• 2
 ≫ 

Šokantna priča o Lini Medini: Kako je devojčica od pet godina rodila bebu?

 ≫ 

Roditelji su se plašili da je rastuća izbočina u njenom stomaku tumor, ali se ispostavilo da je se radi o nečem daleko neverovatnijem

  • 2

Petogodišnja devojčica iz siromašnog andskog sela u Peruu dovedena je u lokalnu bolnicu 1938. godine, zabrinuta zbog otoka u stomaku. Lina je tada bila jedno od devetoro dece, a njeni roditelji su se plašili da je rastuća izbočina u njenom stomaku tumor. Ispostavilo se da se radi o nečem daleko šokantnijem.

Nakon potpunog pregleda Line, lekari su postavili neverovatnu dijagnozu da se dete nalazi u - sedmom mesecu trudnoće.

Dana 14. maja 1939. Lina je carskim rezom rodila zdravog dečaka od tri kilograma. Imala je tačno pet godina, sedam meseci i 21 dan, što je čini najmlađom majkom u istoriji.

Ekstremni slučaj preranog puberteta

- To je apsolutno neverovatna priča, ali takve stvari se dešavaju - kaže dr Erika A. Eugster, pedijatrijski endokrinolog i profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Indijani, prenosi portal "How the stuff works". Kako kaže endokrinolog, Lina predstavlja ekstremni slučaj relativno uobičajenog stanja u detinjstvu koje se zove prerani pubertet. Taj hormonski poremećaj se leči, a pedijatrijski endokrinolozi poput Eugstera često na vreme uoče kod pacijenat spoljašnje znake puberteta u ranom dobu, kao što je razvoj grudi i menstruacija kod devojčica ili uvećane genitalije i promene glasa kod dečaka.

Lekari u SAD definišu prerani pubertet kao sekundarni seksualni razvoj koji počinje pre osme godine za devojčice i devete godine za dečake. Recimo, Afroamerička deca često počinju pubertet malo ranije od bele ili Hispanoameričke dece.

Ali mlada devojčica koja ulazi u pubertet sa šest ili sedam godina, iako je neobično, daleko je od petogodišnjakinje koja je već prošla ceo proces puberteta, kao što je neverovatan slučaj sa mladom Linom. Stručnjaci se pitaju da li je to zaista moguće?

- Mi smo se susretali sa time, ali izuzetno retko, - kaže Eugster. - U proteklih 10 godina, naša bolnica je dijagnostikovala preuranjeni pubertet kod četvoro dece uzrasta od dve godine i manje, ali ništa slično ovom ozloglašenom slučaju. U jednom izveštaju se tvrdilo da je Lina dobila prvu menstruaciju sa čak osam meseci. To je najraniji zabeležen slučaj preranog puberteta i ja nikada nisam video tako nešto.

Vest je tada obišla sveta

„Petoipogodišnje majka i beba se drže dobro.“ Iako zvuči kao naslov tabloida najnižeg vida žute štampe, ovo je bio naslov teksta "Los Anđeles tajmsa" 16. maja 1939. Vest su tada potvrdili su medicinski autoriteti u Peruu, posebno Edmundo Eskomel, ugledni doktor istraživač i član Francuske akademije nauka. Inače, lekar koji je prvi video Medinu u gradu Pisko, dr Džerardo Lozada, prijavio je slučaj Medicinskoj akademiji u glavnom gradu Limi.

- Postoji veoma obimna dokumentacija o ovom slučaju -  kaže Eugster: - Postoje objavljeni izveštaji koji se odnose na ovaj slučaj, tako da sumnjam da je u pitanju neistina, ali je ovo jedini slučaj te vrste koji mi je poznat.

Eskomel je tada poslao depeše o Medininom slučaju u "La Presse Medicale", francuski medicinski časopis, uključujući nekvalitetnu fotografiju trudne petogodišnjakinje, uz napomenu da je imala potpuno razvijene grudi.

"New York Times" je u novembru 1939. izvestio da je pomoćnik generalnog hirurga američke Službe javnog zdravlja pregledao Medinu dok je bio u Peruu i da „nije bilo sumnje u autentičnost slučaja koji je opisao kao najneverovatniju stvar u svojoj karijeri lekara". On je tada dodao i da je devojčicu više zanimalo da se igra sa svojom lutkom nego što je pokazivala interesovanje za dete.

Teško pitanje: Ko je bio otac?

Eskomel i drugi su taktično i pažljivo pritiskali Medinu da identifikuje oca svoje bebe, ali ona „nije mogla da da precizne odgovore“, izvestio je tada Eskomel. Linin rođeni otac je nakratko bio pritvoren zbog sumnje za incest, ali je pušten. On je oštro negirao sve optužbe.

Porodica se vratila u svoje selo i pokušala da izbegne novinare i medicinske autoritete. Američki dečiji psiholog uspeo je nakratko da pregleda Linu dve godine kasnije.

- Lina je nadprosečno inteligentna, a beba, dečak, savršeno je normalna i fizički je bolje razvijena od prosečnog deteta Mestiza (španskih Indijanaca) - napisao je tada psiholog, koga je "Njujork tajms" identifikovao kao gospođu Pol Kosak:

- Ona misli o svom detetu kao o malom bratu, kao i o ostatku porodice.

Lina je sinu dala ime Džerardo po lekaru koji ju je lečio u Pisku. Prema nekim izveštajima, DŽerardo je saznao da mu je Medina majka tek kada je imao 10 godina.

Kako je odrastala, Medina je više puta odbijala zahteve za intervju. Kao odrasla osoba radila je kao sekretarica, i na kraju se udala i dočekala drugo dete 1972. godine, 33 godine nakon rođenja Džerarda.

Nažalost, Džerardo je umro 1979. u 40. godini od raka kostiju. Prema članku Rojtersa iz 2002. godine, Medina i njen muž živeli su u zapuštenom kraju u Limi u to vreme zvanom Mali Čikago. Nejasno je da li je ona i danas živa.

Šta je moglo da izazove Linino stanje?

- Većina slučajeva preranog puberteta je "idiopatska" - kaže Eugster: - To znači da nema poznatog uzroka, ali ređi slučajevi izuzetno ranog puberteta su povezani sa benignim tumorom mozga poznatim kao hamartom hipotalamusa.

Ovaj tip tumora raste na hipotalamusu, delu mozga koji kontroliše hipofizu, organ odgovoran za proizvodnju i oslobađanje širokog spektra hormona, uključujući i one koji regulišu seksualni razvoj.

Iako niko od Lininih lekara nije spomenuo takav tumor, Eskomel je zaključio da je njeno stanje uzrokovano poremećajem hipofize.

- Danas se deca sa simptomima preranog puberteta obično leče sintetičkim hormonima koji mogu da uspore ili zaustave napredak puberteta dok dete ne postane starije - kaže Eugster i dodaje: - Ako se utvrdi da je uzrok hamartom hipotalamusa, tumor se može ukloniti minimalno invazivnom laserskom operacijom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • DARKO 100%

    24. avgust 2022. | 19:36

    Svakako na preuranjeni pubertet to dete je imalo seksualni kontakt ,dali je to porodocni incest ili neka bliska veza koja je pod velom cutnje to oni znaju,mislim kod god je to uradio je visoko nemoralan cin ,onako zlocinacki to je dete i pomisliti na takvo nesto,

    Podelite komentar

  • Dagmar

    24. avgust 2022. | 21:45

    Kao prvo ne moze dete da rodi samo carskimj rezom jer nije dovoljno razviena karlica umrecxeako ne izvedu carski rez .

    Podelite komentar