• 2

Nije ni slutila da će postati kraljica, a u istoriju je ušla kao monarh koji je najduže vladao Britanijom

Na britanskom tronu je bila 70 godina, njen život oduvek je privlačio pažnju svetske javnosti

  • 2
Princeza Elizabeta Foto: akg-images / Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini.

Rođena je 21. aprila 1926. godine u Londonu, a presto je preuzela nakon očeve smrti, 6. februara 1952, kada je imala 25 godina. Po broju godina provedenih na prestolu 2015. premašila je i kraljicu Viktoriju i proglašena je najdugovečnijim monarhom u britanskoj istoriji.

Elizabeta je bila starija ćerka princa Alberta, vojvode od Jorka, i njegove supruge Elizabete. Kako je bila ćerka mlađeg sina kralja Džordža Petog, mlada Elizabeta imala je veoma male šanse da ikada nasledi presto. 

Princeza Elizabeta Foto:PA / PA Images / Profimedia

Bila je svedok uspona i padova svetskih državnika, carstava, ali i promena u svojoj porodici. I skoro uvek je održavala sliku snažne, staložene i stroge žene bez emocija.

Nije ni slutila da će postati kraljica

Elizabeta je bila bezbrižno dete, koje je vreme provodilo igrajući se sa svojim konjima i psima, blaženo zaštićena od senke onoga što je čeka. Ona je bila daleko od bilo kakve ozbiljne šanse da nasledi britansku krunu, ali je sudbina imala drugačiji plan.

Decembar 1936. godine stoga je predstavljao dramatičnu prekretnicu u tom scenariju, kad je njen stric Dejvid, kralj Edvard Osmi, zapanjio svet i svoju porodicu abdicirajući sa prestola kako bi se oženio sa Volis Simpson, svojom razvedenom američkom ljubavnicom - ubacivši tako mladu desetogodišnju Elizabet u direktni red nasledstva.

Njen otac princ Albert preuzeo je titulu Kralja Džordža Šestog, a njegova starija ćerka postala je njegova direktna naslednica - prva u redu nasledstva.

- Tata će postati kralj - saopštila je Elizabeta šestogodišnjoj sestri Margaret Rouz tog decembarskog dana, objašnjavajući joj iznenadno skandiranje mase koja se okupila ispred njihove gradske kuće na Pikadiliju.

- Da li to znači da ćeš ti postati kraljica? - pitala je Margaret.

- Da - rekla je Elizabeta staloženo - pretpostavljam da to to znači.

Princeza Elizabeta Foto: Everett / Profimedia

- Sirota ti! - odgovorila je njena sestra u šali, prema njenom vlastitom svedočanstvu o tom događaju ispričanom Elizabeti Longford ranih osamdesetih, piše BBC.

Detalji iz njenog detinjstva

Nepoznati detalji iz života britanske kraljice Elizabete otkriveni su u knjizi "The Guverness" autorke Vendi Holden. Naime, prema njenim saznanjima, kraljica je kao mala patila od opsesivno-kompulsivnog poremećaja, zbog čega je, na primer, olovke uvek ređala u ravnu liniju kako bi se osećala sigurno.

Elizabet i Margaret su jedina deca "kraljice majke" Elizabete i kralja Džordža VI, koji je svojim ćerkama govorio: "Lilibet je moj ponos, Margaret je moja radost".

Vladavina kraljica Elizabete

Kraljica Elizabeta je pratila čitav niz svetskih događaja i ličnosti još otkako je služila u Drugom svetskom ratu kao mehaničar u Pomoćnoj teritorijalnoj službi. Ona je radila izuzetno savesno svih ovih godina kako bi pokušala da Komonvelt učini relevantnim uticajem među svim svetskim narodima, među svim onim zemljama kojima su upravljale i koje su oblikovale britanske institucije.

U vreme kada je bila princeza koja je preuzela deo tereta od svog veoma poštovanog oca, kralja Džordža VI, koji je bio iscrpljen vladavinom koju nije tražio, niti očekivao, i koji je prerano umro u 56. godini, videla je nestanak Britanskog carstva u Indiji i na Bliskom istoku. Kao mlada kraljica, videla je nestanak Imperije u Africi.

Kraljica Elizabeta Druga ostaće upamćena kao britanski najduže vladajući monarh.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Срб

    8. septembar 2022. | 23:00

    Хоћете ли бар седам дана писати о њој као о џеју

    Podelite komentar

  • Vvv

    8. septembar 2022. | 22:40

    Preminula je u 97. godini,a ne 96.Toliko je napunila aprila.Lepe godine.

    Podelite komentar