• 0
 ≫ 

Muzika Doli Parton je advokatura za LGBTQ+ prava: Zvučna poruka nade

 ≫ 

  • 0
Dolly Parton, Doli Parton Foto: Tanjug/AP

Doli Parton ima mnogo obožavatelja među pripadnicima LGBTQ+ populacije i dugo se smatra kvir ikonom. Parton je u više navrata govorila u svrhu podrške prava ove zajednice, a takođe je bila glasna po pitanju jednakosti u braku. Prozvala je sve one koji osuđuju gej ljude: "Ako si gej, ti si gej. Ako si strejt, ti si strejt. I treba vam dozvoliti da budete onakvi kakvi jeste i ko jeste".

Njena otvorena podrška LGBTQ+ zajednici se prvi put primetila daleke 1991. godine na albumu "Eagle When She Flies", na kome se nalazi pesma "Porodica", sa tekstom: "Neki su propovednici, neki gej, neki zavisnici, pijanci i lutalice. Ali niko nije odbijen kada je u pitanju porodica".

Naslovna numera na njenom albumu "Coat of Many Colors" opisuje epizodu iz njenog detinjstva i govori o odrastanju u seoskom siromaštvu, gde joj majka šije kaput od krpa različitih boja. Devojčici je ovo dalo osećaj ponosa, ali druga deca u školi su videla samo obične krpe i ismevali su je zbog toga.

Ona se sa time izborila tako što ponovo je ponovo potvrdila osećaj ponosa: "Čovek je siromašan samo ako odluči da bude". U nedavnom biografskom filmu BBC-ja, "Doli Parton: Evo me", Parton opisuje pesmu kao svoju "filozofiju", rekavši: "U redu je biti drugačiji. Znate, u redu je ne biti kao svi ostali. U stvari, nije samo u redu, divno je što ste to što jeste".

Ova transformacija srama u ponos dugo je bila strategija koja se koristi tokom istorije i politike LGBTQ+ pokreta. A kaput u mnogim bojama ima zapanjujuće vizuelne sličnosti sa zastavom ponosa duginih boja. Pesma počinje sve više da rezonuje kako je Dolino zagovaranje prava LGBTQ+ osoba postajalo sve izraženije.

"Coat of Many Colours" je sada dostigla 50-ogodišnju popularnost,  i dalje je relevantna kao kada je objavljena u oktobru 1971.

Pesma se takođe povezuje sa publikom širom sveta - Parton ima mnogo obožavalaca u Nigeriji i Keniji  zbog svoje priče o porodici, siromaštvu, borbi i prihvatanju. Ali koliko god ova pesma bila divna i istorijski značajna, album "Coat of Many Colours" ima više od jedne zapažene pesme.

Ključna pesma koja obuhvata suštinu Doline filozofije je "Here I Am", koju je Parton nedavno ponovo snimila sa Sijom za "Netfliksov" film "Dumplin". Kantri pesma nadahnuta gospelom, Dolin vokal i tekst omogućavaju njenoj poruci da se širi.

Kroz Dolino pripovedanje, ljudi iz svih sfera života koji se suočavaju sa poteškoćama mogu da se identifikuju sa emocionalnim sadržajem pesme i čuju zvučnu poruku nade.

Njeno prepletanje žanrova privuklo je svakoga - od ljubitelja kantri muzike do pop publike, a njen čvrst stil pisanja pesama postavilo je temelj na kojem rad današnjih umetnika koji eksperimentiše sa više žanrova počiva – umetnici poput Tejlor Svift, Kejsi Masgrejvs i nedavno Lil Nas Eks.

Film "Transamerika" iz 2005. beleži put trans žene ka samoljublju i ponovno ujedinjenje sa sinom. Mali film, u kojem je glumila Felisiti Hafman, bio je ispred svog vremena. Nagrađen je brojnim nominacijama - jedna je bila Oskar za najbolju pesmu, Dolina "Travelin' Thru". Pesma je postala himna transformacije i hrabrosti, a iako nije osvojila Oskara, Dolin nastup na dodeli Oskara 2006. bio je nezaboravan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona