• 0
 ≫ 

Kraljica Elizabeta retko je bila okružena ženama: Sa ovim damama iz kraljevske porodice imala je poseban odnos

 ≫ 

Doživela je da vidi drastične promene po pitanju ženskih prava

  • 0
Kraljica Elizabeta II

Foto: Tanjug/AP

Vladala je više od 70 godina, živela i radila u pretežno muškom svetu i borila se da zavredi poštovanje svih onih koji su donekle imali zadrške u vezi njene vladavine. Ali, sem toga kraljica Elizabeta je bila poznata i po snažnim vezama sa drugim ženama u kraljevskoj porodici.

Mnogi od njih su bili veoma seksistički nastrojeni prema njoj i tretirali su kao nedoraslu poziciji. U muškom svetu, kraljica je, prema kraljevskim istoričarima, gajila posebno divljenje prema moćnim ženama kojima je retko kada bila okružena.

Rođena u vreme kada su samo neke žene imale pravo glasa, doživela je da vidi drastične promene na tom polju.

Setimo se samo situacije kada su kraljevska porodična pravila sprečila njenu mlađu sestru da se uda za već razvedenog čoveka. A onda, 63 godine kasnije, bila je svedok venčanja svog unuka Harija sa Megan Markl koja je imala brak iza sebe.

- Ona je bila neko ko je snažno verovao u jednake mogućnosti i da žene treba da budu u stanju da rade ono što muškarci mogu - rekao je prof. Vilijams, a piše "Sky News".

Odnos sa kraljicom Meri

Njena baka se smatra jednom od žena koje su najviše uticale na kraljicu Elizabetu II.

- Kraljica Meri oduvek je volela Elizabetu kao unuče, ali je nakon krunisanja Elizabetinog oca, počela da se zanima za nju kao naslednicu - rekao je profesor Vilijams.

Kraljica Marija je bila ta koja je ohrabrila mladu princezu Elizabetu da nastavi dalje obrazovanje, smatrajući da devojke, uključujući i prestolonaslednike i prestolonaslednice, nisu dovoljno edukovane.

Osećala je da bi trebalo da uzme Elizabetu pod svoje okrilje jer su njeni roditelji bili zauzeti monarhijom, dodao je profesor Vilijams.

Vođena Merinim savetima, Elizabeta je stasala u veoma savesnu i poslušnu ženu, koja se nije preterano vodila emocijama.

Princ Čarls

Foto: Tanjug/AP

Kraljica majka

Kraljica majka je imala "veoma popustljiv" odnos sa svojom ćerkom, koju "nije želela da preopterećuje učenjem", prema tvrdnji istoričara.

Profesor Vilijams je rekao: "Kraljica majka je za svoje ćerke samo želela srećne uspomene i srećne brakove".

Nakon smrti kralja Džordža VI 1952. i stupanja kraljice Elizabete na presto, kraljica majka je podržavala rad svoje ćerke pored njenih javnih dužnosti.

Kraljica i njena majka su imale izuzetno duboku vezu jedna sa drugom, posebno nakon što je kraljičin otac, kralj Džordž VI, umro 1952. godine i poznato je da su se povezivale zbog ljubavi prema trkačkim konjima. Za Kraljicu majku se takođe govorilo da je bila neko kome se kraljica često poveravala. "Smatram sebe srećnom što je moja majka bila blagoslovena dugim i srećnim životom", rekla je kraljica nakon majčine smrti.

Poznato je da je kraljica Elizabeta tokom govora na sahrani svoje majke govorila o načinu na koji je njena majka uticala na njen život, napominjući da je njen život bio obeležen "hrabrošću i delovanjem u službi, kao i zabavom i smehom". Dodala je da, iako će njena tadašnja sahrana biti ispunjena tugom zbog gubitka, ona se nada da će ožalošćeni umesto toga da se usredsrede na "toplinu i naklonost ljudi svuda", napominjući da ljubav koju je Kraljica majka davala drugima treba da nastavi da inspiriše.

Kraljičina sestra - princeza Margaret

Princeza Margaret imala je samo šest godina kada je njen ujak abdicirao i zauvek promenio život svoje porodice. Navodi se da se, kada je čula za ovo, okrenula starijoj sestri i rekla: "Da li to znači da ćeš ti biti kraljica?"

Kada je 10-godišnja Elizabet odgovorila: "Pa, pretpostavljam", Margaret je odgovorila "jadna ti".

Margaret je bila zabavna i nestašna, spram svoje poslušne sestre.

Kada se princeza Margaret zaljubila u Pitera Taunsenda, razvedenog muškarca starijeg od nje 15 godina, njena sestra ju je zamolila da taj odnos drži u tajnosti do njenog krunisanja.

Kada su je novinari primetili da tokom ceremonije skuplja dlake sa njegovog kaputa, špekulacije o njihovoj vezi su prekinute i počela je ustavna kriza, pri čemu je Engleska crkva odbijala da podrži ponovni stupanje u brak razvedenog muškarca.

Kraljica je takođe morala da da saglasnost za brak prema Kraljevskom zakonu o brakovima, kao i da traži dozvolu parlamenta.

Na kraju, Margaret je odbila Taunsendov predlog, odlučivši da ne odustane od svog mesta u naslednom redu, ali je to izazvalo napetost između sestara.

- Odnos između sestara postaje veoma nemoguć jer Margaret želi da razgovara sa Elizabetom kao sa sestrom, ali sada Elizabet razgovara sa njom kao monarh, a za Elizabetu je monarhija na prvom mestu - rekao je profesor Vilijams.

- Mislim da je Margaret razumela da je vlada donosila mnoge odluke, ali se ipak nadala da bi Elizabet učiniti nešto drugačije.

Međutim, kraljica je ostala posvećena svojoj sestri, želeći joj samo najbolje. Kraljica je smatrala da Margaret nije dobila odgovarajuću ulogu i pokušala je da joj pronađe adekvatne kraljevske obaveze, dodao je profesor Vilijams.

- Iako su ona i Margaret bile neverovatno različite osobe, i dalje su bile veoma bliske i Margaretina smrt je bila zaista poražavajuća za nju.

Margaret je umrla manje od mesec dana pre kraljice majke, 2002.

Ipak, problemima, njihova međusobna se nikada nije pokolebala. Princeza Margaret je imala telefon sa direktnom linijom ka kraljici. Svaki dan su zvale jedna drugu da "ogovaraju i da se smeju", kaže prijatelj porodice Reinaldo Erera.

- Imale su ljubav, prijateljstvo i zavere koje su bile impresivne za posmatranje - napisao je on za "Vanity Fair". A kada je princeza Margaret preminula 2002. godine, kraljica Elizabeta je plakala na sahrani - što je bio jedan od retkih trenutaka kada je kraljica pokazala emocije u javnom okruženju.

- Kraljica je izgubila svog najintimnijeg saputnika. Nikada ne objašnjava ništa svetu, šta oseća ili zašto radi to što radi – i to je deo njene veličine. Ali nekoliko minuta tog dana, dok je stajala pored stepenica kapele Svetog Đorđa u zamku Vindzor, gledajući kako odnose kovčeg njene sestre, njene oči su je izdale - napisao je Erera.

Kraljičina ćerka Ana

Kraljičino drugo dete i njena jedina ćerka, Ana je bila neko na koga se kraljica uvek mogla osloniti da savesno obavlja kraljevske dužnosti. Često su je nazivali najvrednijim članom kraljevske porodice, s više javnih nastupa od bilo kog drugog člana porodica i više angažovanja u dobrotvornim akcijama i posetama.

- Ona voli da radi, voli da upoznaje ljude, i ona je kao njena majka, puna neverovatne energije - pisali su o Ani.

Ana je imala samo tri godine kada je njena majka postala monarh, tako da kraljica nije bila prisutna tokom većg dela njenog najranijeg detinjstva

- Jednostavno ne verujem da postoji bilo kakav dokaz koji bi ukazivao na to da joj nije bilo stalo. Ne verujem da je bilo ko od nas ni na trenutak pomislio da nije marila za nas na potpuno isti način kao i bilo koja druga majka - govorila je Ana.

Iako se dosta oslanjala na osoblje, kraljica Elizabeta se pobrinula da provede vreme sa svojom decom i uvek se radovala trenucima kada je lično mogla da se kupa i čita svojim bebama bez prisustva dadilje. Istina je da su princ Endrju i princ Edvard dobili više pažnje pošto su rođeni kasnije kada se kraljičin raspored malo ohladio. Ali je podjednako volela i princezu Anu, a veza sa njom je sa godinama postajala sve čvršća, jer je Ana bila uz kraljicu tokom njenih mnogobrojnih zvaničnih poseta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona