• 1

Burna biografija Olivije Njutn-Džon: Brakovi, razvodi i 30 godina duga borba sa kancerom

Njen život obeležili su ljubavni brodolomi, uspešne turneje, bankroti, bolesti, ali nikada nije odustajala

  • 1
Olivia Newton John

Foto: Profimedia/Globe Photos / Zuma Press

Olivija Njuton-Džon, britansko-australijska glumica i pevačica koja se proslavila pop-hitovima i ulogom u filmu "Briljantin", preminula je juče u 74. godini nakon što se više puta lečila od kancera, saopštio je njen suprug Džon Isterling.

Pored toga što je bila popularna i prelepa, Olivija je bila neko ko je svojom borbom inspirisao ljude širom sveta.

Detinjstvo i odrastanje

Olivija je rođena 26. septembra 1948. godine u engleskom gradu Kembridž, i tu zapravo počinje njena životna priča koja je prepuna lepih, ali i burnih događaja. Kada je Olivija imala pet godina sa porodicom se preselila u Australiju. Njena majka, Nemica Ajrin Helen, bila je ćerka poznatog fizičara i dobitnika Nobelove nagrade Maksa Borna, dok joj je otac Brinli bio Velšanin i profesor nemačkog jezika u Melburnu.

Iako je imala akademski obrazovane pretke, Olivia je odmalena pokazivala interes jedino za pevanje. Kreativna je bila i njena sestra Rona koja je kasnije postala glumica i udala se za Džefa Konaveja koji je takođe igrao jednu od uloga u "Briljantinu". Jedino je brat Hjui završio fakultet i postao doktor.

- Moji roditelji su se razveli kad sam imala deset godina. Mi deca, odselili smo se u stan sa mamom. Bilo je to teško razdoblje u mom životu. Kada sam imala 14, majka mi je darovala prvu gitaru, a već naredne godini sa još tri devojke osnovala sam bend. Zvale smo se "Sol Four". Sa 15 sam pobedila na takmičenju talenata "Sing Sing Sing", a nagrada je bila odlazak u Englesku. Napustila sam školu i odlučila da gradim karijeru u muzičkoj industriji. Mislim da je izbor između školovanja i pevanja bio teži za moje roditelje nego za mene. Jan Turpi tada mi je bio dečko i oduvek je podržavao moju želju da postanem pevačica - rekla je svojevremeno Olivija.

Olivijina majka bila je veliki karijerista i imala je ozbiljne planove za ćerku koja je, s druge strane, želela samo da se bavi popularnom muzikom. U jednom od intervjua Olivija je priznala kako je bez znanja majke pokušavala da rezerviše povratnu kartu za Australiju.

- Nedostajao mi je dom. Odlazila sam u turističku agenciju iza naše zgrade i rezervisala karte, dok je moja majka išla za mnom i sve to poništavala. Bilo je stvarno smešno - otkrila je Olivija tada.

Raspoloženje joj se promenilo kada je iz Australije u Veliku Britaniju stigla njena prijateljica Pet Kerol, za koju je u više navrata rekla da je bila njen spas. Njih dve su zajedno maštale o slavi i kao će jednog dana biti poznate pevačice. Nastupale su pod nazivom "Pat and Olivia" po lokalnim klubovima, što nije uvek bilo uspešno.

Buran ljubavni život i početak pevačke karijere

U decembru 1969. godine Pet je istekla viza i morala je da se vrati kući. Olivija nije imala tih problema jer se godinu dana ranije verila sa Brusom Velčom, gitaristom grupe "The Shadows", koga je upoznala 1966. godine i osvojila ga na prvi pogled, iako je on tada bio u braku. Osim na privatnom, Olivija je počela da beleži uspehe i na poslovnom planu, pa je postala prepoznatljiva britanska pevačica.

Briljantin, Džon Travolta, Olivija Njutn Dzon

Printskrin: YT / Andrea YT

Njena saradnja sa grupom "The Shadows" proslavila ju je širom zemlje i 1971. godine predstavila se uspešnim albumom, a u narednom periodu snimila je još dva. Obrada pesme Boba Dilana "If Not for You" ostavila je traga i na američkom kontinentu.

Nedugo zatim, Olivija je raskinula sa Brusom, te je brigu o njenoj karijeri i pisanje tekstova na sebe preuzeo drugi član sastava "The Shadows", Džon Ferar. Novoformirani tim pokazao se kao izuzetno uspešan i ubrzo je pokorio muzičke liste u SAD.

Olivija je za vreme odmora 1974. godine upoznala uspešnog preduzetnika Lija Krejmera, a kako mnogi svedoče, to je bila ljubav na prvi pogled. Par se preselio u Ameriku, a Olivija je 1974. godine kao predstavnica Velike Britanije nastupila na Eurosongu sa pesmom "Long Live Love" i zauzela četvrto mesto.

Zahvaljujući uspehu koji je postigla širom sveta ukazala joj se prilika da ostvari san iz detinjstva - da kupi imanje sa mnoštvom pasa i konja. Njena ljubav prema životinjama bila je tolika da je odbila da radi turneju po Japanu sve dok tamošnji stanovnici ne prestanu sa velikim lovom na tune.

"Briljantin"

Producent filma "Briljantin" tražio je mladu glumicu koja bi uz Džona Travoltu zaigrala u novom mjuziklu, a izbor je pao na Oliviju. Posle mnogo dvoumljenja, ona je ipak pristala.

- Kad su mi ponudili ulogu u Briljantinu, nisam odmah iskoristila priliku. Kako sam sa 20 godina već snimila film "Tomorrow" koji se pokazao kao potpuni promašaj, strahovala sam od svega. Ali, Džon je omogućio da se to ostvari. Čak su iznova pisali scenario kako bih mogla da glumim devojku iz Australije koja se vraća u svoju zemlju -  govorila je ona.

Film je prikazan 1978. i postao je jedan od najprodavanijih mjuzikala svih vremena. Interesovanje medija bilo je veliko, pa je počelo da se nagađa da su Džon i Olivija u vezi.

Olivia Newton-John, John Travolta, Olivija Njutn Džon, Džon Travolta, Brilijantin

Foto: Profimedia/Paramount/THA / Hollywood Archive

- Bilo je mnogo tračeva na temu moje i Džonove navodne veze. S obzirom na to da sam ja u to vreme proživljavala bolan raskid veze sa Lijem, takve glasine ni Džonu ni meni nikako nisu prijale. Istina je da smo bili dobri prijatelji i često smo se družili tako što bismo izašli na ručak ili piće. Ali ništa više od toga. I danas je on jedan od mojih prijatelja - otkrila je svojevremeno.

Iako je kasnije pokušala da nastavi da gradi karijeru na filmu, nije uspela da ostvari zapaženiju ulogu. Publika ju je volela zbog njenih pesama koje nisu prestajale da haraju muzičkim listama. Početkom osamdesetih svet je još jednom osvojila singlom "Physical". Publika je toliko volela tu pesmu da su Olivijine turneje godinama nakon toga bile rasprodate. Nedugo zatim snimila je još jedan film - "Xanadu". Na setu je upoznala plesača i glumca Meta Latancija, a nakon četiri godine zajedničkog života par se venčao, uoči Božića 1984. godine.

Posle dve godine braka, Olivija je rodila ćerku Kloi i potpuno se posvetila majčinstvu.

Prva borba s kancerom i razvod

Na dan kada je preminuo njen otac, Olivija je saznala da ima rak dojke. Odmah je zakazala operaciju i posle nje krenula na hemioterapije.

- Sve to dogodilo se odjednom i sručilo se na mene. U tim trenucima ste očajni i ne znate kako da pomognete sebi, jer vas guši previše emocija. Tada sam imala samo 43 godine. Znala sam da nešto nije u redu, jer sam redovno išla na preglede i nakon jednog od njih napipala sam ispupčenje. Otišla sam na operaciju, zatim na hemioterapiju i dobar deo te godine sam se potpuno pritajila. Srećom, sledećih 20 godina je sve bilo u redu, što je veliko olakšanje za mene - iskreno je govorila Olivija o svojoj borbi.

Otišla je u Australiju da oporavak nastavi u krugu porodice i tamo je nastao njen album "Gaia, One Woman s Jorney", ali nije postigao veliki uspeh kod obožavalaca. Sve se to negativno odrazilo i na njen brak. Met ju je prevario, pa je 1995. godine objavila kako se razvodi. Naredne dve godine karijera joj se razvijala u različitim pravcima - što muzičkim, što glumačkim - ali nije bilo većeg uspeha.

Godinu dana posle razvoda, Olivija se zaljubila u Patrika Mekdermota kojeg je upoznala 1996. godine na snimanju jedne reklame.

- Oboje smo iskusili razvod i imali mnogo toga zajedničkog. On je obzirna i pažljiva osoba i veoma je duhovit - reči su kojima je opisivala novog partnera.

Olivija Njutn Džon

Foto: Prinscreen/ youtube

Par je devet godina proveo zajedno, a onda je jednog dana Patrik otišao u ribolov izvan San Pedra i više ga nisu našli. Olivija je prijavila njegov nestanak.

- Želeli smo malu pauzu u našem odnosu... I ranije se dešavalo da ode, ali bismo se ubrzo mirili. Imali smo divnu vezu. Veoma ga volim i stvarno mi nedostaje. Bio je najromantičnija osoba koju sam upoznala - otkrila je tada.

Kako Patrikovo telo nikada nije pronađeno, a bilo je poznato da je imao brojne finansijske probleme, policiji nije bilo čudno kada je nekolicina svedoka potvrdila da su u Kabo San Lukasu videli čoveka koji liči na njega. Detektivi su ga 2010. godine pronašli živog, a Olivija mu to nije zaboravila, pogotovo zato što je prvih šest meseci posle njegovog nestanka bila veoma utučena jer je mislila da je mrtav.

Međutim, Olivija nije gubila vreme tugujući, već je nekoliko godina pre nego što su Patrika pronašli živog počela da se zabavlja sa Džonom Esterlingom, osnivačem Amazon Herb kompanije kojeg je dugo poznavala. Godinu dana nakon početka veze već su bili u braku. Venčali su se 2008. godine u Peruu.

- Bili smo prijatelji 17 godina. Našli smo se u situaciji da smo oboje slobodni i među nama je počelo da se rađa nešto više od običnog poznanstva. Dogodila se neka čarolija. S obzirom na to da smo oboje imali iskustva iz prethodnih brakova, tačno smo znali kako želimo da izgleda dan našeg venčanja. Jedina osoba kojoj sam sve ispričala bila je moja ćerka Kloi, a u Peruu smo bili samo Džon i ja - opisala je svoje venčanje s čovekom sa kojim je sve do juče delila život.

Kancer se iznova vraćao

Glumica je prošle godine u razgovoru sa voditeljkom Hudi Kot otkrila da se iznova bori sa rakom dojke koji joj je dijagnostikovan 1992. godine. Naime, njoj se kancer raširio 2013. godine i pobedila ga je. Posle toga usledila je remisija bolesti, ali se kancer vratio 2017, pa 2019. godine. Od raka je preminula i njena sestra.

Olivija Njutn Džon

Foto: Profimedia/Mega Agency

- Svi mi koji su prošli put sa rakom smo kao porodica i proživeli smo slične uspone i padove, iznenađenja i preokret. Ja pobeđujem i tako gledam na svoju situaciju. Iskreno, uopšte ne razmišljam mnogo o tome. To je najbolje za mene i zbog toga sam svakim danom jača! Stvarno se dobro osećam - rekla je Olivija koja je u februaru 2021. gostovala u emisiji "The One Show" i dodala:

- Ja sam odlično, već sedam godina imam rak koji je metastazirao, ali sam dobro. Kad saznaš da imaš rak ili neku sličnu strašnu dijagnozu, odjednom dobiješ vremensko ograničenje. Ako odlučite da verujete statistikama, one će se obistiniti. Ako vam neko kaže da imate još samo šest meseci života, vrlo je verovatno da će tako biti, upravo zato što ste poverovali u to.

Ona je, kako su tada pisali svetski mediji, odlučila da je za njeno mentalno zdravlje bolje da ne zna koliko joj vremena lekari predviđaju i odlučila je da investira u istraživanje raka. U tu svrhu počela je da rasprodaje svoju imovinu, uključujući kožnu jaknu i pantalone koje je nosila u Briljantinu, kako bi skupila novac koji će donirati za istraživanje tretmana kanabisom.

Njen stav o životu i bolesti hrabrio je ljude širom sveta, a njene reči će zauvek ostati tu da nas podsećaju da nikada ne treba odustati. 

Zbogom Olivija, zbogom Sendi!

Video: In memoriam Branko Cvejić: Preminuo kultni Bane Bumbar

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari