• 1
 ≫ 

Na današnji dan rođena je Mira Furlan: Javno je govorila o položaju žena u filmskoj industriji

 ≫ 

Važila je za jednu od najlepših žena na prostoru bivše Jugoslavije, a zbog toga je, kako je i sama govorila, nailazila na razne neprijatne situacije

  • 1
Mira Furlan

Mira Furlan / Foto: Profimedia/Zuma Press

Mira Furlan, jedna od najpopularnijih glumica bivše Jugoslavije, rođena je na današnji dan 1955. godine u Zagrebu. Život Mire Furlan prerano je prekinut. Vest da nas je u Americi u 65. godini zauvek napustila, potresla je čitav region, ali i svet.

Slavu je stekla ulogom Kate u seriji "Velo misto", "Zlatnu arenu" za najbolju glumicu dobila je za uloge u filmovima "Kiklop"  i "Lepota poroka". Svetska javnost ju je upoznala u filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu".

Ipak, za svojih 65 godina života, Mira je nanizala brojne uspehe, ali i teške trenutke. 

Detinjstvo i odrastanje

Odrasla je u veoma obrazovanoj porodici. Njen otac Iva bio je istaknuti i cenjen naučnik, dok je njena majka po profesiji bila profesorka francuskog jezika i jugoslavistike.

Glumica nije krila da je imala bolji odnos sa ocem, jer se sa majkom često svađala. Jednom prilikom je izjavila da joj je majka često slala pisma u kojima se kajala i izvinjavala za njihov odnos.

Preminula je od kancera, kada je Mira imala samo 16 godina.

Mira je u Zagrebu završila osnovnu školu, a kasnije upisuje gimnaziju, u kojoj je bila odličan đak. Kada je imala samo 22 godine, diplomirala je na "Akademiji za kazalište i film", pored čega je upisala i francuski i engleski jezik na Filološkom fakultetu, koji nije završila.

Godine 1986. upoznala je srpskog režisera Gorana Gajića, sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd - Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću. Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u Ameriku. 

Glumica Milena Dravić ih je pomogla tako što je kontaktirala sa svojim poznanicima iz Amerike, koji su Miri i Goranu pomogli kada su došli.

Život u Americi

U početku je bilo veoma teško. Mira i Goran su morali da rade više poslova. Goran je jedno vreme radio kao dostavljač, asisten montaže, a kasnije kao montažer, dok je Mira radila kao konobarica, prodavačica i kao prevodilac.

Mira i Goran su 15. decembra 1998. godine dobili sina kojem su dali ime Marko Lav.

Težak period je ostao iza njih, jer je Mira od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji "Lost" kao Danijel Ruso, koja je zabeležila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

U svemirskoj operi "Babilon 5" igrala je Delen, ambasadorku u Minbara svemirskoj stanici. Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi, te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškoj filmskoj akademiji.

Iako je u Americi doživela veliku slavu, svojevremeno je govorila da je tamo veoma teško baviti se ovom profesijom jer glumce ponižavaju i tretiraju kao stoku i da zato ljudima kojima želi dobro nikada ne bi savetovala da postanu glumci.

Javno je govorila o seksualnom uznemiravanju

Mira Furlan je važila za seks-simbol Jugoslavije, a kako je i sama govorila, to je sa sobom nosilo i određeni teret. Mnogi su uzdisali za njom, a, nažalost, jedan muškarac ju je čak i proganjao.

- Imala sam u Jugoslaviji jednog ludog obožavaoca koji mi je pisao neprestano devet godina. To me je veoma uznemiravalo. Dok sam živela sama, dolazio bi ispred mojih vrata i satima me molio da ga pustim unutra. Jedne večeri sam bila u pidžami, kada je zvonio. "Molim te, odlazi", rekla sam mu, ali sam odmah shvatila da je to greška. Sa takvim ljudima uopšte ne treba da se razgovara. Ovako, kontakt je već uspostavljen. Ja sam bila u njegovoj igri. A on je to znao. Zvala sam policiju, ali su oni bili beskorisni. Obično bi došla tri mačo tipa i govorili mi da sam ja prelepa žena i čudili mi se što mi se nešto slično nije dešavalo i ranije - prepričavala je glumica tada.

Mira Furlan

Mira Furlan - retrospektiva filmova / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Kad je film "Lepota poroka" objavljen u digitalnoj verziji, Mira je govorila o snimanju filma, obnaženosti i tadašnjem položaju žena. Seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi u nudistički kamp da radi, brojne scene golotinje, seks utroje... Sve se to moglo videti u kultnom ostvarenju, a Mira Furlan imala je da kaže nešto povodom toga.

- Naši domaći režiseri nisu znali što da rade sa glumicama osim da ih skidaju. Tako da to nije bila neka naročita novina. Nisam sigurna da li je iko i primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog, prostačkog, eksploatatorskog seksualizovanja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu - isticala je glumica.

Mira Furlan nakon bogatog životnog i poslovnog iskustva u inostranstvu, osvrnula se i na to koliko su je roditelji liberalno vaspitali, budući da je i u ranoj mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Ali u bivšoj Jugoslaviji seksualno uznemiravanje je, kaže, bilo svakodnevica.

- Seksualno uznemiravanje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje zraka, npr.), inače se nije dalo opstati. Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Što je neverovatno: bilo je nekako važnije da opresoru ne bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar. U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. Ali, ja nisam imala nikakve sumnje da ću ja pobediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac. Ta mi je vera ušla u glavu s majčinim mlekom. I na tome sam beskrajno zahvalna - govorila je Mira Furlan.

Iznenadna smrt

Mira Furlan je umrla 20. januara 2021. u svom domu u Los Anđelesu. Imala je 65 godina i patila je od komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila.

Autobiografiju Mire Furlan je posthumno objavio njen suprug Goran Gajić pod naslovom "Voli me više od svega na svijetu".

- Krhka i snažna, krajnje osjetljiva i istovremeno hrabra žena - rekao je Rajko Grlić, hrvatski režiser kada je dobio vest da nas je zauvek napustila Mira Furlan.

Video: Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Jednom rečju

    7. septembar 2022. | 16:07

    Legenda ..

    Podelite komentar