• 1
 ≫ 

Pre 25 godina napustila nas je "kraljica srca": Ledi Di je u ovim izdanjima ostavila dubok trag u svetu mode

 ≫ 

Ostala je upamćena i u svetu mode kao neko ko je tada postavljao modne standarde, ponekad i prekršio pokoji kraljevski protokol, ali sve to na dostojanstven način

  • 1
Princeza Dajana

Foto: Tanjug/AP

Na današnji dan poginula je voljena princeza Dajana. Saobraćajna nesreća u Parizu obavijena je velom tajne pa teorije zavere o njenoj smrti ne prestaju da kruže svetom i danas.

Strašna nesreća desila se 31. avgusta 1997. godine kada su poginuli Ledi Di, njen pratilac, sin egipatskog milijardera Dodi al Fajed i njihov vozač Henri Pol. Nesreću je jedini preživeo njen telohranitelj Trevor Ris-Džouns.

Za njihovu smrt prvo su okrivljeni paparaci koji su im bili za petama u kolima iza njih, a potom vozač koji je bio pod dejstvom alkohola. Pojavile su se i tvrdnje da je ovo bilo ubistvo koje je naručila porodica, te da je u akciju bila uključena tajna služba MI6.

Omiljena princeza, koja je bila sinonim za ljudsku neposrednost, dobrotu i spontanst, imala je samo 36 godina kada je poginula. Ostala je upamćena kao nijedna pripadnica kraljevske porodice do sada jer ju je volela ne samo Velika Britanija, već i ceo svet.

Dajana je fascinirala svojom pojavom i time koliko je bila neposredna i srdačna za jednog pripadnika kraljevske porodice. Bila je prirodna lepotica koja je zračila gde god da se pojavi. Ostala je upamćena i u svetu mode kao neko ko je tada postavljao modne standarde, ponekad i prekršio pokoji kraljevski protokol, ali sve to na dostojanstven način.

Od njenog opuštenog stila do nezaboravne „osvetničke haljine“, ovo je osvrt na Dajanine najbolje odevne kombinacije.

Osvetnička haljina

Princezino legendarno izdanje ostalo je upisano u istoriji zbog vesti koje su se saznale te iste večeri kada ju je nosila.

Dve stvari su se tada dogodile. Princeza Dajan pojavila se na zabavi koju je organizovao časopis "Vanity Fair", dok je princ Čarls imao javno pojavljivanje na televiziji kada je besramno priznao preljubu koju je počinio sa Kamilom Parker Bouls.

Upravo ova Čarlsova izjava, koja je tog dana premijerno prikazana u dokumentarcu pod nazivom “Prince Charles’ tell-all”, bila je povod da Dajana iz ormara izvuče haljinu koja je čekala posebnu priliku.

Plavo odelo

Princeza Dajana, Lejdi Di

Foto: Tanjug/AP

Plavo odelo koje je Dajana nosila za potrebe slikanja vereničkih fotografija sa pricom Čarlosom izabarno je sasvim slučajno.

Tada 19-godišnja Dajana posetila je prodavnicu „Bellville Sassoon“, ali nije mogla ništa da pronađe što joj se sviđa. Prodajni saradnik je nije prepoznao, pa joj je predložio da ode u obližnju robnu kuću. Nakon toga princeza i njena majka vratile su se u prodavnicu i tamo izabare plavo odelo, što je izazvalo dugogodišnju saradnju princeze Dajane i ovog brenda.

Venčanica princeze Dajane

Čuvena venčanica Ledi Di pravi je primer svadbene mode ranih 1980-ih godina.

Nabrana kragna i puf-rukavi najupečatljiviji su deo ove raskošne venčanice koju su dizajnirali Elizabet i David Emanuel.

Crna haljina za ples sa Travoltom

Princeza Dajana, haljina

Foto: Profimedia

Tokom posete Beloj kući u Vašingtonu, gde je plesala sa glumcem Džonom Travoltom, princeza Dajana je nosila haljinu sa otvorenim ramenima, crne rukavice i bisernu grlicu.

Crvena haljina

Princeza Dajana Princeze u minićima

Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Mike Forster/Daily Mail

Mala crvena haljina sa mašnom na dekolteu uparena sa crvenim cipelama i torbicom ostala je upaćena kao jedno od najfatalnijih izdanja Ledi Di u kojem se pojavila 1995. godine u Parizu.

Crveno odelo i tufne

Princeza Dajana

Foto: Profimedia

1985. godine Dajana je ponela nezaboravnu kombinaciju crvenog odela sa belom košuljom sa crvenim tufnama i dokazala kako su i tada tufne bile nepogrešivi modni izbor.

Podjednako glamurozna i u opuštenim izdanjima

Deo onoga što je njen stil učinio nezaboravnim bila je njena sposobnost da jednog dana nosi glamuroznu balsku haljinu, a sledećeg opuštenu garderobu, pri čemu su oba izdanja delovala podjednako zadivljujuće.

Dajana je tokom godina razvila odlične odnose sa dizajnerima poput Ketrin Voker i Versačea i otelotvorila bezvremensku eleganciju koja je nastavila da živi i nakon njene smrti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Bjelopavlić

    31. avgust 2022. | 13:24

    Jedinstvena i neponovljiva. Šarm,lepota,inteligencija,ljubaznost,privlačnost...i mnogo,mnogo još pozivnih vrlina stopljenih u prelepoj Princezi Dajani. Zauvek će ostati nezaboravljena

    Podelite komentar