• 4
 ≫ 

Brižit Bardo bi "radije rodila psa nego bebu": Zašto je pokušala da okonča svoj život posle porođaja

 ≫ 

Brižit Bardo, nekada poznata glumica a danas veliki aktivista za prava životinja, uprkos burnom ljubavnom životu i majčinstvu, nikada nije želela da izgradi porodicu niti da bude majka

  • 4
Brigitte Bardot

Foto: Profimedia

Brižit Bardo je bila glumica i pevačica poznata po ekranizovanju filmskih likova kojima je bilo prijatno da izraze svoju seksualnost. Zanimljivo je da je ljubavni život glumice bio jednako koloričan kao i njen život na ekranu.

U industriji filma i zabave počela je da radi veoma mlada. Sa samo 15 godina već je krasila naslovnicu Elle magazina i bila je obožavana zbog svog erotičnog izgleda. Stoga ne čudi što je tokom života, kako navodi, imala čak 100 ljubavnika, i muškaraca i žena.

Već sa 16 godina, Bardo je počela da izlazi sa pomoćnikom reditelja Rodžerom Vadimom, koji je bio šest godina stariji od nje. Nakon što su se upoznali na kastingu za film, zaljubili su se, ali kada su roditelji tada mlade BB saznali za njenu vezu sa Vadimom, potpuno su je zabranili. Slomljenog srca, pokušala je da oduzme sebi život tako što je ubacila glavu u zagrejanu rernu u želji da se živa zapali, ali su je roditelji pronašli baš na vreme. Pregovori između Bardo i njenih roditelja završili su tako što je glumica nastavila da izlazi sa Vadimom, ali im nije bilo dozvoljeno da se venčaju pre njene osamnaeste godine.

Što je i učinila. I nisu mogli da se zasite jedno sa drugim.

- Ostavio je na mene utisak divljeg vuka, pogledao me, uplašio me, privukao me, nisam više znala gde sam - citirana je u knjizi Žineta Vinsendo "Brižit Bardo: Život, legenda, filmovi.

Želela ga je. Ali ne zadugo.

Vadim je debitovao kao reditelj u decembru 1956. godine sa filmom "I Bog stvori ženu" sa svojom suprugom u glavnoj ulozi. Na snimanju, međutim, Bardo se zaljubila u  kolegu Žan-Luja Trintinjana i nakon četiri kratke godine braka, ona i Vadim su se razveli.

- Znao sam šta se dešava i prilično sam to očekivao. Uvek bih više voleo da imam takvu ženu, znajući da mi je neverna, nego da posedujem ženu koja je samo volela mene i nikog drugog. Želeo sam ženu sa duhom, sa "joie de vivre"... ženu sa osećajem za avanturu i seksualnu radoznalost - izjavio je njen bivši muž tada.

Bardo je svakako imala izobilje ovih kvaliteta. Nakon afere sa Trintignant, otišla je u krevet sa čak 100 muškaraca i žena dok nije upoznala i udala se za svog drugog muža, francuskog glumca Žaka Šarijea, sa kojim je dobila jedino dete.

Ali Bardo nije pokazivala nikakvu želju da postane roditelj. Kada je 1959. godine saznala da je trudna sa svojim prvim sinom Nikolasom Šarijerom, vesti nije dočekala sa velikim entuzijazmom.

- Gledala sam svoj ravan, vitak stomak u ogledalu kao dragog prijatelja na koga sam htela da zatvorim poklopac mrtvačkog kovčega - napisala je u memoarima "BB", opisujući svoju trudnoću 1959. godine kada je imala 25.

Ona je otkrila čak da se, u pokušajima da abortira dete, više puta udarala u stomak moleći svog doktora za morfijum, navodi Sunday morning Herald.

Kako uopšte nije bila uzbuđena zbog majčinstva, ponovo je pokušala da oduzme sebi život i nakon što joj se sin rodio, na svoj 26. rođendan 1960. godine, tako što je popila celu bočicu tableta za spavanje i prerezala svoje vene u njenoj vili u Francuskoj.

Nakon razvoda, puno starateljstvo nad neželjenim detetom dobio je njegov otac Žak Šarije. Čuvena glumica se nije bunila, jer je ostala pri svom stavu da ne želi da bude majka i izričito je tvrdila da nije „stvorena“ za majčinstvo.

Bardo je čak napisala i autobiografiju zbog koje je zajedno sa izdavačem tužena, pošto je napisala neke uvredljive opaske o svom sinu i bivšem mužu.

Nikolas, je tužio majku jer je smatrao da mu je narušena privatnost, kao i Žak koji je bio ogorčen šta je Bardo sve napisala o njihovom turbulentnom braku. Ona ga je u knjizi predstavila kao profesionalni i emotivni neuspeh. Sud, međutim, nije pristao da ukloni knjigu sa polica knjižara jer je presuđeno da ničija privatnost nije narušena pošto je "Nikolas bio fetus kada su se događaji odigrali", prenosi portal Amo Mama.

Veza sa sinom 

Bardo nije u dobrim odnosima sa sinom. Mnogo toga što je glumica rekla duboko je uticalo na njeno dete. Na primer, na konferenciji za štampu za svoju knjigu, Bardo je rekla da bi "volela da je rodila malog psa, a ne čoveka". Ovo su su samo neke od uvredljivih opaski zbog kojih je Nikolas ranjen i udaljen od majke.

Odnos majke i sina nastavljao je da ga muči godinama toliko da Nikolas nije pozvao majku na svoje venčanje 1982. Bardo sina nije videla ni deceniju iza, ali se veruje da su se nedavno pomirili nakon što je ona prvi put postala prabaka.

- Nisam stvorena da budem majka - priznala je Bardo godinama kasnije: - Nisam dovoljno odrasla. Znam da je to užasno priznanje, ali nisam dovoljno odrasla da se brinem o detetu.

Bardo se udala po treći put za Nemca po imenu Gunter Saks. Nažalost, Saks je sebi oduzeo život, a Bardo je okrenula novi list u životu. Nakon više pokušaja samoubistva i više muževa, svu svoju pažnju je usmerila na aktivizam za prava životinja i 1986. godine osnovala fondaciju za brigu o "životinjama koje pate".

- Svoju mladost i svoju lepotu dala sam muškarcima, sada dajem svoju mudrost i svoje iskustvo, ono najbolje od sebe, životinjama - izjavila je jednom prilikom.

Bardo se udala za svog četvrtog muža, političara, Bernarda d'Ormala 1992. Oni žive zajedno sa čitavom menažerijom životinja lutalica, na osamljenom imanju u Sen Tropeu.

- Ne mogu više da hodam. Ne mogu više da plivam. Ali kada vidim kako životinje pate odjednom otkrivam da nemam na šta da se žalim - rekla je nedavno.

Brigitte Bardot

Brižit Bardo: Godine aktivizma, Foto: Profimedia

Što se tiče njenog odnosa sa sinom, on je još uvek otuđen. Bardo je postala žena "zajednice" ljudi koji joj redovno pišu i daruju čokolade, ali kada je u pitanju njena porodica, Bardo priznaje: „Čak ni ne znam gde je ona!“.

Glumica sada ima 87 godina i dve unuke, od 30 i 35 godina, obe žive u Norveškoj. Ona je takođe i prabaka. Međutim, i dalje joj se ne sviđa pomisao da se njena porodica širi. Na pitanje "kako se oseća što je prabaka", oštro odgovara:

- Ne mogu da verujem da imam praunuke. Naravno, imam 87 godina, ali kunem se da ne izgledam kao da ih imam! I dalje sam najrećnija kad brinem o životinjama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Kele

    4. septembar 2022. | 21:04

    Odrastala sam uz slike BB na trafikama i uz njene divne filmove. Bila je najlepša i najpopularniji glumica celog sveta. Takve se više nisu rodile. Mnoge žene glume majčinstvo, ona je bila iskrena. Volim Brižit Bardo i još uvek je lepa.

    Podelite komentar

  • Užas

    4. septembar 2022. | 18:38

    Pa više mi nije ni lepa ,ovo o njoj prvi put čujem

    Podelite komentar

  • ona

    5. septembar 2022. | 18:10

    Kad bi sebi dala priliku da upozna unuke i praunuke i da se zblizi sa sinom, videla bi koliku bi joj ti klinci pruzili srecu i ljubav. Jednostavno nije sebi dala priliku.

    Podelite komentar