• 0

Impresivna karijera Serene Vilijams: 9 zvezdanih trenutaka koji su promenili istoriju ženskog tenisa

Serena se penzioniše, a iza nje ostaju ovi trenuci koji su doprineli ženskom tenisu i teniserkama

  • 0
Serena Vilijams

Foto: Tanjug / AP

U centralnoj priči časopisa "Vog" za septembar, Serena Vilijams objavila je da se povlači iz profesionalne teniske karijere. Opisujući tu odluku kao "tranziciju i evoluciju" dok sve više skreće pažnju na svoj posao preduzetnice, filantropa i majke četvorogodišnje ćerke Olimpije, Vilijams će okončati karijeru kao jedna od najvećih teniserki svih vremena.

Otkako je osvojila prvu veliku titulu u singlu na US openu 1999. godine, Vilijamsova je osvojila 23 grend slem titule – rekord za bilo kog igrača, muškog ili ženskog u Open eri – i deli rekord za broj uzastopnih nedelja provedenih kao broj jedan na VTA rang listi, neverovatnih 186 nedelja, sa Štefi Graf.

Osvojila je četiri zlatne olimpijske medalje – što je rekord koji deli sa svojom sestrom Venus , a ujedno je i sportistkinja sa najvećom zaradom svih vremena.

Ipak, čak i sa svim ovim titulama, počastima i trofejima, verovatno najznačajnije dostignuće Vilijamsove tri decenije karijere je njeno preoblikovanje ženskog sporta. Njeno dosledno zalaganje da se smanji jaz u platama i postigne paritet kako u tenisu tako i šire, učinilo ju je jednim od najmoćnijih glasova u vezi sa ovim pitanjem, dok je njena otvorenost kada je reč o rasizmu i "body shamingu" sa kojima se suočavala tokom karijere utrla put da mlade crnkinje krenu njenim stopama, sa raznolikom novom generacijom sportistkinja koje je redovno navode kao svoju glavnu inspiraciju.

U njenu čast, "Vog" je izdvojio najznačajnije trenutke njene plodonosne karijere.

1997: Prve velike pobede u Čikagu

Još u kasnim 1990-im, u teniskim krugovima već se pričalo o nezaustavljivom usponu sestara Vilijams, koje su redefinisale žensku igru svojim atletizmom i izuzetno moćnim servisima. I dok se Venus prva probila u širu javnost nakon što je 1997. stigla do finala US opena sa 17 godina, ta godina je bila važna i za 16-godišnju Serenu.

Tokom Ameritech kupa u Čikagu, nizom zapanjujućih pobeda protiv sedme teniserke sveta Meri Pirs i četvrte teniserke sveta Monike Seleš, Serena je stigla do polufinala - uprkos tome što je bila na 304. mestu.

1999: Prva grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji

Serena je 1998. godine počela da se takmiči na grend slem turnirima,  dostigavši 20. mesto na rang listi do kraja te godine, ali 1999. je bila godina kada se ova neverovatna žena vinula u zvezde.

Nakon što je prva teniserka sveta Martina Hingis pobedila Venus u polufinalu US opena, Serenino prvo pojavljivanje u velikom finalu donelo joj je pobedu nad Martinom i odnošenje trofeja kući. Ovo je bio ključni momenat u Sereninoj ranoj karijeri, čvrsto potvrdivši njen novi status moćnog i nezaustavljivog igrača.

2001: Snažan odgovor na rasizam na Indijan Velsu

Tokom karijere, Serena je otvoreno govorila o kulturi rasizma kojoj su ona i njena porodica bili izloženi u elitnom i pretežno belom svetu tenisa. Tokom turnira Indijan Vels 2001. u Kaliforniji, optužbe za nameštanje utakmica iznesene su na račun njenog oca, Ričarda Vilijamsa, nakon što se Venus povukla zbog povrede.

Kad je Serena dva dana kasnije izašla na teren da igra sa Kim Klajsters u finalu, dočekali su je silni zvižduci publike i navijanje za svaku njenu neiznuđenu grešku, dok su Ričard i Venus pričali da su ih rasistički zlostavljali dok su gledali su sa tribina. Posle meča, sestre Vilijams su tiho bojkotovale događaj 14 godina.

"Ovo me je dugo proganjalo", napisala je Serena o tom turniru u tekstu za "Tajm" 2015. "To je proganjalo i Venus i našu porodicu. Ali najviše od svega, to je naljutilo i rastužilo mog oca. Posvetio je ceo svoj život pripremanju nas dve za ovo neverovatno putovanje, a tamo je morao da sedi i gleda kako mu ismevaju ćerku, izazivajući bolna sećanja na njegova iskustva odrastanja na jugu".

Serenina odluka da se vrati na Indijan Vels usledila je nakon onoga što je videla kao promene u kulturi i otvorenije osude rasizma u tenisu od strane njegovih upravnih tela.

"Indijan Vels bio je ključni momenat moje priče, a i ja sam deo priče o turniru", nastavila je. "Zajedno imamo priliku da napišemo drugačiji kraj."

Njeni prvi iskoraci na teren 2015. godine dočekani su ovacijama.

2002: Svetski uspeh

Tri godine nakon što je Serena odnela svoju prvu veliku titulu na US openu, pobedila je Dženifer Kaprijati u polufinalu Rolan Garosa i suočila se sa svojom najvećom konkurencijom - sopstvenom sestrom. Iako to nije bio prvi put da su dve sestre igrale u finalu grend slem turnira – koje je održano na Otvorenom prvenstvu SAD 2001, gde je Venus izašla kao pobednica – to je pomoglo Sereni da izađe iz sestrine senke. Uz rezultat 7-5, 6-3, to ne samo da je označilo njenu prvu pobedu na Otvorenom prvenstvu Francuske, već je i pokrenuo njen prvi takozvani Serena Slam.

Ubrzo je usledila Serenina pobeda u Londonu - ponovo pobedivši Venus, koja je u to vreme bila dvostruki branilac titule Vimbldona, bez izgubljenog seta na celom turniru. Pobeda ju je konačno podigla na svetsko mesto broj jedan, gde će ostati narednih 57 nedelja.

2003: Prvi Serena Slem

I tako do prvog Serena Slem turnira, koji je postignut nakon što je Serena pobedila Venus u njihovom četvrtom uzastopnom finalnom obračunu na grend slem turnirima i time je postala prva igračica koja je istovremeno držala četiri glavne titule, još od Štefi Graf 1994. godine. Ovaj ključni trenutak u Sereninoj karijeri je zacementiran na Australijan openu, gde su se sestre borile u tri seta pre nego što je Serena na kraju stigla do pobede.

2007: Povratak na Australian open

Sredina 2000-ih se pokazala kao izazovan period za Serenu. Ubrzo nakon što je 2003. uspešno odbranila svoju drugu uzastopnu titulu na Vimbldonu, povreda kolena ju je primorala da se povuče iz igre do kraja godine; tokom dugog perioda oporavka, njena starija polusestra Jetunde Prajs, koja je ranije radila kao njen lični asistent je ubijena.

Sledećih nekoliko godina, Serena se borila sa depresijom, doživljavajući ono što je navela kao jedan od najtežih perioda u svom životu. Međutim, u jednom od najspektakularnijih povrataka u karijeri, Serena se vratila na Australijan open 2007. godine na 84. mestu i izborila se za put do finala, gde se suočila sa rivalkom Marijom Šarapovom i pobedila je u uzastopnim setovima, rezultatom 6-1, 6-2.

2012: Zlatni slem na Olimpijskim igrama

Olimpijske igre bile su od posebnog značaja za sestre Vilijams, delom i zbog prilike da široj publici prikažu snagu ženskog tenisa. Serenina pobeda na Olimpijskim igrama 2012. bila je posebno sentimentalna. Ne samo da je igrala spektakularno u finalu u Londonu, izgubivši samo jednu utakmicu pre nego što je pobedila Šarapovu, već su Igre učinile Serenu drugom igračicom u istoriji (posle Graf) koja je ostvarila Zlatni slem u karijeri — osvojivši sve četiri glavne titule, plus Olimpijsku zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

Sledećeg dana sa Venus je uzela zlato u ženskom dublu, postavši prva teniserka u istoriji koja je kući ponela Zlatni slem u karijeri i u singlu i u dublu.

2015: Drugi Serena Slem

Sredina 2010-ih bila je još jedna zlatna era za Serenu. Nakon što je krvni ugrušak 2011. doveo do plućne embolije i ostavio ju da se bori za život u bolnici, Serena se vratila nakon godinu dana sa novom snagom i odlučnošću. Tome je pomoglo njeno uzbudljivo partnerstvo sa trenerom Patrikom Muratoglouom, koga je angažovala 2012. godine.

Osvojila je svetski broj jedan po treći put 2013. godine u 31. godini života i tako postala najstarija "broj jedan" teniserka u istoriji ženskog tenisa.

Ubrzo je usledio jedan od Sereninih najimpresivnijih pobedničkih nizova ikada, zaključno sa pobedom nad Garbine Muguruzom na Vimbldonu 2015.

2017: Osvajanje Australijan opena tokom trudnoće

Serena je 2017. pobedila Venus u finalu Australijan opena bez ispuštanja seta na celom turniru, čime je obezbedila status najplodnije grend slem pobednice Open ere (23 titule) sedmom pobedom u Melburnu. I ako sve to nije bilo dovoljno, nekoliko meseci kasnije otkriveno je da je Serena u to vreme bila trudna oko osam nedelja, nešto što je i sama saznala samo nekoliko dana pre početka turnira.

Nakon što su vesti zapalile društvene mreže, mnogi su bili zaprepašćeni Sereninom sposobnošću da igra punom snagom čak i dok je bila u drugom stanju sa svojim prvim detetom u 35. godini. Njena ćerka koja uskoro puni pet godina želi samo jedno - da bude starija sestra. I na tom terenu Serena je priklonjena pobedničkoj filozofiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona