• 2

U Francuskoj uskoro besplatne "pilule za dan posle"

- Naša vlada još jednom pokazuje da su rodna ravnopravnost i pravo žena da raspolažu svojim telima apsolutni prioriteti - rekla je zamenica ministra za polnu ravnopravnost Izabel Rom

  • 2
Lek, pilula, kontracepcija, žena

Foto:Shutterstock

Francuski ministar zdravlja Fransoa Bron izjavio je da je odlučeno da "pilula za dan posle" bude besplatna za sve žene, a do sada je bila na taj način dostupna maloletnicama i ženama do 25 godina.

Bron je rekao da će skrining na polno prenosive infekcije biti takođe besplatan i bez recepta za osobe do 26. godine. Do sada je skrining za te vrste bolesti bio besplatan samo za test na HIV.

- Od sada će mogućnost skrininga biti proširena na sve polno prenosive infekcije u cilju što ranije borbe protiv bolesti - rekao je ministar Bron.

Te dve mere biće uvrštene u Predlog zakona o finansiranju socijalnog osiguranja za 2023. godinu, a o tome će vlada raspravljati 26. septembra.

Zamenica ministra za polnu ravnopravnost Izabel Rom izjavila je da vlada preduzima konkretne mere da žene više ne odustaju od hitne kontracepcije iz finansijskih razloga, što je glavni razlog odustajanja od te pilule.

Cena pilule varirala je između tri i 20 evra u zavisnosti od proizvođača i postojala je mogućnost da socijalno osiguranje refundira deo cene samo ako se dostavi recept za lek.

- U vreme kada smo svedoci porasta konzervativizma u Evropi i širom sveta, naša vlada još jednom pokazuje da su rodna ravnopravnost i pravo žena da raspolažu svojim telima apsolutni prioriteti - rekla je zamenica ministara, piše Thelocal.fr.

Šta je "pilula za dan posle"?

Postkoitalna kontracepcija, poznata kao "pilula za dan posle", predstavlja zapravo hitnu kontracepciju. Radi se o važnom metodu sprečavanja neželjene trudnoće. 

Ova pilula se koristi 24 sata posle spornog odnosa, a najkasnije 72 sata posle. S obzirom na to da sadrži jaku dozu hormona koja može da izazove određene neželjene efekte, doktori savetuju da je ne bi trebalo upotrebiti više od jednom do dva puta godišnje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Helena

    24. septembar 2022. | 12:40

    Pametno. Bolje besplatna pilula, nego ubijanje nerodjenih beba.

    Podelite komentar

  • Slađa

    24. septembar 2022. | 11:21

    Dobra stvar 👍

    Podelite komentar