• 0
 ≫ 

Alis Ruzvelt - ćerka predsednika i buntovnica: Za ljubimca je imala zmiju, a u torbi je nosila bodež

 ≫ 

Prema mišljenju mnogih ljudi, Alis je bila je najekscentričnija ženska ličnost koja je ikada kročila u Belu kuću

  • 0
Alice Roosevelt

Foto: Wikipedia/Benjamin Johnston

Alis Ruzvelt rođena je 12. februara 1884. godine kao najstarije dete nekadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Teodora Ruzvelta i njegove prve žene Alis Hetvej Li. Nažalost, Alis nije imala priliku da upozna majku, jer je umrla dva dana posle rođenja ćerke zbog otkazivanja bubrega.

Teodor je ćerku nazvao po preminuloj ženi koju je veoma voleo, ali ju je zvao "beba Li", jer nije imao snage da izgovori puno ime svoje žene.

Osećala se odbačeno

Prve godine Alisinog života bile su usamljene, jer je njen otac otišao na ranč u Severnoj Dakoti, te je ona odrasla u Njujorku kod tetke Ane, koja je imala veoma snažan uticaj na nju.

Kada se Ruzvelt vratio 1886. godine, odlučio je da oženi svoju srednjoškolsku ljubav Edit. Cela porodica se preselila na Long Ajlend, gde je dobio još petoro dece.

Alice Roosevelt

Foto: Wikipedia/Benjamin Johnston

Međutim, tenzije su ubrzo izbile između Alis i Edit.

Alis je često bila ljuta jer je otac nije zvao po imenu, zbog čega se osećala odbačenom i verovala je da više voli drugu decu. Kako je rasla, postajala je sve snažnija i nezavisnija, zbog čega je Edit htela da je pošalje u internat. Alis je odgovorila ocu da će ga "poniziti ukoliko je tamo pošalje". Umesto toga, opet je završila kod tetke Ane.

Nije želela da se uda

Alis nije bila zagovornica braka, jer nije verovala muškarcima. Zbog samačkog načina života, Alis postaje predmet tračeva.

I njen otac je na neki način bio posramljen Alisinom stilom života, posebno kada je postao predsednik SAD 1901. godine.

Alice Roosevelt

Foto: Wikipedia/Riana

Godinu dana od početka njegovog mandata Alis je krstarila jahtom Vilhelma II od Nemačke i pokupila pažnju širom sveta. Vilhelm je kasnije nazvao jahtu po njoj i postavio njenu sliku na brod.

Međutim, ona je to ignorisala i nervirala ju je pažnja medija, a njen hladan stav doveo je do toga da se javnost samo još više zaljubi u nju.

Dobila je nadimak princeza Alis, a kada bi je videli sa muškarcem, ljudi su komentarisali kako se udala.

Prva žena koja je vozila automobil od Njuporta do Bostona

Svi mediju su propratili Alisinu vožnju od Njuporta do Bostona, jer je bila prva žena koja je sama automobilom prešla toliku razdaljinu. Mediji su je pratili i kada je pušila u javnosti i često na krovu Bele kuće, žvakala žvaku, igrala poker, nosila pantalone, provodila se cele noći i spavala do podne.

"New York Herald" je na papir stavio kako je izgledao njen društveni život za 15 meseci: imala je 407 večera, 350 balova, 300 žurki, 680 čajanki i 1.706 društvenih poziva.

Inače, Alis je za ljubimca imala zmiju koju je uvek nosila sa sobom u torbi, kao i bodež.

Dva puta je dobila zabranu da uđe u Belu kuću

Prvi put je dobila zabranu za ulazak u Belu kuću jer je u dvorištu sahranila vudu lutku žene sekretara rata Vilijama Hovarda, a drugi put jer je ogovarala novog predsednika Vudroa Vilsona.

Alice Roosevelt

Foto: Wikipedia/Benjamin Johnston

Iako je bila buntovna i naizgled neozbiljna, kada je njen otac 1919. godine umro, Alis je preuzela političke ciljeve svog oca.

Dok je bila na turneji po Aziji, upoznala je svog budućeg supruga, kongresmena Nikolasa Longvorta. Nikolas je bio bogati ženskaroš, a puno je ličio i na njenog oca. Venčali su se u Beloj kući 1906. Alis je tada tortu presekla mačem jer joj nož nije odgovarao.

Alis nije krila da nije bila verna svom suprugu. Naime, ona je tokom 1920. godine započela vezu sa senatorom Vilijamom Borahom i tvrdila je da je ćerka koju je rodila 1925, njeno jedino dete, zapravo njegovo.

Njena ćerka Paulina borila se sa depresijom i zavisnošću sve do smrti 1957, ostavljajući Alis da brine o svojoj unuci.

Ona je i kasnije bila aktivna u politici i bila je član nacionalnog odbora direktora "America First".

Postoje zapisi da je Alis i posle dvostruke mastektomije i zdravstvenih problema imala želju za životom, ko se ugasio 20. februara 1980. u njenoj 96. godini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona