• 0

Životna priča Lujze Hej: Od nasilja, teškog razvoda i bolesti do neiscrpnog optimizma

Autorka nekoliko popularnih knjiga o samopouzdanju napustila nas je pre pet godina

  • 0
Louise Hay Lujza Hej Foto: Profimedia/MICHAEL GERMANA/StarMax

„Veruj u sebe i već si na pola puta!“

Ovo je samo jedna od mnogobrojnih afirmacija koje je zabeležila Lujza Hej, američka motivaciona govornica i autorka nekoliko knjiga o samopouzdanju.

Iako se oko njenih afirmacija „lome koplja“ i danas, pet godina otkako je preminula, Lujza je za mnoge bila i ostala žena koja je podsećala na to koliko je važno voleti i prihvatiti sebe.

Njena životna priča, pak, nije bio nimalo bajkovita...

Žrtva nasilja od detinjstva

Rođena je u Los Anđelesu 8. oktobra 1926. godine. Njena majka se, dok je Lujza bila veoma mala, preudala i ne sluteći da će završiti u braku sa čovekom koje nasilje nije strano. Malena Lujza bila je očuhova žrtva – često ju je tukao, iskaljujući bes na nedužnoj pastorki koja nije umela da se odbrani.

Nažalost, Lujza nije samo trpela batine. Kad je imala pet godina, silovao ju je komšija.

Nezaštićena i lišena ljubavi, tragala je za nekim ko će je iskreno voleti i pružiti joj ono što joj je u matičnoj porodici bilo uskraćeno.

Odustala je od školovanja u 15. godini, jer je zatrudnela. Kad je na svet donela devojčicu, odlučila je da je da na usvajanje, uverena da o bebi ne može da brine jer je i sama bila dete. Kasnije je tvrdila da je ta odluka bila ispravna i racionalna.

Udaja, razvod i rak

Iz Los Anđelesa se preselila u Čikago, a potom u Njujork. U „Velikoj jabuci“ počela je da ostvaruje tinejdžerske snove: ušla je u svet manekenstva i ubrzo upoznala biznismena Endrjua Heja.

Stala je pred oltar 1954. godine, uverena da će ta ljubav trajati do kraja života.

Prevarila se. Posle 14 godina bračne zajednice suprug ju je napustio, jer se zaljubio u drugu ženu.

Duboko pogođena razvodom i činjenicom da svom muškarcu neće biti jedina žena do smrti, Lujza je godinama patila. A onda je, u svojoj 51. godini, shvatila da pred sobom ima velikog neprijatelja – otkriven joj je rak grlića materice.

S obzirom na to da je izučavala tehnike meditacije, odlučila je da ih isproba na sebi. Verovala je da se razbolela zbog nakupljene tuge i besa i da će je afirmacije, vizualizacije, psihoterapija i drugačiji režim ishrane vratiti na put zdravlja.

"Prihvatite sopstvenu ličnost"

U svojim knjigama pisala je da je ozdravila upravo zahvaljujući tome što je naučila da oprašta – i sebi, i drugima. Ipak, nema naučne potvrde da je pobedila rak samo na taj način, bez konvencionalne medicine.

Po izlečenju i objavljivanju prve knjige, Lujza je krenula na svojevrsnu turneju po Sjedinjenim Američkim Državama, držeći predavanja i radionice o ljubavi prema sebi.

Knjige su joj donele veliku popularnost

Četiri godine po povratku u Kaliforniju, 1984. objavila je knjigu „Vi možete da izlečite svoj život“ koja joj je donela veliku popularnost i omogućila gostovanje kod čuvene Opre Vinfri.

Lujza Hej se oprobala i u izdavaštvu kao vlasnica „Hej hausa“, a osnovala je i „Hej fondaciju“ koja finansijski podržava organizacije usmerene na pružanje pomoći ugroženim grupama.

Poslednje godine života provela je u San Dijegu. Preminula je 30. avgusta 2017. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona