• 2
 ≫ 

Menstrualne čašice su sve popularnije: Ginekolog otkriva šta sve treba da znate ako želite da ih koristite

 ≫ 

Iako je proizvod sve popularniji, istraživanje je pokazalo da žene malo znaju o menstrualnim čašicama

  • 2
Menstraulna čašica

Foto:Shutterstock

Iako su žene naviknute na menstruaciju i sve ono što s njom dolazi, uvek smo raspoložene za neku stvar koja će nam olakšati taj period. U poslednje vreme, sve je više žena koje tvrde da im mentrualne čašice plakšavaju cikluse.

Menstrualne čašice su patentirane 1930-ih godina, ali tada nisu bile prihvaćene na isti način kao tamponi i ulošci. Ovaj proizvod sakuplja, ali ne apsorbuje krv tokom menstruacije. Postavlja se u vaginu, ali, za razliku od tampona, može ponovo da se koristi.

Iako je proizvod sve popularniji, istraživanje je pokazalo da žene malo znaju o menstrualnim čašicama.

Ginekolog Slavica Vasiljević za Ona.rs objašnjava kako se koriste menstrualne čašice i ko bi trebalo da ih izbegava.

- Menstrualne čašice su postale popularne kao ekološki izbor mnogih žena, jer se tako ne troši mnoštvo uložaka i tampona za jednokratnu upotrebu - kaže za Ona.rs ginekolog Slavica Vasiljević.

menstruacija, menstrualni proizvodi

Foto: Shutterstock

Ona dodaje da je veoma bitno da svaka žena, kada se odluči na korišćenje menstrualne čašice, prvo detaljno pročita upustvo i posavetuje se sa svojim ginekologom.

- Menstrualne čašice su namenjene za višekratnu upotrebu, odnosno, kada završite sa korišćenjem, čašica se ne baca, već se otkuvava. Bitno je da žena zna koliko su joj obimne menstruacije i da ne drži čašicu predugo kako se krv ne bi npreviše akupljala - ističe naša sagovornica.

Ona naglašava da nije preporučljivo čašicu menjati na 12 sati, posebno kada žena ima najobilnije krvarenje.

- Mora da se vodi računa o higijeni, odnosno da se čašica opere na pravilan način i da se temeljno operu ruke pre stavljanja i u toku vađenja čašice. Iako vagina nije sterilna sredina, moguće je tokom aplikovanja uneti neku patogenu bakteriju ukoliko se ne vodi računa o higijeni - naglašava ginekolog Slavica Vasiljević.

Naša sagovornica ističe da se menstrualna čašica ne preporučuje ženama ukoliko je papa test treća grupa ili onima koje imaju velike ranice na grliću materice. 

- Trebalo bi da ih izbegavaju i žene koje su sklone infekcijama. Zbog toga je veoma važno obratiti pažnju i na upustvo i posavetovati se sa svojim ginekologom, jer je ipak krv koja se zadržava u čašici u direktnom kontaktu sa grlićem - kaže ginekolog Slavica Vasiljević.

 

Prema rečima ginekologa, žena koja koristi menstrualnu čašicu posle nekoliko meseci trebalo bi da ode kod ginekologa, posebno ako primeti neke smetnje i neprijatnosti u toku korišćenja čašice.

menstrualna casica menstruacija

Foto: Shutterstock

 

- Bitno je napomenuti da osoba treba da bude pažljiva kada vadi menstrualnu čašicu, da je ne vuče, već pažljivo pritiska sa strane kako bi se vakuum oslobodio - zaključuje ginekolog Slavica Vasiljević i dodaje savet za naše čitateljke:

- Ja svojim pacijentima uvek savetujem da u toku menstruacije stavljaju vatu s mrežicom koju koriste žene posle porođaja. Na veš staviti običan plastični uložak, a do vagine vatu s mrežicom. 

Video: Anketa: Evo šta građani misle o eventualnom uvođenju menstrualnog bolovanja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Ananas

    6. septembar 2022. | 14:19

    Ja čašice perem u mašini za pranje sudova.

    Podelite komentar