• 1
 ≫ 

Karmen del Orefiče: Ima 91 godinu i model je sa najdužim stažom u istoriji

 ≫ 

Karmen je bila model u najglamuroznijim danima američkog manekenstva

  • 1
Carmen Dell'Orefice Karmen Del Orefiče

Foto: Profimedia/FRANCOIS GUILLOT / AFP

Karmen Del Orefiče imala je samo 13 godina kada je "otkrivena" u autobusu u 57. ulici u Njujorku, na putu za čas baleta. Sada, u 91. godini života i dalje je u svetu mode, što je čini modelom sa najdužim stažom u istoriji.

Del Orefiče svoje odrastanje opisuje kao "spartansko". Bila je bistro dete iz siromašnog domaćinstva, spremno za sve neobične poslove koji bi finansijski pomogli njenim roditeljima. Pukom srećom je postala manekenka, a čim je dobila prvi angažman u "Vogovom" studiju do Lekington Avenije, do njega je "doklizala" na rolšuama i sa svojim koker španijelom na povocu. Tamo su je na setu čekali fotografi Irving Pen, Sesil Biton i Džon Rolings.

Za nju je ovo bila prilika da se obuče i igra odrasle osobe: to je bila igra. Za fotografe ona je bila slučajno otkriće svežeg mladog talenta koji je idealno prilagođen njihovoj svežoj mladoj modnoj industriji. Postepeno se dolazilo do zaključka da je model koji može ispričati priču kroz držanje i stav bio od mnogo više koristi od onog koji je samo lep, a to je posebno bilo važno za oblikovanje estetike američkog modnog biznisa.

Bila je četiri puta "devojka sa naslovnice", iako priča da je briznula u plač kada je videla svoju prvu naslovnu stranu na kiosku. "Izgledala sam kao dečak", prisećala se u intervjuu iz 1983. "Ali to je bila lekcija. Od tada sam počela da odvajam pravu sebe od Karmen na naslovnicama".

Karmen je bila model pre nego što je manekenstvo postalo strukturisana profesija sa limuzinama i agentima. Nije imala pojma da je deo istorije koja se stvara, niti je imala pojma da je glamurozna - bila je samo tinejdžerka koja se zabavljala.

Prošlo je od tada dosta godina, a ona se još uvek zabavlja i nije izgubila ništa od svoje prirodne skromnosti. O svojoj karijeri priča na pravi način, nikada ne preuzimajući zasluge za svoja dostignuća, već ih daje fotografima ili svojoj majci.

Nije sanjala o dizajnerskim stvarima i luksuzu. Danju bi se slikala za "Vog", a noću bi sa majkom šila i radila druge poslove kako bi preživeli. Honorar joj je 1947. podignut na 10-25 dolara po satu.

Pojavila se na naslovnoj strani "Voga" oktobra 1947. sa 16 godina, kao jedna od najmlađih devojaka sa "Vog" naslovnice. Takođe, bila je na naslovnoj strani "Voga" iz novembra 1948. godine. Potom je postala i zaštitno lice magazina "Harper's Bazaar", a fotografisao ju je Melvin Sokolski 1960. godine. Slika pod nazivom "Carmen Las Meninas" obišla je svet. Mark Šo ju je fotografisao za kampanju donjeg veša "Vanity Fair", u kojoj je Del Orefiče zaklanja lice rukom. Bila je muza slikara Salvadora Dalija.

Povukla se iz manekenstva nakon svog drugog braka 1959. godine, a posle trećeg razvoda vratila se manekenstvu. Godine 1984. pojavila se na naslovnoj strani "Kuarante-a", tromesečne publikacije na kiosku sa podnaslovom "Za ženu sa stilom".

Godine 1993. pojavila se u "The Babe Business", dugometražnom dokumentarcu snimljenom u Njujorku, o modelima u režiji Dona Bojda za televiziju "Channel Four". Dobija i počasni doktorat Univerziteta umetnosti u Londonu, kao priznanje za njen doprinos modnoj industriji. Univerzitet je sponzorisao retrospektivnu izložbu koju je ovekovečio ilustrator i dugogodišnji prijatelj Dejvid Daunton, sa naslovnim stranama "Voga", najzanimljivijim detaljima karijere i fotografijama iz njene lične arhive.

Od njenog povratka u industriju, Del Orefiče se pojavljivala u kampanjama za najpoznatije modne kuće, a prošetala je pistom za Anu Sui, Stefana Rolana, Tijerija Muglera i Guo Peja.

- Idem do 105, pa ću videti da li želim da promenim profesiju - izjavila je jednom prilikom.

Predvođena urednicama "Bazaara" Dianom Vriland i Karmel Snou, Del Orefiče se borila sa nestabilnim porodičnim životom i finansijama, pa je prihvatila modni svet 40-ih i 50-ih kao svoju porodicu.

- Nikada ne bih postala osoba kakva jesam bez mojih "očeva", Ervina Blumenfelda, Horsta P. Horsta, Irvinga Pena i Sesila Bitona; moje "braće", Gleba Deružinskog, Ričarda Avedona, Frančeska Skavula i Viktora Škrebneskog - izjavila je jednom prilikom.

- Imala sam više naslovnica časopisa u poslednjih 25 godina nego što sam imala u celoj svojoj dugotrajnoj karijeri - rekla je ona 2015. godine i nastavila da na pistama pokazuje mlađim naraštajima kako se to radi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari