• 1

Prof. dr Mina Zirojević o ženama u svetu terorizma: Bog broji ženske suze

Za sprovođenje "vladavine terorom" i razotkrivanje metoda terorizma potrebne su posebne veštine organizacije, planiranja, improvizacije... Da li su to veštine kojima žene posebno vladaju?

  • 1

Video: Prof.dr Mina Zirojević o ženama u svetu terorizma: Svet koji niste upoznali

Da bi se sproveo neki teroristički akt, kao i da bi se razotkrile njegove metode, potrebne su posebne veštine organizacije, planiranja, realizacije, improvizacije... Iako su žene - ekstremni teroristi ipak retke, još su ređe one sa druge strane medalje koje proučavaju i sistematizuju njihove porive i dela.

O tome kakve vrste terorizma postoje i koliko su žene aktivirane i kao teroristi i kao oni koji se protiv terorizma bore, objašnjava prof. dr Mina Zirojević, naučni istraživač sa Instituta za uporedno pravo i međunarodno priznati stručnjak za terorizam. Iako je napisala 11 knjiga na temu terorizma, objavila tekstove na svim kontinetima i držala predavanja širom sveta, sebe prvenstveno predstavlja kao majku, a tek potom kao pravnika, naučnika, diplomatu i analitičara.

- Ono čime se konretno bavim su terorizam i ljudska prava, pre svega ženska i dečija prava. Potom terorizam i mediji, kao i moderna shvatanja terorizma uključujući sajber napade. To što sam žensko u ovom poslu je i pozitivna i negativna stvar. Pošto ste retki svi vas zapamte i pozivaju, a baš zato što ste retki uvek morate da budete bolji od drugih. Gde god da odem trudim se da koristim znanje iz diplomatije kojom se aktivno bavim, jer u razgovoru sa svim tim ljudima iz sveta terorizma morate da poznajete različite kulture, kako da priđete i otvorite sagovornika da podeli sa vama informacije, kao i da uopšteno budete prihvaćeni u tom svetu - objašnjava Zirojevićeva.

Mina Zirojević

Foto: Nikola Tomić

Na pitanje ko su žene teroristi, stručnjak tvrdi da, kada se uđe i razume taj svet, nije sve crno-belo - iako podele postoje. Zirojevićeva smatra da se danas pod isti koš terorizma često stavlja i iskrena ljudska borba za pravdu, i da žene, koje imaju vrlo razgranatu i utemeljenu ideju da ljudi trebaju da se bore za slobodu, za svoja prava i svoju decu - ulaze u taj koš.

S druge strane, postoji i onaj deo "ženskog" terorizma koji se najbolje vidi kod žena samoubica, o čemu je radila opširno istraživanje. Koji opet, nije crno-beli.

Naime, pokazalo se da postoje ozbiljne razlike iz kulture u kulturu u, recimo, detalju kod koga se nalazi "ono dugme" koje se pritiska u osudnom trenutku. Tako se, recimo, kod žena iz bivših sovjetskih zemalja dugme obično nalazi u rukama brata, muža, verenika, ređe oca, dok je kod azijskih žena dugme u njihovim rukama. Razlog tome je različita percepcija žene, njihov položaj u društvu i posledice tog čina.

- U sovjetskim zemljama žene su svesne da postoji nešto bolje od toga i mnogo su veće šanse da odustanu od pritiskanja dugmeta, dok u azijskim zemljama, pogotovo u Avganistanu, život žene "ne vredi" i to je njihov način da budu glorifikovane. I dugme je kod nje.  S treće strane, imate Engleskinje koje ne samo da su žene samoubice, nego su i vođe žena samoubica, što je fascinantno, jer smo ipak mi nežniji pol, bar bi trebale da budemo, a one dovode i obučavaju žene i devojke, možda sestre, možda ćerke, ređe majke, koje će da se dignu u vazduh - ističe Zirojevićeva.

Da ni tu stvari nisu crno-bele, stručnjak je zaključila iz razgovora sa njima kada je shvatila da one svoj angažman vide potpuno drugačije. Takve žene, naime, omogućavaju drugim ženama koje nemaju drugo rešenje, čiji životi su promašeni i bez smisla, da se na takav način "iskažu" za neke, za njih, više ciljeve.

- Koliko god nama to zvučalo neverovatno - prenosi Zirojevićeva - u takve razgovore morate da uđete bez predrasuda, kao potpuno čist, beli papir, da bi ste razumeli ta "opravdanja".

Upitana da li su žene te koje vladaju posebnim veštinama za sprovođenje terorizma, Zirojevićeva kaže da, iako deluje da jesu - nisu. Kako objašnjava, terorizam je pod okriljem ogromnog neograničenog i besmislenog nasilja, kao što su otmice i trgovine organima, nešto za šta žene, većinom, nisu sposobne. U svetu ima, možda, par serijskih ubica žena, nema ih mnogo, baš iz razloga jer, kako objašnjava, žena ako želi da ubije nekoga ubiće konkretnu osobu koju mrzi, a ne zato što liči na nekoga ili deli iste vrednosti sa nekim na nekom drugom kontinentu.

Govoreći od ženama koje se bave zakonitostima i metodama terorizma, Zirojevićeva ističe da ih je veoma malo, ali da ona i njene kolegince iz sveta upravo time što su žene bacaju drugačije svetlo na proučavanje ove oblasti, s obzirom na to da se bave aspektima terorizma vezanim za ljudska prava, žene i decu.

- I mi slušamo, da kažem, te ženske priče. Kod Jevreja postoji uzrečica "Bog broji ženske suze". Žene prolivaju suze i za dobro i za loše, i nekako istorija jednog naroda može da se vidi kroz to koliko ženskih suza ima, i da li su od sreće, ili su, na žalost, od tuge. I ako vi te ženske priče iznesete, možete da vidite koji su problemi u situacijama gde se javlja terorizam i kako na najbolji i najadekvatniji način da reagujete da ga iskorenite - ističe ekspert.

Više o ženama teroristima i o ženama koje se bore protiv terorizma možete da pogledate video intervjuu za Ona.rs sa prof. dr Minom Zirojević, koja je nominovana za svetsku nagradu iz oblasti međunarodnog prava na temu terorizma i religije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Tantor

    21. avgust 2022. | 11:59

    Doktorica teologije, ocigledno.

    Podelite komentar