• 1
 ≫ 

Ledi Gaga: Zagovornica prava LGBTQ osoba i najvoljenija gej ikona

 ≫ 

"Born This Way" - pesma koja je ohrabrila mnoge

  • 1
Lady Gaga, Lejdi Gaga

Foto: Profimedia

Od svog prvog hita Ledi Gaga je osvojila plejliste, a plesni podijum u svakom klubu bi se usijao kada god bi krenula njena pesma. S vremenom, ona nije posmatrana samo kao velika muzička zvezda, već je dobila i titulu gej ikone kao jedna od najvećih zagovornica prava LGBTQ zajednice.

U intervjuu sa Barbarom Volters 2009. godine, Ledi Gaga je rekla da je biseksualka, objašnjavajući da je njena pesma "Poker Face" bila o ženi. Iako se njen seksualni život ne tiče šire javnosti, to što je superzvezda ležerno pred milionima na nacionalnoj televiziji izjavila je nesumnjivo prekretnica. Kritičari su izrazili sumnje u vezi sa njenom seksualnošću, međutim, sve je prekinuto nakon intervjua sa Endijem Koenom.  Gaga je izjavila da nije laž da ja biseksualka i da voli i žene, a mnogi su celu priču izvrli tvrdnjama da ona ovo radi u svrhu marketinga.

- Ovo sam ja i ono što sam oduvek bila - jasna je bila Gaga i time stavila tačku na navode.

Iskoristila je svoju slavu da pokrene ogromnu neprofitnu organizaciju protiv nasilja. Od osnivanja Fondacije "Born This Way" 2011. godine,  njena majka Sintija Germanota i ona pomogle su hiljadama LGBTQ mladih. BTVF je pokrenula inicijative kao što su #HackHarrassment, Channel Kindness i #KindMonsters.

Njena strast za jednakošću bila je jasna kada je otpevala LGBTQ himnu "Born This Way" za 111,75 miliona gledalaca tokom finala "Superboula".

Tokom svog izuzetno uspešnog "Born This Way Ball-a", Gaga je želela da se uveri da svi mogu da osete ljubav. Da bi to osigurala, otvorila je "Born Brave Bus" kao prostor za "mala čudovišta" u kom bi mogli da se ujedine pre koncerta i razgovaraju o pitanjima kao što su mentalno zdravlje i maltretiranje.

Tokom praznika 2016. godine Gaga je upriličila iznenađujuću posetu njujorškom centru za mlade beskućnike u Ali Forney centru.

- Provela sam prelepo jutro sa LGBTQ omladinom, najvećim drop-in centrom na svetu. Donela sam poklone i vodila ih na grupnu meditaciju - napisala je kasnije na Tviteru.

Ipak, po mišljenju mnogih, njen najznačajniji trenutak je bio kada je opovrgla, na sebi svojstven način, navode o tome da je hermafrodit. U to vreme, mnogi ljudi su verovali da ona ima penis, ali Ledi Gaga te navode nije posmatrala kao veliku stvar.

U snimku iz intervjua za "60 Minutes Overtime", Gagu je Anderson Kuper upitao o glasinama da ima "muški dodatak" - da je ona hermafrodit. Pevačica je, promišljeno odgovorila: "Možda i jesam. Da li bi bilo tako strašno? Zašto ću, dođavola, gubiti vreme i davati saopštenje za javnost o tome da li imam penis ili ne? Moje fanove nije briga, a ni mene".

Da zaključimo - ona je izvođačica poznata po svojim nekonvencionalnim haljinama i kostimima, što je prilično popularna stvar kod LGBTQ osoba. I to je moglo da bude dovoljno da je svi zavole i veličaju. Međutim, ona je radila na inkluzivnosti. Njena pesma "Born This Way" suprotstavlja se predrasudama, i kroz nju, ali i Gagine aktivističke učinke za njihova prava i vidljivost, dokazala je da je zaista pravi saveznik u borbi, čime je opravdano i zavredila neverovatno poštovanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Coas

    25. avgust 2022. | 21:01

    Da joj se obratim politicki korektno Tornjaj se

    Podelite komentar