• 1

Položaj žene u seriji "Kuća zmaja": Žrtvovanje života zarad sina i osporavanje sposobnosti za vladanje

Ipak, meni, kao ženi, određene scene iz prve epizode ostaće zauvek urezane kao podsetnik da se položaj žena čak iz izmišljenih priča, pa sve do našeg realnog sveta, nije puno promenio

  • 1
house of the dragon Foto: HBO Max

Ljubitelji "Igre prestola" gotovo tri godine željno iščekuju nastavak i pozadinu cele priče, a 21. avgusta konačno su imali priliku da pogledaju prvu epizodu serije "Kuća zmaja", zasnovanoj na knjizi "Vatra i krv" Džordža R. R. Martina.

Radnja serije smeštena je 172 godine pre nego što je rođena Deneris Targerijen, odnosno knjiga "Vatra i krv" donosi nam priču o dešavanjima samo u porodici Targerijen, vekovima pre dešavanja u "Pesmi leda i vatre".

Očekivano, prva epizoda oborila je rekorde gledanosti, a kako i ne bi pored izvrsnih glumaca, uloženih miliona i kadrova od kojih zastaje dah.

Ipak, meni, kao ženi, određene scene iz prve epizode ostaće zauvek urezane kao podsetnik da se položaj žena čak iz izmišljenih priča, pa sve do našeg realnog sveta, nije puno promenio.

Prva epizoda počinje tako što stari kralj mora da odabere ko će ga naslediti, jer su mu dva sina poginula, te nema direktne potomke. Od 14 prijava, razmatraju se dve. Presto može da pripadne kraljevom rođaku Viserisu Targerijenu ili ženi, princezi Renis Targerijen.

House of the Dragon Printskrin: Youtube/HBO Max

Ispred kralja donose nešto nalik malom sanduku, otvaraju ga i on uzima pismo. Nekoliko puta sam stopirala da budem sigurna da na papiru piše "Viseris Targerijen". Renis, žensko, neće naslediti Gvozdeni presto. Tuga, bes, razočaranje i knedla u grulu - tako izgleda lice princeze koja neće biti kraljica.

Kada je proglašen za kralja, Viseris dobija ćerku Reniru. Kao i svi Targerijeni, Renira ima dugu belu kosu, svetle oči, milo belo lice, ali ne i ono što njen otac želi.

Viserisova supruga je trudna po peti put, sva deca, sem Renire su umrla kao bebe. Međutim, kralj ne želi da odustane od šanse da njegov sin jednog dana zauzme Gvozdeni presto. Dok leži u kadi u porođajnim bolovima, ona moli supruga da ova trudnoća bude poslednja, jer "više ne može da oplakuje mrtvu decu". Kroz suze mu govori da zna da je njena dužnost da mu rodi sina, ali da njeno telo više ne može.

On joj govori da je ovo poslednji put, jer zna da će mu na svet doneti sina kojeg je sanjao kako se rađa sa krunom na glavi.

Kralj ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje scenario da njegova rođena ćerka zauzme presto, već bi ga radije dao nemarnom i nasilnom bratu Demonu.

Žrvtovanje života

U čast nerođenog sina, kralj pravi turnir, a za to vreme se njegova supruga porođaja u velikom mukama. Doktori saopštavaju kralju da mora da bira - žena ili sin. Očekivano, on odlučuje da doktori raspore utrobu njegove žene kako bi dobio naslednika.

Dete umire isti dan. Kralj ostaje i bez žene i bez naslednika.

Priča o  muškarcu koji po svaku cenu želi sina koji će nositi prezime, nastaviti lozu i naslediti dedovinu i očevinu ponavlja se vekovima.

Blud i nemoral

Baš kao i u "Igri prestola" možemo da vidimo bezbroj obnaženih žena koje opšte sa više muškaraca u bordelima, a na koje oni gledaju kao na igračke. Kraljev brat čak u jednom razgovoru nudi svoju ženu da ode kod drugog muškarca kako bi mu "grejala postelju".

Scenarista i izvršni producent ostvarenje "House Of The Dragon" kaže da serija neće prikazati seksualno nasilje nad ženama.

Kuća zmaja, House of the dragon Printskrin: YT/HBO Max

- Želela bih da pojasnim da ne prikazujemo seksualno nasilje u seriji. Mi rešavamo jednu instancu van ekrana i umesto toga pokazujemo posledice i uticaj na žrtvu i majku počinioca - rekla je scenaristkinja i izvršna producentkinja Sara Hes za "Vanity Fair" i dodala:

- Mislim da ono što naša serija radi i na šta sam ponosna je da biramo da se fokusiramo na nasilje nad ženama koje je svojstveno patrijarhalnom sistemu.

Prva žena na Gvozdenom prestolu

Renira skrhana bolom što je u istom danu izgubila i brata i majku govori kako zna da je njen život njenom ocu manje vredan od života sina koji je živeo samo jedan dan. Međutim, zbog izdaje svog brata Demona, kralj odlučuje da Reniru proglasi za svoju naslednicu.

Kralj odvodi princezu ispod Crvene tvrđave, gde joj pokazuje lobanju zmaja Baleriona i otkriva joj da su još preci pričali o "noći koja stiže, a koja će uništiti čovekov svet". Naravno, govori o "Pesmi leda i vatre", snu koji je jedan od predaka imao, i najavljuje Reniri užase koji dolaze, predajući joj krunu.

Žena će konačno sedeti na Gvozdenom prestolu.

Kako će se snaći na toj poziciji, koliko će je shvatati ozbiljno i da li će dokazati da to mesto zaslužuje, ispratićemo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Galadrijela

    28. decembar 2022. | 17:35

    Odlično zapažanje i vredno razmišljanja.

    Podelite komentar