• 0

Ko je bila Irena Papas: "Grčka boginja" čijem se talentu divio ceo svet

Zbog svog izgleda, pogleda, talenta, pokreta i seksepila, Irena je postala predmet obožavanja u Grčkoj

  • 0
Irene Papas

Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Legendarna grčka glumica Irena Papas, koja je glumila u filmovima kao što su "Z", "Grk Zorba" i "The Guns of Navarone" preminula je u danas u 96. godini, što je potvrdio portparol grčkog ministarstva kulture. Godine 2018. objavljeno da je glumica već pet godina živela sa Alchajmerovom bolešću, piše "Njujork tajms".

Irena je bila najistaknutija glumica u Grčkoj, a njena životna priča počinje 3. septembra 1926. godine u Korintu. Ona je rođena kao Irena Lelekou, u porodici učitelja, a još kao mala je znala da želi da bude glumica.

Debitovanje u pozorištu

Kada je prvi put zaigrala u pozorišu, Irenu su stručnjaci opisali kao "divno stvorenje s jednostavnom dugom haljinom sa naborima, koja se kreće veličanstveno i istovremeno jednostavno, kao da je oživela karijatidu".

Svoj prvi film Irena snima 1948. godine, a sa drugim filmom 1951. učestvuje na Kanskom festivalu i tamo doživljava neverovatan uspeh. Zbog svog izgleda, pogleda, talenta, pokreta i seksepila, Irena je postala predmet obožavanja u Grčkoj, te su je mnogi zvali "Grčka boginja".

Godinu dana posle uspeha na Kanskom festivalu, Irena je počela da glumi u mnogim filmovima i predstavama, te se veoma brzo popela na sam vrh filmske industrije.

Usledile su i nagrade i to za najbolju glumicu na Berlinskom festivalu za "Antigonu" (1961), nagrada na Kanskom festivalu za "Elektru"(1962), nagrade za film "Z" (1969). "Žena Evrope" (2000) i "Zlatni lav" na Venecijanskom festivalu (2009).

Ljubavni život Irene Papas

Irena skoro nikada nije pričala o svom privatnom životu i nikada nije dozvoljavala da joj postavljaju pitanju o braku, mužu, porodici i deci. Međutim, svi znali je da se sa 18 godina udala za Alkieja Papasa. Njen brak nije potrajao, ali je zadržala muževljevo prezime, koje je postalo poznato u celom svetu.

Glumica je 1954. godine upoznala Marlonda Branda i imali su dugu ljubavnu vezu, koju su u to vreme čuvali u tajnosti. Pedeset godina kasnije, kada je Brando umro, otkrila je da "nikada nikoga nije volela kao što je volela Branda".

- On je bio velika strast mog života, apsolutno čovek kojeg sam najviše volela i cenila - rekla je glumica u jednom intervjuu.

Njen drugi brak bio je sa filmskim producentom Hozeom Konom, a venčali su se 1957. godine; međutim, brak je ubrzo poništen.

Irene Papas

Foto: CLAUDIO ONORATI / ČTK / Profimedia

Svi su pričali o njoj, o njenim muškarcima, njenim ljubavima, ali je ona vešto i mudro ćutala o svemu što joj se događalo na privatnom planu. Irena je 2002. godine prvi put priznala da ima mlađeg partnera i da s njim živi u Italiji.

Kada je reč o ljubavi, Irena je uvek isticala da je njena najveća ljubav, pored Branda i grada Atine bio i Rim.

- Ona voli Rim, drugu majku kako ga zove, a prava majka joj je uvek bila Atina - stoji u biografiji Irene Papas.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona