• 0

Izložba "Femina Balcanica": Kako je živela i kakva je prava imala žena na Balkanu u antičkom periodu

Autorka izložbe Deana Ratković za portal Ona.rs otkrila je kako je došla na ideju da napravi ovu izložbu, kako je izgledala i šta je radila žena iz tog doba

  • 0

Izložba „FEMINA BALCANICA.MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA. Žena na Balkanu u antičkom dobu" predstavlja plod studioznog rada muzejske savetnice Deane Ratković, autorke izložbe, i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju - Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac. Zahvaljujući njima svi posetioci će imati priliku da se kroz pažljivo odabrane muzejske predmete upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi.

Izložba, govoreći o ženstvenosti, lepoti i društvenom statusu, ženama u rimskim utvrđenjima, mogućim profesionalnim dometima, ženama u domaćinstvu ili političkom životu, upoznaje nas sa prilikama u ranijim epohama, podstičući na promišljanja o sagledavanju uloga i odnosa kako u prošlim vremenima tako i u aktuelnom dobu.

Ova izložba je podeljena na pet delova - deo posvećen ulozi žene u rimskoj porodici, žene i moda Starog Rima, prikaz žene u rimskoj mitologiji, žene u privatnoj i javnoj sferi i zanimanja žena u Rimskom carstvu.

Izložba takođe nudi pregršt predmeta koje su žene u antičkom periodu upotrebljavale - preslice, posuđe, nakit, lekarski instrumenti... U suštini, ova izložba na vrlo živopisa način priča različite priče žena koje su živele u tom vremenu.

Autorka izložbe Deana Ratković za portal Ona.rs otkrila je kako je došla na ideju da napravi ovu izložbu i kako je izgledala ona - žena sa Balkana iz antičkog doba.

- Pre tri godine se pojavila ideja za izložbu, ali zbog situacije sa pandemijom nismo mogli da je ostvarimo. Srećom, izložba je otvorena ove godine, 10. maja - započinje priču Deana Ratković.

Kako kaže, tema o ženama koje su živele u antičko doba uvek je pristuna, kako u društvu, tako i u arheologiji.

- U poslednje vreme sve je više istraživanja koja se bave ženom iz antičkog doba. Reč o vrlo kompleksnoj temi, jer eksponati potiču iz pet antičkih zbirki Narodnog muzeja. S obzirom na to da je izložba podeljena u pet segmenata, urađena je tako da posetilac može sam da ih otkriva i proživljava priču te žene - kaže naša sagovornica.

Deana ističe da je žena koja je živela u antičko doba bila vrlo i pre svega privržena ocu, pa tek onda suprugu i da je imala određena prava, ali i zabrane.

- Žena koja je živela u to doba mogla je da radi svašta. Nažalost, arheološki materijal ne pruža dovoljno podataka o njenom socijalnom životu. Međutim, poznato je da se život ove žene odvijao u porodici i bila je podređena prvo ocu, pa onda mužu.

Ona je imala obavezu da rađa decu, da se brine o njihovom odrastanju i vaspitanju. Pravila je posude i tkala je odeću, a tkanje je vrlo bitan segment u njenom životu. Ova žena je mogla da bude na čelu kolegija (ustanove regulisane zakonom), mogla je da bude lekar, babica, sekretarica, pisarka, akrobatkinja i muzičarka. Ona je takođe imala imovinska prava i smela je da upravlja svojom imovinom, mogla je da ima posede i čak je smela da bude i sveštenica. Međutim, nije imala pravo glasa i nije smela da učestvuje u političkim događajima - objašnjava autorka izložbe, Deana Ratković.

Na pitanje da li postoji određena sličnost između savremene žene i žene od pre skoro 2.000 godine, autorka izložbe je odgovorila:

- Naravno da ima. Srećom, došlo je pomaka kada je reč o ženskim pravima. Sada žene mogu da glasaju i da učestvuju u političkom životu, a to onda nisu mogle.

Pored brojnih eksponata i predmeta na izložbi, Deana izdvaja Herkulanke, koje su dokaz da je žena i u tom dobu imala neku važnost. Pored njih, autorka izložbe izdvaja i preslice koje imaju simbolično značenje za ženu.

- Žena je u toku ceremonije venčanja držala preslice u rukama. To je i simolika njenog života kada je odlazila iz svog doma i išla u drugi, kod supruga. Nosila je preslicu sa sobom kao simboliku svog domaćinstva i zanimanja. Inače, za preslice se dugo mislilo da su štapići za parfeme i postajale su i druge teorije, ali se skoro saznalo da su u pitanju preslice pomoću kojih su prele vunu - zaključuje Deana Ratković.

Izložbu "Femina Balcanica" realizovanu u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, moći ćete da posetite sve do 9. oktobra 2022. godine.

U videu na početku teksta pogledajte ceo intervju sa Deanom Ratković.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona