• 1

Borba protiv menstrualnog siromaštva: UK Parobrod dobio kolica sa besplatnim sredstvima za menstrualne potrebe

S obzirom na svetsku ekonomsku krizu i sve zahtevnije izdatke za redovnu higijenu, uvećali su se i mesečni troškovi održavanja menstrualne higijene

  • 1
menstruacija

Foto: Shutterstock

U Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu nedavno je predstavljena jedinstvena inicijativa pod nazivom "Ženska kolica", sa željom da se pomogne sugrađankama koje nemaju materijalnih mogućnosti da sebi priušte adekvatna sredstva za intimnu higijenu.

S obzirom na svetsku ekonomsku krizu i sve zahtevnije izdatke za redovnu higijenu, uvećali su se i mesečni troškovi održavanja menstrualne higijene, pa je shodno tome aktivistkinja Milica Ilčić došla na ideju o pokretanju inicijative "Ženska kolica".

Reč je o kolicima sa sredstvima za menstrualnu higijenu koja bi bila besplatna za sve sugrađanke - prva su postvljena u UK Parobrod gde one mogu da se posluže dostupnim proizvodima. Mnoge žene, nažalost, ne mogu da obezbede kupovinu neophodnih proizvoda i pribegavaju korišćenju alternativnih i nebezbednih materijala, zbog čega je značaj ove akcije još veći.

- Obezbeđivanje besplatnih proizvoda za menstruaciju, svima kojima su potrebni, olakšava svakodnevni život našim sugrađankama - istakla je Milica i dodala da "ova akcija svakako nije savršeno i trajno rešenje, ali je jedan korak više ka rešavanju problema".

Aktivistkinja Milica Ilčić naglasila je da je ovo samo početak i izrazila nadu će se mnoge žene i devojke uključiti u akciju. Svi zainteresovani koji žele da podrže projekat "Ženska kolica" to mogu učiniti na nekoliko načina – kupovinom i donošenjem menstrualnih proizvoda u UK Parobrod, pokretanjem inicijative u kompanijama u kojima rade, podelom objava na digitalnim platformama kako bi se što više žena uključilo u ovu akciju, čiji je hešteg #ženskakolica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Jovan

    2. oktobar 2022. | 19:47

    Moze caj da se pravi od iskoriscenih tampona. Jednum udarcem dve muve

    Podelite komentar