• 4

Sofka Nikolić: Kraljica Skadarlije, sevdaha i romansi

Zbog njenog glasa u kafani su plakali velikani poput Branislava Nušića, Alekse Šantića, ali i svetske ikone plesa Džozefine Bejker

  • 4

Sofija Sofka Nikolić rođena je kao prvo od četvoro dece u porodici. Majka Persa, i sama pevačica, ubrzo nakon razvoda, ostavlja Sofku da se stara o bratu i dve sestre sa nepunih jedanaest godina. Kako bi ih prehranila, Sofka počinje da peva i njen prvi zvaničan nastup beleži se u 1918. godine u Zvorniku, a kako je i sama znala da kaže "pre toga, vašara, ne zna im se broj".

Od Mačve do Beograda

Upravo u Zvorniku udaje se za poznatog Paju Nikolića, koji je u tom trenutku imao orkestar od dvadeset i četiri člana. Vest o glasu Sofke Nikolić širi se munjevitom brzinom i ubrzo osvaja Mostar.

Klijentela su joj uglavnom bili bogati trgovci i boemi u čijem se društvu našao i čuveni Aleksa Šantić, koji joj je postao doživotni prijatelj, nakon što mu je otpevala njegovu pesmu "Emina" i rasplakala ga. Nakon nekoliko godina u Mostaru, odlazi u Sarajevo i tamo rađa ćerku Mariolu. Sledeća stanica za nju je bio Beograd, odakle počinje njen put ka planetarnoj slavi.

Kaldrmom Skadarlije preko celog sveta

Sofija u Beograd stiže sredinom dvadesetih godina i odlučuje da tu i ostane. Skadarlija je proglašava svojom nezvaničnom kraljicom, a publika joj postaju poštovane ličnosti Beograda, poput Branislava Nušića, Tina Ujevića, Radeta Drainca i drugih poznatih imena tog vremena.

Velikani nisu žalili novac za Sofkin nastup. Bilo je nečuveno da je honorar jedne pevačice u to vreme iznosio tri stotine dinara, a mesta pred njen nastup nikada nije bilo. Redovi su se formirali čak od 12 časova pre podne, pred kafanom u kojoj je toga dana pevala. Priča se da su je čak i zlatom plaćali. Postala je slavna i bogata, a novine su neprestano o njoj pisale.

Došlo je vreme da Sofka krene dalje, te svoju ćerku Mariolu ostavlja na čuvanje, a ona odlazi u Berlin, gde snima svoju prvu ploču, na kojoj se nalaze hitovi poput "Čuješ, seko", "Zone, mori zone", "Kolika je Jahorina planina", "Cojle, Manojle".  Godine 1925. dobija prestižnu nagradu „Zlatna potkovica“ i gotovo da nije bilo radio-stanice u Evropi na kojoj se nisu puštale Sofkine pesme.

U samom zenitu slave putuje po svetu, a u Parizu ostaje tri meseca, gde snima svoju drugu ploču. Pevala je za kraljevsku elitu i visoke evropske zvaničnike. Sofka Nikolić u Evropi postaje jedan od najangažovanijih izvođača, a ređa se sve više nagrada i priznanja, te je u ovom trenutku sluša više od pola Starog kontinenta.

Štampa je u to vreme pisala da je "unela zavist i nemir čak i kod mnogih gostioničara. Niko ne može da oprosti Sofki i njenoj pesmi, jer svi gosti idu tamo gde ona peva". Nije tajna da je po broju prodatih tiraža bila tik iza italijanskog tenora Enrika Karuza. Sada se karta više tražila i u čuvenom Monmartu, gde sklapa prijateljstvo sa svetskom ikonom plesa Džozefinom Bejker, koja je kasnije i posećuje u Beogradu. Turneje su se nizale, a u međuvremenu Sofka se aktivno bavi i humanitarnim radom. Ipak, na vrhuncu karijere dešava se tragedija koja joj je potpuno promenila život.

Godina kada je kraljica Skadarlije zanemela

Godine 1939. Sofka Nikolić je zanemela. Prvo se suočava sa gubitkom voljenog muža Paje Nikolića, a ubrzo zatim ostaje i bez ćerke jedinice Mariole. Zauvek se pitala da li je, isto kao i njena majka, napravila grešku što je ostavila svoju ćerku nekome na čuvanje i nikada to sebi nije oprostila.

Te godine, ova kraljica pesme postaje kraljica tuge. Prodala je kuću u Beogradu i preselila se u Bijeljinu, gde je balsamovala i sahranila svoju ćerku, napravila joj kapelu i posećivala je skoro svakodnevno. Od tada, nastupala je samo na zvaničnim snimanjima, međutim, više nikada nije bila ona stara Sofka. Poslednji put publika je imala prilike da je sluša 1968. godine i od tada se povlači skoro sasvim, do svoje smrti. Dočekala je duboku starost i umrla je 27. jula 1982. godine. Sahranjena je pored svoje voljene ćerke Mariole.

I dan-danas, njene pesme se rado izvode u Skadarliji i prepričavaju razne anegdote, a na nju ostaje da nas seća, osim pesama, jedan sokak u Bijeljini, nazvan po vanvremenskoj Sofiji Sofki Nikolić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • BASA

    30. avgust 2022. | 20:17

    Hvala Telegrafu , što je pisao o Sofki ! Verujem da će Telegraf , napisati i knjigu ! Zaslužila je i , tako će te sačuvati od zaborava , " Boeme Beograda i život u boemskom Beogradu !

    Podelite komentar

  • Boža zemunac

    30. avgust 2022. | 20:34

    Slava joj.

    Podelite komentar

  • mix

    31. avgust 2022. | 09:48

    Danasnje generacije nisu ni svesne o kakvoj se velicini radi. Ona je bila svetski broj jedan po izdavanju nosaca zvuka svoga vremena i ludo popularna u celom svetu, u Evropi i Americi jednako! Ja ne znam da li Sofka ima spomenik u Bgd, na Skadarliji, pojma nemam , nisam iz Srbije, ali ljudi, upoznat sam sa njenom karijerom i kad pricam sa ljudima o njoj, mnogi ne znaju o njoj skoro nista. Da, Sofka Nikolic je izuzetna muzicka velicina koja ne sme pasti u zaborav.

    Podelite komentar