• 8
 ≫ 

Na današnji dan je umrla heroina Velikog rata: Milunka Savić je najodlikovanija žena u istoriji vojevanja

 ≫ 

Krila je grudi pretvarajući se da je muškarac kako bi se borila za Srbiju, a u narednim godinama iste te grudi okitila je ordenima Legije časti, Karađorđevom zvezdom sa mačevima i postala jedina žena nosilac francuskog odlikovanja Ratni krst sa zlatnom palminom granom

  • 8
Milunka Savić

Foto: Vistesvet

Milunka Savić, za mnoge srpska Jovanka Orleanka, umrla je na današnji dan 1973. godine. O srpskoj heroini balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, ispredane su legende i priče, a mi vam predstavljamo njenu životnu priču.

Milunka Savić je rođena 1889. godine u selu Koprivnica u blizini Raške. Prijavila se kao dobrovoljac registrovana pod imenom svog brata Miluna Savića. Svoj identitet dugo je krila, uprkos višestrukim ranjavanjem na bojištu, najteže joj je palo ranjavanje u Drugom balkanskom ratu, kada su bolničarke prilikom previjanja njenih grudi otkrile njen identitet.

Tad je Milunka nije bila izbačena iz službe već se u Prvom svetskom ratu borila pod svojim pravim imenom. Pred Prvi svetski rat dobila je čin kaplara, bila je raspoređena u čuveni "Gvozdeni puk", najelitniji Drugi puk srpske vojske "Knjaz Mihajlo".

- Vojvodo, hoću pušku! - nepokolebljivo je zahtevala mlada devojka koju ništa nije sprečilo da postane deo čuvenog "Gvozdenog puka".

U jesen 1915. godine zadobila je teške povrede glave i tako povređena se povlačila preko Albanije do Krfa, gde je bila na lečenju nekoliko meseci. Ona je sa Krfa je otišla na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama tokom leta i jeseni 1916. godine.

Prema rečima svedoka, Milunka je bila odličan bombaš, imala je taj talenat da oseti kada je najpogodnije napasti protivnika i precizno da baci bombu u neprijateljski rov. Zbog njene spretnosti i spremnosti divili su joj se mnogi muškarci.

Milunka Savić

Foto: Vistesvet

Za pokazanu hrabrost u borbama 1917. godine prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je Milunku Savić odlikovao zlatnom Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Nedugo zatim, Milunka dobija i priznanje  francuske vojske - Legija časti petog stepena i francuski Ratni krst.

Inače, Milunka je prva žena koja je ikada odlikovana francuskim ordenom Ratni krst.

Takođe, ona je nosilac i spomenica oslobodilačkih ratova od 1912. do 1913. godine, albanske spomenice, kao i Spomenice ratova za oslobođenje i ujedinjenje. Ponela je i britanski orden svetog Majkla, kao i ruski orden svetog Đorđa Pobedonosca.

Vrhovna komanda svih vojski Antante je 1918. godine pismeno pohvalila junaštvo narednice Milunke Savić.

Rodila je jednu, a usvojila tri devojčice

Kada se rat završio, Milunka je radila pri vojci u Sarajevu. Za osam godina mlađeg Veljka Gligorovića iz Mostara udala se tokom 1922. godine. Dve godine kasnije dobili su ćerku Milenu.

Usvojila je još tri ćerke: Milku, koju je pronašla zaboravljenu na železničkoj stanici u Stalaću, svoju sestru od ujaka, rođenu u poznim godinama i Zorku, uzetu iz sirotišta na dalmatinskoj obali, koja je imala hendikep, pošto je preležala meningitis.

Nakon što je Veljko premešten u poštu Banjaluke, njihovom braku je došao kraj.

Milunka Savić

Foto: Wikipedia

Posle kraha braka, zahvaljujući pomoći saboraca, Milunka se sa decom seli u Beograd i radi kao čistačica u banci.

Poslednje dane života provela je u stančiću u naselju Braće Jerković. Sahranjena je na Novom groblju u porodičnoj grobnici, a njeni posmrtni ostaci 40 godina kasnije preneti su u Aleju velikana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Dend

    5. oktobar 2022. | 17:41

    Veoma čudan narod a zovu se Srbi jer za života ne prepoznaju svoje velikane već nakon smrti ih nagrađuju odlikovanjima i daju zaslužen publicitet koji su za života zaslužili !

    Podelite komentar

  • Miodrag

    5. oktobar 2022. | 18:30

    Treba pomenuti kako su joj se odužili dok je radila kao čistačica u toj banci, i kako je postupano sa njom, pa bar navesti imena svih onih koji su je maltretirali u životu, kao vid satisfakcije svima koji poštuju njen lik i delo. Slava joj.

    Podelite komentar

  • Boža zemunac

    5. oktobar 2022. | 21:25

    VEČNA SLAVA SRBSKOJ HEROINI MILUNKI SAVIĆ.

    Podelite komentar