• 0
 ≫ 

Počast prvoj američkoj samoizgrađenoj milijarderki: Madam C. J. Voker kao čuvena barbika

 ≫ 

Njen put ju je vodio da otvori vrata i razbije barijere za generacije žena koje dolaze da postignu uspeh u poslovnom svetu

  • 0
Madam CJ Walker Barbie dolll Foto: Mattel / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nastavljajući sa serijom "Inspiring Women", "Mattel" je predstavio svoju najnoviju barbi lutku u kolekciji - Madam C. J. Voker. Kompanija ovim gestom slavi prvu američku "self made" milijarderku.

Madam C. J. Voker je bila poznata po osnivanju sopstvenog biznisa, prodajući "Madam Walker's Wonderful Hair Grover", formulu za kondicioniranje i isceljenje kože glave. Da bi održala korak sa potražnjom proizvoda, izgradila je fabriku, frizerski i manikirni salon i dve škole za obuku. Njen put ju je vodio da otvori vrata i razbije barijere za generacije žena koje dolaze da postignu uspeh u poslovnom svetu. Bila je poznata i po svom filantropskom radu.

"Barbie's Inspiring Women Series" odaje počast ženama iz prošlosti i sadašnjosti. Serija je već odala počast imenima kao što su Maja Anđelou, Helen Keler, Elenor Ruzvelt, Bili Džin King, Ela Ficdžerald, Florens Najtingel, Suzan B. Entoni i još mnogima.

Madam C.J. Voker je bila pionirka na više polja. Ona je bila prva Amerikanka koja je sama stekla svoje bogatstvo, negovala je industriju nege kose afroamerikanki i stvorila ulogu poslovne žene 20. veka.

Voker je rođena 1867. kao Sara Bridlav na plantaži gde su njeni roditelji ranije bili porobljeni. Počela je da eksperimentiše sa rešenjem za bolest skalpa zbog koje je gubila kosu. Ubrzo je promenila ime u Madam C. J. Voker i počela da prodaje "Madam Walker’s Wonderful Hair Grover", formulu za kondicioniranje i isceljenje kože glave. Godinu i po dana nakon stvaranja proizvoda, Voker je putovala po jugu i jugoistoku i išla od vrata do vrata da bi prodala formulu. Do ranih 1900-ih, Voker je stvorila više fabrika, salona za frizere i manikir, škole za obuku, dospela do međunarodnog priznanja brenda i uzela učešća u mnogim filantropskim poduhvatima.

"Mattel-ova" nova lutka predstavlja Vokerovu u periodu njenog života kada je gradila svoje carstvo. Razmišljajući o tome kako je Vokerova verovala u svoj proizvod, prodavajući ga od vrata do vrata, dizajnerka Karlile Nuera je i njega uključila kao dodatak koji ide uz kupovinu ove lutke.

Lutka dolazi sa konzervom dovoljno malom da stane na vrh prsta i projektovana je tako da ima poklopac koji se može ukloniti, a na čijem vrhu je mala slika Vokerove.

Video: Sakupljala ih je 26 godina, a sada ih izlaže u muzeju: Verovali ili ne, ova žena ima 18 000 barbika

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona