• 1
 ≫ 

Ko je bila Marija Magdalena: Već 20 vekova ne prestaju žestoki sporovi o ovoj misterioznoj ženi

 ≫ 

Biblijska ličnost koja budi posebno interesovanje

  • 1
The Penitent Magdalene  Guido Reni Foto: Profimedia/ Alamy/IanDagnall Computing / Alamy

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blagu ili Blaženu Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

Ali ko je zaista bila žena koju je vaskrsli Isus jedne nedelje u svanuće upitao: "Zašto plačeš, Marijo?" Prva je ofarbala i darovala crveno jaje jednom rimskom caru, uz reči "Hristos vaskrse!", i time utemeljila dve reči koje čine okosnicu hrišćanske vere u celini.

Ko je bila Marija Magdalena?

Marija Magdalena je rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. Ona je bila verna sledbenica Isusa Hrista i jedna od nekoliko žena koje su putovale sa njim i njegovim učenicima i pružale im podršku. Bila je svedok Isusovog pogubljenja i među prvima ga je videla nakon vaskrsenja.

Vekovima se u zapadnom hrišćanstvu Marija Magdalena opisivala kao bivša bludnica. Papa Grgur Veliki povezao je Mariju Magdalenu sa anonimnom grešnom ženom spomenutom u jednom poglavlju pre nego što je uvedena u "Jevanđelje po Luki".

Tek 1969. godine Katolička crkva povukla je viševekovno označavanje Marije Magdalene kao takve, navodeći da se razlikuje od spomenute grešne žene. Pravoslavni hrišćani je nikada nisu prikazivali kao bludnicu.

U Bibliji se jedino iz njene prošlosti pominje da je Isus iz nje isterao sedam demona (Luka 8:2).

Blaga Marija Magdalena Foto: eparhija.com

Zašto onda mnogi veruju da je bila bludnica pre nego što je počela da sledi Isusa? Stotinama godina nakon njene smrti, neki ljudi su počeli da je poistovećuju sa ženom (po svemu sudeći sumnjivog morala) koja je svojim suzama oprala Isusu noge i obrisala ih svojom kosom, a čije ime Sveto pismo ne pominje (Luka 7:36-38). Međutim, u Bibliji ne nalazimo nikakvu potvrdu za takvo verovanje.

Apostol apostolima

Pavoslavna crkva Mariju Magdalenu smatra ravnom apostolima, a katolička crkva je naziva "Svetom Marijom Magdalenom" i "apostolom apostolima"  jer je bila među prvima koji su apostolima doneli vest o Isusovom vaskrsenju (Jovan 20:18). Ali to ne znači da je bila apostol niti se igde u Bibliji naziva kao takvom (Luka 6:12-16).

Odnos nje i Isusa Hrista

Pojedini izvori tvrde kako su Isus Hrist i Marija Magdalena tokom života imali vrlo blizak odnos. U apokrifnom Jevanđelju po Filipu stoji kako je "Spasitelj voleo Mariju Magdalenu više od ostalih učenika i često ju je ljubio". Mnogi su to protumačili da su oni bili u ljubavnom odnosu.

Ipak, iz Biblije se jasno može zaključiti da Isus nije bio oženjen, iako se o njegovom bračnom statusu ne govori direktno. U Bibliji se često govori o Isusovoj porodici, kao i o ženama koje su ga sledile tokom njegove službe i prisustvovale njegovom pogubljenju, ali nigde se ne govori da je imao ženu (Matej 12:46, 47; Marko 3:31, 32; 15:40; Luka 8:2, 3, 19, 20; Jovan 19:25).

Hrišćanstvo, Isus Hrist, Marija Magdalena „Javljanje Hrista Mariji Magdalini posle vakrsenja”, Aleksandar Andrejevič Ivanov, 1835. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / www.rusmuseum.ru / john-petrov.livejournal.com / Alex Bakharev

Ljubavnu vezu Marije Magdalene i Isusa Hrista je na globalnom novou popularizovao roman američkog pisca Dana Brauna "Da Vinčijev kod", objavljen 2003. godine. Knjiga je u rekordnom roku postala bestseler.

Roman prati američkog profesora Roberta Langdona koji zbog posla posećuje Pariz i upliće se u intrigantan slučaj koji razotkriva najskrivenije tajne Katoličke crkve, te dovodi u pitanje neke od njenih najvažnijih dogmi i verovanja. Kontroverzna tematika knjige podigla je veliku prašinu u celom katoličkom svetu, a na veliku osudu naišla je i od strane samog Vatikana.

Do smrti je ostala u veri

Marija Magdalena otišla u Efes, gde je pomagala svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju jevanđelja. Tu je i mirno završila život. Njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad. Iako praznik nije obeležen crvenim slovom, običaj je da se na današnji dan ne obavljaju fizički i kućni poslovi, već se praznik posvećuje molitvi, radosti i unutrašnjem miru.

Narod veruje da je Blaga Marija sestra Svetog Ilije Gromovnika. Marija Magdalena je žena o kojoj ne prestaju žestoki sporovi i žena koja je mnogima bila inspiracija za umetinička dela, filmove, serije, filmove...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Boža zemunac

    4. avgust 2022. | 22:31

    SLAVA I MILOST SVETOJ MARIJI MAGDALENI. AMIN.

    Podelite komentar