• 2
 ≫ 

Danas je Nacionalni dan bez grudnjaka: Borba za dizanje svesti o raku dojke, važnosti samopregleda i skrininga

 ≫ 

Prva linija odbrane je mesečni samopregled dojki

  • 2
grudnjak Foto: Pexels

Nacionalni dan bez grudnjaka koji se obeležava 13. oktobra podstiče žene da ostave grudnjak kod kuće, a sve u cilju dizanja svesti o raku dojke.

Mnoge žene koje su se izborile sa rakom dojke ne mogu da ostanu bez grudnjaka jer im je potreban za držanje proteze nakon operacije. Oktobar je mesec svesti o raku dojke, a Dan bez grudnjaka bi trebalo da služi kao podsetnik svim ženama da odrade neophodne preventivne preglede. Većina slučajeva se može lečiti ako se rano dijagnostikuje.

Iako je poreklo Nacionalnog dana bez grudnjaka nejasno, ovaj datum se obeležava od 2011. godine, a iako je u očima nekih kontroverzan događaj, ima za cilj da podigne svest o važnosti znanja kako da se izvrši samopregled dojki, da se žene edukuju kako bi bile u stanju da prepoznaju simptome raka dojke, ali i da ohrabri žene da učestvuju u redovnom skriningu raka dojke.

Prva linija odbrane je mesečni samopregled dojki. Najbolje vreme za pregled dojki je desetak dana nakon početka menstrualnog ciklusa jer grudi menjaju teksturu tokom meseca. Ako svakog meseca vršite samopregled na isti dan, obezbediće sebi šansu za što pouzdaniji pregled. One žene koje nemaju menstruaciju, uvek treba da izaberu isti dan u mesecu za obavljanje samopregleda.

Kada se bolje upoznate sa oblikom i teksturom vaših grudi, obratite pažnju na sve promene. Iskoristite i ogledalo da vam pomogne. Udubljenja, otok i crvenilo biće znaci na koje treba obratiti pažnju.

Kada zakažete godišnji pregled kod svog lekara, uverite se da je i pregled dojke uključen. Obavestite svog doktora o svim promenama. Ako vi ili vaš lekar primetite bilo kakve znake, lekar može da naruči testove, uradi sonogram ili mamograf.

Konačno, preventivni mamograf je poslednja linija odbrane. Današnji mamografi nude živopisnije detalje tkiva dojke. Osnovni mamografi se rade u dobi od 40 godina, osim ako porodična anamneza ne ukazuje ranije. Osnovni mamograf pruža uporedni prikaz za vašeg lekara ako se nešto kasnije razvije. Ženama starijim od 40 godina preporučuje se godišnji preventivni mamograf.

Dakle, 13. oktobra, ne zaboravite da ostavite grudnjak kod kuće ili učestvujete na društvenim mrežama kako biste pomogli u podizanju svesti o istraživanju raka dojke, važnosti samopregleda i skrininga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Ćupričanin

    13. oktobar 2022. | 12:14

    Živo dan bez bruseva ❤️ Treba da se uvede kao neradni dan za musku populaciju i tog dana zene da ispostuju taj praznik ☺️🤤 Nije bitno kolike grudi imate,sake grudi su slatke na svoj nacin 💋😂❤️

    Podelite komentar

  • dr mr

    13. oktobar 2022. | 10:06

    Mmmmmmmmmm

    Podelite komentar