• 2

Škotska uvela besplatne menstrualne proizvode: Svet mora da zaustavi ovu vrstu siromaštva

Oko 500 miliona žena koje su u reproduktivnom periodu doživljavaju menstrualno siromaštvo - nemogućnost pristupa menstrualnim proizvodima zbog finansijskih ograničenja

  • 2
menstruacija, menstrualni proizvodi Foto: Shutterstock

Menstrualni proizvodi, uključujući tampone i uloške, biće besplatno dostupni u javnim ustanovama u Škotskoj od ponedeljka, kada je na snagu stupio prvi zakon te vrste u svetu, prenosi CNN.

Ovaj zakon jednoglasno su usvojili škotski zakonodavci u novembru 2020. godine, što predstavlja značajnu pobedu za globalni pokret protiv menstrualnog siromaštva. Novi zakon znači da će ovi proizvodi biti dostupni u javnim ustanovama, uključujući škole i univerzitete širom Škotske. Odgovornost lokalnih vlasti i obrazovnih ustanova biće da osiguraju da proizvodi budu dostupni besplatno.

Zakon je osmislila poslanica škotskih laburista Monike Lenon, koja ga je i predstavila u aprilu 2019. godine.

- Ponosni na ono što smo postigli u Škotskoj. Mi smo prvi, ali nećemo biti poslednji - napisala je na Tviteru.

Zvanična statistika o nejednakosti pokazuje da skoro 20% žena u Škotskoj živi u relativnom siromaštvu. Zakon je jedan od niza programa dizajniranih da se izbore sa menstrualnim siromaštvom u Škotskoj.

Škotska vlada je 2018. objavila da će u školama, koledžima i  na univerzitetima širom zemlje moći besplatno da pristupe sanitarnim proizvodima, kroz investiciju od 5,2 miliona funti (6,3 miliona dolara). U 2019. dodelio je još četiri miliona funti (4,85 miliona dolara) da bi menstrualni proizvodi bili dostupni besplatno u bibliotekama i rekreativnim centrima.

menstruacija, menstrualni proizvodi Foto: Shutterstock

U Ujedinjenom Kraljevstvu u celini, jedna od 10 devojaka starosti od 14 do 21 godinu izjavila je da nije mogla da priušti proizvode za menstruaciju, prema istraživanju Plan International UK iz 2017. Istraživanje je takođe pokazalo da je skoro polovina bila posramljena menstruacijom, a oko polovine je zbog menstruacije propustilo ceo dan iz škole.

Globalno, oko 500 miliona žena koje su u reproduktivnom periodu doživljavaju menstrualno siromaštvo - nemogućnost pristupa menstrualnim proizvodima zbog finansijskih ograničenja. Ovo ima širok spektar implikacija, posebno na zdravlje, jer su žene često primorane da koriste neadekvatne improvizovane predmete za zaustavljanje i skupljanje menstrualne krvi.

U mnogim siromašnim zemljama procenjuje se da je polovina svih žena i devojčica ponekad prinuđena da koristi stvari poput krpa, trave i papira umesto menstrualnih uložaka i tampona.

Pitanje nije ograničeno samo na siromašne zemlje - dve trećine od 16,9 miliona žena sa niskim primanjima u Sjedinjenim Američkim Državama nije moglo da priušti proizvode za menstruaciju u protekloj godini.

Menstruacija je, nažalost, i dalje tabu i o njoj se govori sa najstrožom diskrecijom, uz korišćenje drugih neodgovarajućih termina kako se ne bi upotrebljavao potpuno adekvatan pojam - menstruacija.

Uzevši u obzir i to da se ulošci i tamponi kriju pri kupovini u radnjama i radnice nude neprozirne kese za pakovanje, čini se da je detabuizacija menstrualnog zdravlja u nekim zemljama dosta daleko i da se na ovakve zakone ne gleda kao na nešto što je nužno što pre sprovesti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • mila

    16. avgust 2022. | 12:24

    Bravo!

    Podelite komentar

  • Milan

    17. avgust 2022. | 03:15

    To da ima pravde bi se pravilo od pamuka. Da se može oprat i reciklirat i koristit jopet. A ne Vako samo smece pravu. To bi ja zadužio svaku ženu sa 7 komada toga godišnje i eto rešenja.

    Podelite komentar