• 1
 ≫ 

Tajni život Koko Šanel: Dok su svi strepeli pred nacistima, ona je uživala privilegije ljubavnice-špijuna

 ≫ 

Kako je modna ikona pomagala nacistima u tajnim misijama SS obaveštajne službe tokom Drugog svetskog rata

  • 1
Koko Šanel, Coco Chanel Foto: Profimedia/Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy

Zahvaljujući njenoj maloj crnoj haljini, čuvenim odelima i parfemu "Chanel 5", modna ikona Koko Šanel zaslužna je za transformaciju ukusa moderne žene 20. veka, a njeno ime postaje sinonim za besprekoran smisao za modu. Poslednjih godina, međutim, dostupnost deklasifikovanih dokumenata francuske vlade otkriva i njenu kolaboricionističku prirodu i njen tajni rad za nacističku vojnu obaveštajnu službu tokom Drugog svetskog rata.

Rođena u siromaštvu 1883. i poslata u samostan-sirotište sa 12 godina, Šanel je prevazišla svoje teško detinjstvo kako bi debitovala u svojoj vizionarskoj ženskoj odeći do Prvog svetskog rata. Njen meteorski uspon gurnuo ju je u stratosferu najmoćnijih i najuticajnijih ličnosti Evrope.

Zahvaljujući druženju sa umetničkim veličinama poput Pabla Pikasa i Serža Djagiljeva, prijateljstva sa Vinstonom Čerčilom i ljubavnicom Hjua Ričarda Artura Grosvenora, vojvode od Vestminstera, istaknuti položaj Koko Šanel i veze pomogli su joj da povrati kontrolu nad svojim životom u trenutku kada su snage Adolfa Hitlera počele da se približavaju nemačkim susedima kasnih 1930-ih.

Krajem 1923. Koko Šanel je upoznala Drugog vojvodu od Vestminstera na večeri u Monte Karlu. Šanel je postajala jedan od najprepoznatljivijih svetskih dizajnera odeće, a vojvoda Hju Ričard Artur Grosvenor je bio najbogatiji čovek Britanije.

Vojvoda, poznat porodici i prijateljima kao Bendor (po pastuvu koji je pobeđivao na derbiju njegovog dede) bio je oženjen svojom drugom suprugom u to vreme, Vajolet Meri Nelson. To ih nije sprečilo da se posle par meseci udvaranja Šanel upuste u aferu.

Šanel je izlazila sa nemačkim vojnim oficirom

Nakon što su nacisti zauzeli Pariz 1940. godine, prema pisanju portala "Biography", Šanel se priklonila baronu Hansu Ginteru fon Dinklageu, oficiru Abvera, nemačke vojne obaveštajne službe. Njihova romansa omogućila je Šanel da se preseli u udobne stambene prostore u pariskom hotelu Ritz, koji je tada bio nemačko sedište, i zadržala je čvrsto ukorenjenu poziciju u visokom društvu, u koje su se nemački oficiri takođe infiltrirali.

Coco Chanel, Koko Šanel Foto: Profimedia/AFP

Veza Šanel sa Dinkladžom takođe joj je omogućila da se bavi važnim ličnim stvarima. Najhitnija je bila njena potreba da se pobrine za oslobađanje svog nećaka Andrea Palasea, koji je bio zatvoren u nemačkom logoru 1940.

Tu su, naravno, bili i njeni poslovni interesi. Od 1924. godine, kada je jevrejska porodica Verthajmer podržala lansiranje njene linije parfema u zamenu za većinu profita, modna diva je nastojala da ponovo pregovara o  povoljnijim uslovima poslovanja. U tom trenutku, dok su vladali zakoni o „arijanizaciji“ koji su primoravali Jevreje da odustanu od svog poslovanja, Šanel je videla svoju priliku da povrati unosnu granu svog modnog carstva.

Šanel je postala agent Abvera F-7124 1941.

Dinklage je upoznao svoju ljubavnicu sa drugim istaknutim agentom Abvera, baronom Luisom de Vofrelandom, koji je navodno obećao da će pomoći Šanel da oslobodi njenog nećaka u zamenu za njenu službu u Berlinu. Negde 1941. godine, Šanel je registrovana kao agent F-7124, sa kodnim imenom „Vestminster“, po njenom nekadašnjem ljubavniku.

Sa zadatkom da dobije „političke informacije“ od kolega u Madridu, Šanel je otputovala u španski grad na nekoliko meseci sredinom 1941. godine sa Vofrelandom, pod maskom "poslovnih obaveza". Prema knjizi Hala Vaughna "Spavanje s neprijateljem", postoji zapis o njenoj večeri sa britanskim diplomatom Brajanom Volasom, tokom koje je opušteno razgovarala o životu u okupiranom Parizu i neprijateljstvu Francuza i Nemaca. Nejasno je da li su Šaneline interakcije u Madridu na bilo koji način doprinele nekim naknadnim akcijama nacista, ali je bilo očigledno da su informacije koje im je prenela bile dovoljne da nadzornici Abvera budu impresionirani, zahvaljujući čemu je njen nećak Palase bio oslobođen.

Međutim, njena želja da povrati zaradu od parfema - dospela je u ćorsokak. Šanel je saznala da su Verthajmeri ​​preneli kontrolu nad kompanijom na nejevrejskog Francuza po imenu Feliks Amiot pre nego što su pobegli u Sjedinjene Države.

Razotkrivena je kao nemački špijun 1944.

Negde pred kraj 1943. i početkom 1944. godine, u vreme kada se svetska plima već okrenula protiv Nemačke, Šanel je za još jednu misiju angažovao SS general Valter Šelenberg. Tokom operacije nazvane "Modellhut" (nemački za "model šešira") Šanel je trebalo da iskoristi svoju ličnu vezu sa Čerčilom, u tom trenutku premijerom Engleske, i da mu prenese informaciju da mnogi visoki oficiri SS-a traže da se okonča krvoproliće.

Coco Chanel, Koko Šanel Foto: Mediapunch / Shutterstock Editorial

Šanel je tim povodom organizovala puštanje Vere Lombardi, njene i Čerčilove prijateljice, iz italijanskog zatvora. Sa Dinkladžom su otputovale u Madrid, gde je Lombardi dobila instrukciju da preda pismo Koko Šanel Šanelino pismo Čerčilu u britanskoj ambasadi. Međutim, ovaj plan je odleteo u vazduh, kada je Lombardi razotkrila Šanel i njene saradnike da su nemački špijuni.

Lombardi je vraćena u pritvor, a Šanel je uspela da se bezbedno vrati u Pariz.

Izbegla kaznu i izbrisala dokaze o saradnji sa Abverom

U avgustu 1944, nekoliko meseci nakon fijaska u Madridu, francuske snage su povratile Pariz od Nemaca. Sa svojom reputacijom „horizontalne saradnice“, Šanel je privedena na ispitivanje pred Komitet za čistku slobodne Francuske. Ubrzo je puštena i istog momenta je pobegla u Švajcarsku.

Nakon završetka rata, pozvana je pred francuski sud da odgovara na osnovu svedočenja uhapšenih nemačkih oficira koji su je povezivali sa Abverom. Nekako je uspela da se izvuče iz nevolje, potvrđujući da je Vofreland obećao da će njenog nećaka izvući iz zatvora, ali je odlučno poricala stepen njihove interakcije.

Coco Chanel, Koko Šanel Foto: Hatami / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema "Spavanju sa neprijateljem", Šanel se takođe pobrinula da izbriše dokaze o svojim postupcima, gde god je to bilo moguće. Nakon što je saznala da tad već bolesni general Šelenberg planira da objavi svoje memoare, Šanel je platila sve njegove medicinske račune i finansijski je osigurala njegovu porodicu. Šelenbergovi memoari, koji su kasnije objavljeni, ni jednom rečju ne pominju njenu umešanost kao agenta SS-a.

Na kraju krajeva, Šanel nikada nije pretrpela nikakve posledice zbog svojih ratnih odnosa sa nacistima. Njen povratak u svet mode proslavljena je 1954. godine, uz pomoć one iste porodice Verthajmer, protiv koje se borila toliko godina i proživela svoje godine kao slavna ličnost, pre svoje smrti u hotelu Ric 1971.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Sremac

    21. septembar 2022. | 18:04

    Jedna od poznatijih sponzorusa, koja je imala uspesnu karijeru.

    Podelite komentar