• 2

Žena zvana hrabrost: Izgubila je nogu u ratu, ali to je nije sprečilo da postane majka i uživa u životu

Kako kaže, na kraju se sve svodi na izbor. Dok jedni odlučuju da padnu na kolena ispred prve prepreke, drugi se podignu i hrabro nastave dalje

  • 2

Melisa Štokvel je prva žena vojnik u Americi koja je izgubila ud u aktivnoj borbi. Naime, Melisa je 2004. godine bila u ratu u Iraku, kada je, nažalost, ostala bez leve noge. 

Kako kaže, mnogi su mislili da će ovo slomiti, ali je ona, bez obzira na situaciju, nastavila da živi život punim plućima.

-  Poslali su me u Irak kao drugog poručnika u vojsci SAD-a. Bilo je to 2004. godine. Samo mesec dana kasnije moje vozilo je nasred ceste pogodila granata. U tom trenutku ušla sam u statistiku u kojoj niko ne bi želeo da bude: prva Amerikanka koja je izgubila ud u aktivnoj borbi - započela je svoju priču ova hrabra žena.

Kako kaže, kada se probudila u bolnici, nije bila svesna da je ostala bez noge, ali je ubrzo shvatila šta joj se dogodilo.

- Odjednom su mi "prišili" nove oznake - invalid i amputirana. Ali, nisam želela da dopustim da to bude kraj moje priče. Znala sam da imam moć i mogućnost biranja - kaže ona.

Postala je sportski aktivna

Četiri godine posle nesreće Melisa je postala prva veteranka rata u Iraku koja se kvalifikovala za Paraolimpijske igre u Pekingu.

- Na ceremoniji zatvaranja bila sam nosilac zastave tima SAD-a. Za svoju vojnu službu dobila sam Purpurno srce i Brončanu zvezdu. Predstavljala sam svoju zemlju na novi način - rekla je Melisa.

Nakon Pekinga, Melisa je odlučila da postane triatlonka.

- Svidelo mi se da kombinujem trčanje, biciklizam i plivanje u jednom takmičenju. Počela sam snažno, osvojivši tri uzastopna svetska prvenstva. U isto vreme sam preuzimala ulogu koja mi je bila još važnija - postala sam mama. Moj je sin bio tek beba kad sam se takmičila na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. godine - otkrila je ova žena.

Melisa sada ima dvoje dece, a kako kaže, oni dugo nisu primećivali da njihova mama nema jednu nogu.

- Suprug i ja smo se šalili da verovatno misle kako sve mame imaju jednu nogu. Ali, kad je moj sin krenuo u školu, njegovi prijatelji su počeli da primećuju da imam samo jednu nogu. Deca su, takođe, redovno izložena "amputarcima" poput mene. Moj suprug i ja posedujemo prodavnicu za protetiku i vodim neprofitnu organizaciju čiji je cilj da uključi osobe s invaliditetom u triatlon - otkriva ona.

Kako kaže, na kraju se sve svodi na izbor. Dok jedni odlučuju da padnu na kolena ispred prve prepreke, drugi se podignu i hrabro nastave dalje.

- Umesto da se usresredite na ono što je pošlo po zlu u vašem danu ili životu, fokusirajte se na ono što je prošlo dobro. Možda su male, ali dobre stvari postoje. Fokusirajte se na njih i možete živeti život kakav želite - zaključuje Melisa Štokvel, a prenosi "Insider".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Досадно

    20. septembar 2022. | 19:25

    Šta će ona u Iraku???????

    Podelite komentar

  • Ćupričanin

    20. septembar 2022. | 22:40

    Da si sedela kuci i radila normalne stvari sad bi imala obe noge... Sta ces ti tamo? Tj tvoja drzava? Svuda gurate nos pa posle vam je djavo kriv...

    Podelite komentar