• 2

Hale Beri danas puni 56 godina: Njen put do slave bio je posut trnjem i pun uspona i padova

Ona je u istoriju američke kinematografije ušla kao prva crna glumica koja je dobila Oskara za najbolju žensku ulogu u filmu "Monster’s Ball"

  • 2
Hale Beri

Hale Beri / Foto: Profimedia

Slavna glumica Hale Beri danas puni 56 godina i važi za jednu od najuspešnijih, ali i najlepših žena na javnoj sceni, a njenu životnu priču malo ko zna.

Hale Marija Beri rođena je 14. avgusta 1966. u Klivlendu, od majke Džudit En  i oca Džeroma Berija. Njih dvoje su se razveli kada je Hale imala samo četiri godine, a ona i starija sestra odselili su se zajedno s majkom u predgrađe gde su pretežno bili naseljeni belci.

- Otac nas je napustio kada sam imala četiri godine. Nije se obazirao na majku, moju stariju sestru i mene. On je alkoholičar. Dok sam bila mala, mučio je naše kućne ljubimce i tukao moju majku. Dok sam živa ne želim ni da ga vidim ni da ga čujem. Ipak, teško detinjstvo nije me omelo da budem uspešna u poslu - rekla je Hale svojevremno.

Trpela je rasističke napade

Glumica je još kao dete zbog boje svoje kože često je trpela uvrede, ali njena majka naučila ju je da se ne obazire na komentare drugih i hrabro korača napred. Uprkos teškom životu i svakodnevnim uvredama, Hale je uspela da bude odličan učenik i da učestvuje u brojnim vannastavnim aktivnostima.

Hale je oduvek plenila svojom lepotom koja joj je donela titule mis Ohaja i mis tinejdžerke SAD, a vrhunac je ostvarila 1986. postavši prva pratilja na Izboru za mis Amerike. Iste godine kao prva Afroamerikanka predstavljala je svoju zemlju na Izboru za Mis sveta u Londonu i osvojila šesto mesto.

Završila je kao beskućnik

Posle nanizanih uspeha, Hale odlučuje da započne karijeru u šou-biznisu kao mode. Njena početna stanica bila je Čikago, a potom odlazi u Njujork gde je radila kao model za kataloge i jedva sastavljala kraj s krajem.

- Živela sam sa beskućnicima u prihvatilištu jer nisam mogla da nađem posao, a mama nije htela novčano da mi pomogne. Ali, devojka mora da uradi ono što je neophodno. Moraš da uspeš kada si ambiciozan i toliko toga želiš, a ne nameravaš da se vratiš kući - rekla je ona.

Hale nije odustajala, već je konstantno išla na kastinge za modele i glumice, te je tako i dobila prvu ulogu.

Njena prva glumačka uloga bila je u seriji "Living Dolls", ali je tokom snimanja pala u komu zbog pada šećera u krvi. Iako joj je dijagnostikovan dijabetes tipa dva, to je nije omelo da ostvari svoje snove.

- Nisam znala šta se dešava sa mnom, osetila sam samo da mi treba energija, ali nije bilo vremena da na snimanju uzmem čokoladicu. Nakon što sam se onesvestila, nisam se budila sedam dana. Posle su mi rekli kako mogu da izgubim vid ili noge. Bila sam uplašena i mislila sam da ću umreti. Od tada vodim računa o sebi, nekoliko puta dnevno proveravam nivo šećera u krvi i primam insulin. Naučila sam da na tu bolest gledam kao na blagoslov - otkrila je ona.

Hale Beri postaje planetarno popularna 1991. godine nakon što je igrala narkomanku u filmu Spajka Lija "Jungle Fever", a da može da igra i zahtevne uloge dokazala je u ostvarenju "Losing Isaiah" iz 1995. u kome je fantastično odigrala ulogu zavisnice od kreka koja se bori za starateljstvo nad sinom.

Ljubavni brodolomi

Glumica je 1992. godine stupila u brak sa bejzbol zvezdom Dejvidom Džastisom, ali razvela se posle samo četiri godine. Iako se kao glavni razlog navodila razdvojenost zbog brojnih obaveza, spekulisalo se kako ju je on toliko fizički maltretirao da se plašila za sopstveni život.

Iako je bila emotivne slomljena posle razvoda i stvari koje su se posle toga dogodile, ubrzo je usledila filmska adaptacija popularne serije stripova "X-Men", a za ulogu Leticije Musgrove u filmu "Monster’s Ball" nagrađena je i Oskarom za najbolju žensku ulogu 2001, čime je postala prva Afroamerikanka u istoriji koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

U to vreme, udala se za džez muzičara Erika Beneta s kojim je, navodno, tajno bila verena još 1997, ali ni ovaj brak nije dugo potrajao. Rastali su se zvanično 2005. posle niza njegovih prevara i neuspešnog lečenja od seksualne zavisnosti, mada je ona želela čak i da usvoji njegovu ćerku Indiju.

Krajem 2005. godine u njen život ušao je deceniju mlađi kanadski model Gabrijel Obri s kojim se upoznala na otvaranju Versače butika na Menhetnu.

- Ne želim ponovo da ulazim u brak. Moglo bi se reći da imam loš ukus kada je reč o muškarcima. Više ne osećam potrebu da budem nečija žena niti da da budem priznata jer sam u braku - isticala je ona.

Iako nisu želeli da uđu u brak, Hale i Gabrijel su silno želeli dete. Međutim, u početku nije sve išlo glatko i po planu, te je Hale jednom prilikom izjavila da je imala čak 334 negativna testa na trudnoću.

Srećom, 335 test je bio pozitivan, pa je 16. marta 2008. donela je na svet ćerku Nalu. Svega šest meseci kasnije, američki magazin "Esquire" proglasio je Hali Beri najseksepilnijom ženom na svetu.

Posle četiri godine zajedničkog života, ona i Gabrijel Obri odlučili su da se raziđu, što je on zvanično potvrdio početkom maja 2010. U to vreme Hali se već zbližila sa francuskim glumcem Olivijeom Martinezom s kojim je snimala film "Dark Tide" u Parizu, a ljubavne iskre rođene u kadru prenele su se i u stvaran život.

Ali, uprkos tome što je sijala od sreće sa novim ljubavnikom, mesec dana kasnije počela je nemilosrdna borba sa Gabrijelom za starateljstvo nad njihovom ćerkom Nalom. Pored brojnih skandala koje je pratio ovaj slučaj, starateljstvo nad Nalom je ostalo zajedničko.

Iako je govorila da se više nikada neće udati, Hali se 13. jula venčala sa Martinezom na prelepom, srednjovekovnom posedu "Chateau des Conde" u francuskom Valeriju, stotinu kilometara od Pariza, a intimnoj ceremoniji prisustvovalo je oko 60 gostiju.

Ipak, Hali i Martinez odlučili su da se razvedu, a iz njihove ljubavi rodio se i Maceo Robert Martinez koji sada ima osam godina.

Napokon je pronašla srodnu dušu

Hale je pre dve godine na društvenim mrežama otkrila da se zabavlja sa četiti godine mlađim muzičarem Van Hantom.

- Hale misli da je on taj pravi. Ponovo ju je učinio srećnom nakon niza razočaranja. Naučio ju je kako voleti i kako voleti sebe - rekao je izvor blizak glumici.

Halle Berry, Hale Beri

Foto: Tanjug/AP

Glumica je prošle godine zbunila fanove kada je za Novu godinu tokom romantičnog putovanja sa Van Hantom objavila zajedničku fotografiju uz opis: "Pa, službeno je", te su mnogi mislili da se Hale ponovo udala.

Međutim, rekla je da ljudi nisu dobro shvatili šta je htela da kaže i da još uvek nije stala na "ludi kamen".

Video: Anđelina Džoli posetila Ukrajinu: U gradu Lavovu se igrala s decom u jednoj medicinskoj ustanovi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Beogradjanka

    14. avgust 2022. | 14:13

    Nedaj se generacijo. Odlicne smo. Bogu hvala za mladolik izgled koji nam je dao

    Podelite komentar

  • DraganChe

    17. septembar 2023. | 20:56

    I sjajna epizodna uloga u Poslednjem skautu 1991. godine.

    Podelite komentar