• 10
 ≫ 

Kamila Parker Boulz: Ko je bila nova kraljica Engleske pre udaje za Čarlsa

 ≫ 

Kamila Parker Bouls se udala za princa Čarlsa u državnoj službi 2005. godine, iako su njih dvoje bili u romantičnoj vezi više od 25 godina

  • 10
Kamila Foto: Tanjug/AP

Posle sedam decenija Ujedinjeno Kraljevstvo ima novu ženu koju će zvati kraljicom. Čarlsova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, biće poznata kao "kraljica supruga" – titula koju je dobila uz blagoslov kraljice Elizabete Druge nakon višegodišnjih svađa, koje datiraju još iz dana pre nego što se udala za princa Čarlsa.

Zvanje "kraljica supruga" dogovoreno je 2005. godine, u vreme Čarlsovog i Kamilinog venčanja. To važi od danas, a ovu odluku može da ukine novoimenovani kralj Čarls i da promeni njenu titulu u "kraljica", ako tako poželi.

Kraljica supruga je ženski partner, supružnik ili pratilac kralja. Supružnica nije formalna uloga i njena podrška monarhu je simbolična. Titula se razlikuje od kraljice na vlasti, koja je sama po sebi vladar, poput kraljice Elizabete II.

Nije tajna da kraljica Elizabeta nije odobravala Čarlsov brak sa Kamilom jer je želela da se njen sin oženi jednom od unuka iz porodice Spenser, od njene bliske prijateljice ledi Fermoj.  Ali sve se tako odigralo da je neko koga je kraljica Elizabeta svojevremeno nazivala "zlom ", danas prva žena u kraljevskoj porodici. Bivša i sadašnja kraljica su pred kraj Elilzabetine smrti, navodno, izgladile odnose zahvaljujući njihovoj uzajamnoj ljubavi prema psima i konjima.

Ko je zapravo Kamila Parker Boulz? 

Kamila Parker Bouls je rođena kao Kamila Šand 17. jula 1947. u Londonu. Odrasla je na velikom seoskom imanju u Plumptonu, u Saseksu, sa roditeljima, Brusom i Rozalindom Šandom, i dvoje mlađe braće i sestara. Njen otac, uspešan trgovac vinom, bio je vicelord poručnik Istočnog Saseksa, zbog čega se Kamila od malih nogu družila sa članovima britanskog kraljevskog kruga, pohađajući modernu školu Kvins Gate u Južnom Kensingtonu, pre nego što je nastavila školovanje u ​​Francuskoj i Švajcarskoj.

Kada je imala 23 godine, upoznala je princa Čarlsa koji se odmah zaljubio u nju. Kamila i princ, koji je 16 meseci mlađi od nje, prema pisanju "Biography", delili su slična interesovanja, a ona je, navodno, znala da ga sasluša. Ipak, njihova veza nije tek tako mogla da transformiše Kamilu u odgovarajući par za naslednika britanskog prestola. Barem ne tada.

Kraljica Elizabeta i Kamila Foto: Tanjug/AP

Umesto toga, njih dvoje su se venčali sa drugim partnerima, upleteni u skandaloznu aferu, zbog koje je Kamila postala dugogodišnji predmet javnog prezira.

Kamila je pripadala "običnim ljudima"

Kamila je bila iz više klase i njene krvne veze su uključivale i dedu koji je bio baron. Međutim, od Čarlsa se očekivalo da se oženi sa nekim ko ima najviši aristokratski pedigre. Tokom momačkih godina često su ga povezivali sa ćerkama vojvoda i grofova, od kojih je jedna bila ledi Sara Spenser, starija sestra devojke koja će postati princeza Dajana.

Kamila nije posedovala titulu, ali je imala određenu kraljevsku vezu preko svoje prabake, Alis Kepel, koja je bila ljubavnica Edvarda VII, Čarlsovog pradede. Zajednička prijateljica Lusija Santa Kruz navodno se našalila na račun ove veze kada ih je upoznala rekavši: „Sada vas dvoje budite veoma oprezni, imate genetske prethodnike."

Ipak, ta veza nije bila takva da bi Kamilu učinila prikladnijom u očima monarhije posvećene očuvanju svog javnog imidža. Naravno, nekoliko decenija kasnije Kejt Midlton je uspela da se uda za Čarlsovog sina, princa Vilijama, iako je bila "običan čovek". Ispostavilo se da nije samo Kamilino poreklo bilo tada jedini razlog zašto je smatrana neprikladnom.

Kamila je imala  "previše iskustva"

Kamila je upoznala Endrua Parkera Boulsa, oficira konjice, 1965. godine. Završili su u strastvenoj, ali problematičnoj vezi. Naime, kada nije  bila u vezi sa Parkerom, onda bi imala druge momke sa kojima se zabavljala. Iako njen društveni život i nije bio toliko neobičan, u palati su je smatrali "iskusnom", pošto su veze bile javne i poznate, zbog čega Kamila nije mogla da se pretvara nevinom.

Princ Čarls, Kamila Foto: Tanjug/AP

Nažalost, Čarls i oni oko njega verovali su da je važno da njegova žena i buduća kraljica nemaju opsežnu romantičnu istoriju. U stvari, Lord Luis Mauntbaten, mentor, praujak i surogat deda princu, savetovao je Čarlsa da je pronalaženje "devičanske neveste najvažnije". Mauntbaten je 1974. napisao pismo 25-godišnjem Čarlsu u kojem ga je delimično savetovao: „Mislim da je uznemirujuće za žene da imaju iskustva ako moraju da ostanu na pijedestalu nakon udaje“.

Osim toga, Čarls je stalno bio u centru pažnje medija, a prošle romanse njegove žene bile su predmet široke pažnje štampe. Sve to je uticalo na prinčev izbor supružnika. Kada se oženio sa ledi Dajanom Spenser, imao je 31, a ona 19 godina. Velika razlika u godinama je pomogla da se osigura da ona nema nikakvu ozbiljnu romantičnu prošlost.

Čarls nije bio spreman za brak... Kamila je bila

Iako je Čarls brzo razvio jaka osećanja prema Kamili dok su bili zajedno i navodno je tražio ženu (bio je prvi u redu za presto, sa obavezom da napravi naslednika) — u to vreme nije bio spreman da se oženi. Pored savetovanja Čarlsa o tome koliko njegova žena treba da bude iskusna, Mauntbaten mu je takođe rekao i da muškarac treba da "poseje svoj divlji zob i da ima što više afera pre nego što se skrasi". S obzirom na broj žena sa kojima je Čarls izlazio tokom godina, činilo se da je ovaj savet shvatio prilično ozbiljno.

I dok Čarls nije bio spreman za brak, Kamila je bila. Kao i većina drugih devojaka sa njenim poreklom, odgajana je da očekuje da će njen životni put biti udaja, a zatim osnivanje kuće sa mužem i decom. Nije išla na univerzitet, i umesto da nastavi karijeru, radila je na privremenim poslovima. Prema njenom vaspitanju, život zaista počinje tek kada  stigne do oltara.

Princ Čarls, Kamila Foto: Tanjug/AP

Parker Boulz je bio odsutan sa svojim pukom 1972. godine, ali je obnovio vezu sa Kamilom dok je Čarls bio u Kraljevskoj mornarici. Kamila se ubrzo verila za svog starog dečka i venčali su se 1973. To je razorilo Čarlsa.

Ipak, Parker Boulz nije bio samo utešna nagrada za Kamilu što nije mogla da se uda za princa jer je oduvek imala jaka osećanja prema njemu. Zapravo, dubina njene privrženosti Parkeru Boulzu je jedna od stvari koje je nije je činila pogodnom za Čarlsa.

Par je obnovio ljubavnu vezu sredinom 80-ih

Kamila i Čarls ponovo su započeli svoju aferu oko 1986. godine, dok su oboje još bili u braku. Čarls nije bio zadovoljan Dajanom, a Kamilu je muž  redovno varao. Ali ova afera nije ostala u tajnosti. Naprotiv, 1993. godine objavljen je transkript telefonskih snimaka, navodno princa i Kamile u kojima je razotkrivena sva njihova intima.

Primera radi, Čarls je tom prilikom rekao Kamili da "želi da živi" u njenim pantalonama, a zatim je izrazio zabrinutost "da bi mogao da postane tampon". Skandal, poznat kao "Camillagate", pratio je Čarlsa koji je priznao preljubu u televizijskom intervjuu sledeće godine. Do 1996. i Kamila i Čarls su se razveli.

Kamila i Čarls Foto: Shutterstock

Međutim, i ove dodatne okolnosti su značile da Kamila i dalje nije bila prikladna za princa. Pošto je Čarls postao branilac vere kada je preuzeo presto, brak sa razvedenom ženom je tek bio nemoguć. Ni Čarlsova majka, kraljica Elizabeta II, nije odobravala Kamilino ponašanje, toliko da ju je u  jednom trenutku navodno nazvala „ta zla žena“. Pa čak je i kraljica majka, Čarlsova baka, mrzela Kamilu.

Nakon Dajanine smrti Čarls i Kamila su izašli u javnost

Osim što je bila nepopularna među članovima kraljevske porodice, Kamila nije bila omiljena ni u javnosti. U očima mnogih, ona je bila preljubnica koja je zagorčala život princeze Dajane. Uostalom, iza pokojne princeze je ostala antologijska rečenica „Pa, bilo nas je troje u ovom braku, tako da je bilo malo gužve.“

Ali Čarls nije bio voljan da se odrekne Kamile po drugi put. Dve godine nakon Dianine smrti, 1999. godine, on i Kamila su počeli da se pojavljuju zajedno javno. Njena popularnost je polako počele da raste, a činilo se i da su članovi kraljevske porodice prihvatili vezu. Svi sem kraljice majke, koja je do smrti 2002. godine ostala protiv.

Kraljica Elizabeta Druga II platinasti jubilej kraljevska porodica Foto: Tanjug/AP

Čarls i Kamila su se venčali 2005. godine, bez ikakve kraljevske pompe, na građanskoj ceremoniji. Od udaje, Kamila se pominje kao vojvotkinja od Kornvola, pošto se smatralo da titula princeze od Velsa pripada Dajani. Iako je od danas poznata kao "princeza supruga", pitanje je da li će se obistinite glasine koje kruže godinama, da bi Čarls želeo da je ima za svoju kraljicu. Vreme će pokazati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Milica

    9. septembar 2022. | 20:47

    Ljubavnica postade kraljica. Težak put do uspeha. 😋🤗🤗🤗😋

    Podelite komentar

  • master

    9. septembar 2022. | 20:15

    Boze lepote, nezna se ko je lepsi, a tek premijeri, sadasnji i prosli, sta reci, svet neka oceni.

    Podelite komentar

  • Dejan

    9. septembar 2022. | 20:28

    Obicna ljubavnica i rasturacica brakova koliko vidim.

    Podelite komentar