• 4

Vreme čitanja: oko 3 min.

Branka Veselinović: Najstarija glumica na svetu poživela je 105 godina i ostavila nam važne životne poruke

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njen život je bio ispunjen aktivnostima za koje tvrdi da su recept za dugovečnost

  • 4
Branka Veselinović Foto: Milena Đorđević

Branka Veselinović preminula je u 105. godini. Ona je svoj život posvestila pozorištu i filmu, a nakon smrti američke glumice Marše Hant, Branka je postala najstarija glumica na svetu, sa karijerom dugom 84 godine. Njen rad svih ovih godina propraćen je sa više od 100 predstava, 50 i više uloga u filmovima i serijama, ali i brojnim priznanjima za svoju posvećenost glumi i humanitarnom radu.

Uvek nasmejana, vedra i puna sećanja koja ne blede, Branka je rado pričala anegdote iz svog privatnog, poslovnog i ljubavnog života iz braka sa Mlađom Veselinovićem, njenim drugim suprugom. Sa njim se upoznala na probi predstave "Ribarske svađe", a brak dug 64 godine bio je prožet srećom, milosrđem i humanitarnim radom kojim su se bavili u sklopu sopstvenog fonda i pomagali deci sa posebnim potrebama. U braku nisu izrodili decu, niti su želeli da ih usvoje, ali su se zato odlučili da beskrajnu ljubav daruju deci bez roditeljskog staranja. To je Branki donelo počast da postane UNICEF-ova ambasadorka.

Tajna dugovečnosti

Iako je zašla u duboku starost, Branka je 2019. izjavila kako i dalje obilazi domove za nezbrinutu decu, za stara lica i invalide, gde recituje i izvodi monologe. Bila je zahvalna što svoj život i dalje može posvetiti humanim ciljevima. Pisala je pesme, slikala i izvodila lutkarske predstave lutkama koje je sama pravila.

- Ja sam počasni građanin Beograda, Novog Sada, Dečjeg sela, doživotni ambasador Unicefa, uvek sam radila bez želje da budem krunisana velikim imenima. Sve što radim, radim iz velike ljubavi i časti. Pišem stihove... Sreća je ako si živ i ako to doživiš. Duboko sam zahvalna. Još uvek vežbam, čitam bez naočara, čujem dobro. Vežbam vežbe za održavanje tela. Svaki dan radim čučnjeve. Mogu da uradim po 10 čučnjeva. Morate i noge da vežbate kao i ruke - rekla je Branka za "Alo".

Prilača je da ustaje sa prvim zracima sunca, a uveče uživa uz muziku i televiziju i trudi se da se uvek okupira nečim što će joj doneti nove informacije i naterati mozak da "radi". I gimnastika, bilo u ležećem ili u stajaćem položaju, bila je njena svakodnevna obaveza. Pisanje, slikanje i provođenje vremena sa ljudima su nešto za šta je uvek ima energije i volje i što joj oplemenjialo život.

Njeno nasleđe

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu "Kralj Betajnove". U Beogradu je igrala u Umetničkom, Narodnom, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u Ateljeu 212. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je više od četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici" dobila je "Sterijinu nagradu" 1964.

Dobitnica je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada i mnoge druge.

Prijateljice su joj takođe bile poznata lica iz sveta kulture i umetnosti, među kojima su Desanka Maksimović i Mira Stupica. Posebna radost i čast glumcima poput Nebojše Glogovca i Vojina Ćetkovića pripala je kada su bili nagrađeni nagradom "Branka i Mlađa Veselinović".

Glumica je formirala i legat Branke i Mlađe Veselinovića 2018. godine, u svojoj stotoj godini, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u Beogradu, na nagovor Stevanke Češljarov, Brankine prijateljice.

Zbirku vrednih knjiga sakupljala je decenijama sa svojim suprugom, a u Muzeju srpske književnosti izložen je veliki broj naslova iz njihove lične biblioteke, kao i publikacija sa posvetama značajnih autora i velikana, među kojima su Raša Popov, Desanka Maksimović, Mija Aleksić, Ljubivoje Ršumović, Bora Đorđević, Bora Todorović, Voja Brajović, Ivan Bekjarev, Mošo Odalović i drugi.

Video: Branka Veselinović na 100. rođendan otkrila tajnu dugovečnosti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Branka

    16. septembar 2022. | 19:21

    Imenjakinjo po tebi sam dobila ime. Ja sam za sad na polovini tvojih godina a dalje kako Bog da. Tebi nek je srecno. Da ih lako nosis

    Podelite komentar

  • Cvet u Sahari

    17. septembar 2022. | 02:11

    Tetka Branka Nacionale!Jos se secam prvog susreta,kasnih sezdesetih,i tvoje fotografije sa posvetom:“Dragoj ….,tvoja teta Branka”. Prisvajala si nas sve k srcu bezuslovno,onako,na prvi pogled,i to bez rezerve i,zauvek.Jos se secam tate kako me,kao uzbudjenog predskolarca,izvodi na binu da mi velika teta Branka da autogram,posle predstave. I,ta Tvoja potpisana fotografija se nekako zauvek zalepila i ostala u mom albumu.Zivotari negde,medju slikama pionira, maturanata, bivsih ljubavi i svezih diplomaca,i eto,ne ume da pozuti,ne zeli da izbledi,vec pedeset godina.Jer,pokusala si na svojim daskama sto zivot znace da nam kazes, da nas naucis, da je ljubav u malim stvarima,u osmehu na licu zbog novog jutra,koje je upravo svanulo suncano,lepse i bolje. Zato molim novoformiranu Skupstinu Srbije da barem na jedan dan,ili bar na jedan sat,suspenduje sve rasprave i usvoji,ako to vec nije uradila hitno Lex Specialis,da ovakvi ljudi kao sto je tetka Branka, nemaju prava ikada da napuste nase zivote.Ovakve velicine i humanisti jednostavno, nemaju prava na odlazak iz nasih srca, barem ne dok nam ne vrate ponovo na lica onaj deciji,bezuslovni osmeh,koji smo nekako neobjasnjivo izgubili na zivotnim raskrsnicama,u raspravama,u podelama, u razlicitostima. Draga Tetka Branka,mi mozda nismo vise potrebni tebi, ali ti si jos uvek potrebna nama!Srecni smo sto te imamo,sto nas svakim novim jutrom podsecas da treba da vratimo ljudski osmeh na nasa umorna lica!Zato Srecan Ti rodjendan,i ziveli!

    Podelite komentar

  • Jelena

    17. septembar 2022. | 00:17

    Svaka cast gospodjo Veselinovic👍👍Sve najbolje💐Ja vam se divim!

    Podelite komentar