od prvih ugrađenih silikonskih implanata u grudi. Pre čitavu deceniju, u znak sećanja na pola veka silikonske revolucije, urađen je poslednji intervju za koji se zna sa tada 80-godišnjom prabakom Timi Džejn Lindsej, koja je bila prva žena kojoj su ikada ugrađani silikonski implanti u grudi.

Prvu proceduru implantacije grudi izveli su dr Tomas Kronin i dr Frenk Gerou u Hjustonu u Teksasu 1962. Džej zapravo uopšte nije tražila povećanje grudi, već je posetila hirurga da joj ukloni neke tetovaže ruže sa grudi, ali joj je tada rečeno da bi bila odličan kandidat za jednu  inovativnu proceduru.

Tada je imala 29 godina i bila je razvedena majka šestoro dece. U nadi da će joj ukloniti veliku tetovažu sa grudi, posetila je plastičnog hirurga u bolnici Džeferson Dejvis u Hjustonu. Hirurg, Frenk Gerou, bio je jedan od grupe koja je radila na konceptu implanata u grudima i tražio je pacijente da se dobrovoljno prijave za operaciju. Rekla im je da je više zainteresovana da joj koriguju uši, a hirurzi su pristali da urade i tu proceduru.

Procedura implantacije je urađena pod hirurškom palicom Geroa i njegovog kolege Kronina i tada se smatrala veoma uspešnom.

Timmie Jean Lindsey Foto: Profimedia/solo syndication/dmg media

Lindzi je prilično ćutala o svom povećanju grudi dugi niz godina – bilo je momaka koji nikada nisu saznali, da bi tek decenijama kasnije ispričala šta je uradila kao mlada mnogim svojim prijateljima i porodici. Pola veka kasnije, Lindzi je još imala originalne implante i izjavila je da je generalno zadovoljna procedurom, uprkos bolovima i drugim zabrinutostima koji su iskrsli tokom godina.

Kako je objavljeno, implanti nikada nisu curili ili pucali. Okolno tkivo dojke ih je držalo na mestu sve dok nisu počele da padaju kada je napunila 70 godina. Dr Gerou je dokumentovala svoj slučaj u medicinskim časopisima koji su imali snažan uticaj u silikonskoj industriji.

Lindzi se takođe nikada nije pridružila grupama žena (uključujući nekoliko njenih rođaka) koje su podnele tužbe zbog zdravstvenih problema povezanih sa implantima, iako je izjavila da je iskusila mnoge od tih problema. Nikad nije zažalila, kako je izjavila, zbog procedure i izrazila je svoje čuđenje napretkom implanata i njihovom ulogom u povećanju i rekonstrukciji grudi.

- Izgledaju tako prirodno. Mogu ih postaviti baš kao pravu stvar. Tako sam ponosna što su dostupni tolikom broju žena. To nije pitanje sujete, već smatram da je neophodno, silikoni ih ponovo vraćaju u prirodan oblik. Tako sam srećan što su silikonski implanti dr Gerousa ono od čega je sve počelo - izjavila je povodom 50 godina od prve procedure.

U poslednjih pola veka procedure povećanja grudi nastavile su svoju evoluciju kako bi postale bezbednije i dale prirodnije rezultate, dok je razvoj silikonskog implanata promenio živote miliona žena.

Video: Ove holivudske zvezde su izvadile silikone, među njima je i Kajli Džener

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • ? ? ?

    20. jul 2022. | 22:44

    kako se izgovara jean a kako jane

    Podelite komentar

  • Kebin mali

    20. jul 2022. | 20:29

    Ruška Jakšić?

    Podelite komentar