• 0
 ≫ 

Tri sestre na sedam vrhova: Rekorderke istorijske ekspedicije na Mont Everest

 ≫ 

Osvajanje planine i Ginisov rekord posvetile su svom ocu, nekadašnjem iskusnom planinaru koji je penjući se na Everest od promrzlina izgubio osam prstiju i nikada nije osvojio vrh

  • 0

U maju 2021. tri avanturističke sestre oborile su Ginisov rekord za najveći broj sestara koje su se zajedno popele na Mont Everest. Dava Futi Šerpa, Šering Namđa Šerpa i Nima Jangmu Šerpa, tri sestre Nepalke, zajedno su pošle u avanturističku ekspediciju, postavši prva grupa od tri sestre koje su se ikada zajedno kao porodica popele na Everest.

Trio se suočio sa glečerima koji oduzimaju dah i nemilosrdnim pukotinama, suočavajući se sa brzim promenama vremena i nepredvidivim uslovima. Međutim, Mont Everest bio je samo početak njihove neverovatne ekspedicije koju su nazvali „Tri sestre na sedam vrhova“. Naime, ove tri neverovatne žene zacrtale su cilj da se popnu na sve najviše vrhove na sedam različitih kontinenata.

Mont Everest je bio prvi vrh ovog projekta, a u maju prošle godine su sa još 12 ljudi, osvojili ovu čuvenu planinu.

- Tako smo srećne što imamo titulu Ginisove knjige rekorda - izjavile su tri sestre koje dolaze iz ruralnog sela u dolini Rolvaling u Nepalu.

Dava Futi je najmlađa među šestoro braće i sestara. Imaju još jednu stariju sestru, udatu za planinskog vodiča, kao i starijeg brata, koji služi kao lama u manastiru Kapan. Njihov drugi stariji brat, Mingma Gialje Šerpa, poznati je penjač u Nepalu. U vreme obaranja Ginisovog rekorda njegovih sestara, Mingma  se popeo na Mont Everest čak šest puta, čime je dodatno pomogao svojim sestrama u njihovom planiranju kako da se popnu na ovu planina koja im je toliko značajna.

Naime, ekspedicija je bila posvećena sećanju na njihovog pokojnog oca.

- Naš deda i otac su bili penjači. Želimo da posvetimo naš vrh Mont Everesta našem pokojnom ocu, Dordži Šerpi, koji je nekada bio vodič. On se 1982. pridružio japanskoj ekspediciji na Everest tokom zime i tada izgubio osam prstiju od promrzlina, ali je nastavio da se penje sa preostalim prstima do 2007. godine - izjavila je ponosno Dava Futi Šerpa.

Iako nije prestao da se penje, nikada nije ostvario svoj san da se popne na Everest, a 2015. godine je preminuo od raka creva.

- Nas tri sestre smo napravile plan da se zajedno popnemo na Mont Everest i naš plan smo ispričale bratu, koji nas je podržao i ostvario naše snove -  rekle su sestre.

Tokom ekspedicije na Everest, sestre su prijavile optimalne uslove, uključujući dobro vreme i samo nekoliko drugih penjača.

- Nismo se suočili sa velikim izazovima niti promenama vremenskih prilika u početku - objasnile su, mada stvari nisu dugo tekle glatko: - Imale smo plan da se spustimo do Kampa 2, ali odmah nakon što smo stigli do Kampa 4 vreme se naglo promenilo. Bilo je previše vetrovito, pa smo odlučili da prenoćimo u Kampu 4.

Vetar je stvarao još jedan problem ekspediciji hrabrih penjačica.

- Veliki izazov bile su su džinovske pukotine, a ponekad, kada je previše vetrovito, ne vidite ih kako treba i upadnete u njih.

Tri sestre su imale različite nivoe pripreme, ali, dolazeći iz porodice legendarnih penjača, bile su  svesne uloga i spremne da se suoče sa hirovitom prirodom najviše planine na Zemlji. Nima Jangmu je imala veliko iskustvo u penjanju, popevši se na Mont Everest 2018. godine. Ona takođe drži sopstveni rekord za najbrži trostruki marš na visinu od osam hiljada metara od strane žene. U neverovatnom vremenu od 23 dana, 18 sati i 30 minuta, uspela je da se popne na Mount Lhotse, četvrtu najvišu planina na svetu (8.516 m), Mont Everest, najvišu planinu na svetu (8.848,86 m) i Mount Kančendžunga, treću najvišu planinu (8.586 m).

I sestra Dava je takođe iskusan penjač, koja se 2019. godine popela na planinu Amadablam.

- Upravo nakon moje ekspedicije Amadablam, pridružila sam se Uvodnom kursu penjanja po stenama i Osnovnom kursu planinskog spasavanja u organizaciji Nepalskog udruženja planinarskih instruktora - prenela je.

Međutim, treća sestra sa kojom dele rekord, Tšering Namgia, bila je nova u oblasti penjanja. Ranije je išla na planinu Lobuje samo da bi trenirala za Mont Everest, što je bio njen (bez sumnje veliki) uvod u planinarenje. Kao nova penjačica, ona je krenula u ekspediciju suočavajući se sa zadivljujućim pejzažima i teškim vremenskim uslovima najvišeg vrha na svetu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3 Sisters On 7 summits (@3sisterson7summits)

Sledeća na redu u okviru projekta "Tri sestre na sedam vrhova" je planina Elbrus, u Rusiji. Planina Elbrus je najviši vrh Kavkaskih planina, džinovskog uspavanog vulkana koji se uzdiže 5.642 metra iznad zemlje. Trenutno ne postoji konkretan plan da Dava Futi, Tshering Namgia i Nima Jangmu pokušaju novi rekord, ali se sve tri slažu u jednom - ako pokušaju da se popnu do drugog svetskog rekorda, uradiće to zajedno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona