• 0
 ≫ 

Žena zbog koje je publika u bioskopima vikala "ubij je!": Ko je bila Luis Flečer

 ≫ 

Sestra Ratčed je u samom vrhu najimpresivnijih filmskih negativaca, rame uz rame sa Hanibalom Lekterom, vešticom iz "Čarobnjaka iz Oza"

  • 0
Louise Fletcher Foto: Entertainment Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Ledeni pogled, besprekorna frizura i neverovatna samokontrola. Tako će starije generacije pamtiti čuvenu ulogu američke glumice Luiz Flečer, koja je preminula u 89. godini.

Kako je javio "Asošiejted pres", Luiz je umrla u snu, okružena porodicom u svom domu u Montdurauseu u Francuskoj, a kako je njen sin Endrju Bik potvrdio je za "Holivud reporter", glumica je umrla prirodnom smrću nakon što je preživela dva oboljenja od raka dojke.

Godine 1976. osvojila je Oskara za najbolju glumicu za svoj portret nemilosrdne medicinske sestre Mildred Ratčed, koja čvrstom rukom upravlja mentalnom bolnicom. Džek Nikolson, koji igra novog pacijenta koji uznemirava Milred, takođe je dobio Oskara. Film snimljen prema romanu Kena Keseia iz 1962. godine, koji je adaptirao Miloš Forman, osvojio te godine još i nagrade za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenario.

Luiza Flečer Louise Fletcher Foto: Tanjug/AP

U svom govoru te večeri Flečerova je koristila američki znakovni jezik da se zahvali svojim gluvim roditeljima. Ona se takođe zahvalila i publici što je mrzi. Njen portret ovog lika, koji je tada bio oličenje čistog ljudskog zla, bio je toliko nezaboravan da je 2020. Netfliks platforma na osnovu njega napravila seriju „Ratched“, koju je pratila priču o medicinskoj sestri koja postaje negativac.

Rođena u Birmingemu, Alabama, od biskupskog ministra Roberta Flečera i njegove supruge Estel; oba roditelja su bila gluva. Luiz Flečer je sa nastupom u mladosti upoznala njena tetka, koja ju je naučila i da govori. Nakon što je diplomirala na Univerzitetu Severne Karoline, krenula je na zapad sa svojim cimerima i našla se u Los Anđelesu bez dovoljno novca da se vrati kući.

Privremeno je radila kao recepcionerka i upisala se na časove glume noću. Uskoro je redovno radila na televiziji i filmu, ali nakon udaje za producenta Džerija Bika i dobijanja dva sina, glumica je napravila dugu pauzu u glumi kako bi se posvetila majčinstvu.

Sestra Ratčed je u samom vrhu najimpresivnijih filmskih negativaca, rame uz rame sa Hanibalom Lekterom, vešticom iz "Čarobnjaka iz Oza", Dartom Vejderom i Normanom Bejtsom, a tokom premijere filma, tokom jedne od ključnih scena, publika je ustala sa stolica i počela da viče: „Ubij je!“.

Lik netipičnog filmskog negativca mnogima je zauvek urezan u pamćenje, a tajanstvenost sestre Ratčed dodatno je zagolicala maštu publike širom sveta s obzirom na to da njena životna priča i razlozi zbog kojih je postala to što jeste u filmu nikada nisu bili objašnjeni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona