• 3
 ≫ 

Žena okrivljena da je rasturila "Bitlse": Da li je Joko Ono stvarno odgovorna za kraj "buba iz Liverpula"

 ≫ 

Bend se zvanično razišao 1970. godine, od kada postoje glasine o uticaju Joko Ono na njihov raskid

  • 3
Virus Outbreak Cannes Retrospective, Kan, Kanski festival, retrospektiva, film Džon Lenon i Joko Ono / Foto: Tanjug/AP

Kada je u pitanju legenda o "Bitlsima", nijedna osoba ne izaziva toliko podela i kontroverzi koliko predanje o Joko Ono, ljubavnici i nevesti lidera benda Džona Lenona, sa kojom je ušao u vezu u kritičnom trenutku, kada se najpopularniji bend na svetu suočavao sa najtežim teškoćama.

Bilo je to vreme velikih gubitaka, psiholoških preispitivanja i ogorčenih sukoba oko vođstva i poslovanja, koje se na kraju završilo raspadom benda. Ali da li je Ono kriva za raspad "Bitlsa"?

"Bitlsi" su se već "raspadali" kada se Ono pojavila

Bez obzira na muzičku istoriografiju i decenije koje su prošle otkako su se čuvene "bube iz Liverpula" razišle svojim putem, mnogi fanovi benda i danas svu krivicu za njihov raspad strovaljuju na umetnicu japanskog porekla. Osvrćući se direktno na te glasine 2012. godine, Pol Makartni je rekao u jednom intervjuu da Ono „sigurno nije razbila grupu, već se grupa raspala“.

Joko Ono, Džon Lenon Printskrin: Youtube/johnlennon

- Ne postoji obožavatelj "Bitlsa" koji nema jaka osećanja prema njoj, bilo da je mrzi ili misli da su ona i Džon imali najveću ljubavnu priču ikada -  kaže Robert Rodrigez, autor knjige "Revolver: Kako su Bitlsi izrodili rokenrol"

Ono je ušla u svet Bitlsa 1966. Tada 33-godišnja konceptualna umetnica živela je u Njujorku, ali je tokom posete u Londonu prvi put upoznala Lenona, koji je tada imao 26 godina. Kako navodi portal "Biography", oni su se sreli u novembru 1966. godine na izložbi Joko Ono u "Galeriji Indica". Par su postali zvanično tek 1968, a njihov brak je usledio u martu 1969. godine.

Period između tog prvog susreta i javne izjave njihove ljubavi bio je buran period za bend. Upravo je prestao naporan raspored turneja koji je trajao predhodnih pet godina, stvorena je njihova izdavačka kuća "Apple Records", Lenonova zloupotreba supstanci je izmakla kontroli, a bend je tražio smisao u učenju transcendentalne meditacije Maharišija Maheša Jogija.

Ali iznenadna smrt dugogodišnjeg menadžera Brajana Epštajna usled slučajnog predoziranja drogom 27. avgusta 1967. ostavila je Lenona, Makartnija, Džordža Harisona i Ringa Stara u velikoj nevolji. Epstajnu se pripisuje da je otkrio bend i da je vodio grupu kroz njihov najuspešniji i najuticajniji period.

Ono je izvukla Lenona iz negativnog perioda 

Nakon što je Epstajn otišao, Makartni je preuzeo ulogu kvazimenadžera u pokušaju da zadrži bend na pravom putu. U februaru 1968, bend je otišao na studije transcendentalne meditacije u Maharišijev ašram u Indiji. Razočaran učiteljem i svestan da ne nalazi utehu koju je tražio, Lenon se vratio u London, gde je napustio svoju sadašnju ženu, Sintiju, da bi započeo vezu sa Ono nakon snimanja njihove prve zajedničke muzičke numere.

- Džon je upravo izašao iz gorkog perioda, psihički pati zbog gubitka Brajana Epštajna i doživljava veliko razočaranje u Indiji. Veoma je ranjiv i vraća se u gorčinu - navodi Rodrigez i dodaje:

- U skladu sa njegovom psihološkom potrebom i željom za promenom, on ne ide "na Joko" u potpunosti, sve dok se nije apsoutno razočarao i u Maharišija… Tada je samo zamenio jednog gurua drugim.

bitlsi, pol mekartni Printskrin: Youtube/The Beatles

- Kada je Joko došla, deo njene privlačnosti bila je njena avangardna strana, njen pogled na stvari - opisao je Makartni u intervjuu iz 2012: - Tako da mu je pokazala da postoje i drugi načini postojanja, što mu je bilo veoma privlačno.

Lenon je uveo Ono u studio, što bend nije odobravao 

Prethodno pozadinska figura, Lenon je sada uveo Ono u unutrašnji krug benda.

- Na taj način, nakon što ju je uveo u svet "Bitlsa", gde nijedna druga žena ni devojka nisu imale takav status u studiju, može da se zaključi da je Joko ta koja je rasturila "Bitlse" jer je bila prva koja je poremetila poredak stvari - primećuje Rodrigez : - Ali Džon se zapravo krio iza nje, on ju je doveo.

Priča se da ga je pratila i do kupatila tokom studijskih sesija, iako je Ono kasnije pokušavala da objasni da ju je on naterao na to.

- Lenon ju je koristio. Ali je takođe postajala i deo nečega čime je remetila radne navike "Bitlsa". Ostali "Bitlsi" su bili izuzetno tolerantni i strpljivi. Pol, koji je u tom trenutku bio onaj koji je najviše pokušavao da održi bend na okupu, činio je sve da bude susretljiv - tvrdi Rodrigez.

Makartni i Ono su postali konkurencija jedno drugom

Uprkos svojoj susretljivosti, Rodrigez navodi da je Makartni postao i najkonkurentniji sa Ono. Tokom sesija na "Belom albumu" 1968. godine, Ono je bila prisutna sa kasetofonom na kojem je beležila svoje aktuelne misili o muzici i članovima benda.

- Kada opisuje Pola, ona prilično upire prst u "ljubavni trougao" u kojem je Džon u sredini između Pola i Joko - prenosi Rodrigez: - Joko na snimku govori nešto u smislu "Da je on devojka, bila bih ljubomorna." A ako pogledate njihovu vezu kroz godine, tokom Džonovog života i posle, ona je preuzela na sebe da bude vrsta zaštitnog zida koji ih razdvaja.

Bitlsi Printskrin: Youtube/Walt Disney Studios

Čak i nakon što je Lenona upucao i ubio Mark David Čapman, ispred Lenonove i Onove rezidencije u Njujorku, 8. decembra 1980. godine, takmičarska priroda odnosa sa Mekartnijem se i dalje nastavila. Ono i Makartni su javno osporavali jedno drugom zasluge za neke pesme Bitlsa.

- Taj odnos potiče od nekoga ko je apsolutno video Pola kao rivala a sebe smatra partnerom broj jedan u Džonovom životu, do smrti - ističe Rodrigez: - Njihov odnos je veoma složen, ali ako ga pogledate kroz prizmu, bio je kao romantični trougao.

Ono tvrdi da "nije imala veze sa razbijanjem 'Bitlsa'"

Bilo je to 1970. godine kada su se Bitlsi zvanično rastali, bez velike najave, već jednostavnim rečima sadržanim u Makartnijevom saopštenju za štampu, koje je najavilo njegov predstojeći solo album, a u kojem je proglasio da je njegovo autorsko partnerstvo sa Lenonom završeno i da je njegovo vreme kao Bitlsa gotovo.

Više nisu bili kombinovana umetnička snaga, njihovi muzički ukusi su se razišli i posao "Bitlsa" je prevazišao svu radost koja je preostala, posebno borbu oko odluke koga će zaposliti kao novog menadžera. Lenonom je sa Onom, Starom i Harisonom izabrao Alena Klajna umesto Makartnijevog izbora Lija i Džona Istmana, oca i brata, njegove tadašnje devojke i buduće supruge Linde.

Lenon i Ono su nastavili da guraju svoju platformu pacifizma i da snimaju zajedno i kao solo umetnici. Nakon kratke razdvojenosti 1973/74., Ono je 1975. rodila njihovog sina Šona. Lenon i njegova bivša supruga Sintija su već bili roditelji sina Džulijana, koji je rođen 1963. godine, iste godine kao Onova ćerka Kjoko, sa prethodnim suprugom, američkim džez muzičar Entonijem Koksom.

The Beatles Bitlsi / Foto: Profimedia

Opsednuta glasinama o njenoj odgovornosti za raskid, Ono se o tome izjasnila tek 2016. godine u kolumni" US Weekly" u članku „25 stvari koje niste znali o meni“.

- Nisam imala nikakve veze sa razbijanjem "Bitlsa". I mislim da je Pol prilično kul momak - napisala je umetnica.

Makartni je, u intervjuu sa Hauardom Sternom 2018. godine, odgovornost za raskid stavio na Lenona, koji je 1968. privatno saopštio bendu da je završio sa "Bitlsima".

- Održan je sastanak na kojem je Džon došao i rekao: "Hej momci, ja napuštam grupu." Pronašao je Joko, a Džon je voleo jake žene. Njegova majka je bila jaka žena, njegova tetka koja ga je odgajala bila je jaka žena - rekao je Makartni i dodao:

- Dakle, Džon se susreo sa Joko. I iako smo mislili da je bilo pomalo nametljivo kada je ona sedela na sesijama snimanja, jer nikada nismo imali ništa slično. Ali kad se osvrneš na to, pomisliš: „Tip je bio potpuno zaljubljen u nju i moraš to da poštuješ.“ Dakle, jesmo. I ja to i dalje činim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Miki Maradona

    28. septembar 2022. | 19:45

    Ako su se zbog ove rasturili onda su stvarno slepci. Pre bih rekao da su se zbog para posvadjali, kao i uvek sto to ide.

    Podelite komentar

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    28. septembar 2022. | 22:23

    Ма Јок оно , није она

    Podelite komentar

  • Realna

    2. oktobar 2022. | 01:28

    Uvek sam se pitala sta je Dzon Lenon video na ovoj kreaturi, podseca me na glumicu iz horor filmova.

    Podelite komentar