• 0
 ≫ 

Anđela Lensberi je preminula 5 dana pred svoj rođendan: Dobila je titulu Dame od kraljice Elizabete

 ≫ 

Svestrana glumica koju su obožavale generacije kroz nezaboravne uloge

  • 0
Andžela Lensberi Angela Lansbury Foto: Profimedia/Paramount Pictures - Dena Enterprises/Christophel Collection

Glumica Anđela Lensberi koja je preminula u 96. godini, bila filmska zvezda i omiljena televizijska ikona sa karijerom dugom više od sedam decenija. Pored uzbudljivog života koji je živela kroz glumu, Anđela je ipak tragala za mirnim porodičnim životom.

Andžela Lensberi je već imala dugu i uspešnu karijeru kada je prihvatila ulogu koju publika verovatno najviše pamti u seriji "Pisac i detektiv", koja je sotavrila 12 sezona i emitovana je od 1984, do 1996. godine.

Rođena je u Londonu 1925. godine u porodici irske glumice Mojne Mekgil i Edgara Lensberija, političara i trgovca drvetom, koji je umro kada je imala samo devet godina. Lensberi, dvoje njene braće i sestara i njena majka preselili su se u Ameriku, gde je pohađala njujoršku Feagin školu drame i radija.

Veoma je brzo napredovala kada je glupa u pitanju, te je sa samo 19 godina dobila nominaciju za Oskara za svoju prvu filmsku ulogu u filmu "Gaslight" iz 1944.; glumila je i u filmu "National Velvet", kao i u stalnom nizu drugih MGM produkcija tokom 1940-ih.

Anđela Lensberi, Angela Lansbury Foto: Profimedia/ Metro-Goldwyn-Mayer/Entertainment Pictures

Da je njena gluma bila vredna pažnje dokazala je već sledeće godine kada je ponovo nominovana za Oskara i kada je dobila Zlatni globus za ulogu u filmu "Slika Dorijana Greja".

Jedan neuspešan i jedan uspešan brak

Prvi muž Anđele Lensberi je bio Ričard Kromvel, a njih dvoje su se venčali 1945. godine. Lensberi se udala za Kromvela kada je ona imala samo 19 godina, a on je bio 15 godina stariji od nje. Nažalost, njihov brak nije dugo trajao, odnosno razveli su se posle godinu dana. Razlog razilaženja je bilo to što je Anđela saznala da je njen suprug gej.

- Nisam imala pojma da se udajem za gej muškarca. On je za mene bio veoma privlačan muškarac - rekla je glumica svojevremeno.

Uprkos njihovom razvodu, Anđela je ostala prijatelj sa Ričardom sve do njegove smrti od raka jetre 1960.

Posle Ričarda Kromvela Anđela se udala za svog drugog muža Pitera Šoa. Oni su se venčali 1949. i bili u braku više od pet decenija dok on nije umro od srčane insuficijencije 2003. godine. Dobili su dvoje dece - Entonija 1952, i Deidre 1953. godine.

Inače, Anđela je pre osam godina dobila titulu Dame lično od kraljice Elizabete.

-Veoma sam ponosna što me je zemlja u kojoj sam rođena prepoznala. Upoznati kraljicu je zaista lepa i retka prilika - rekla je tada glumica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Astrološke prognoze za oktobar 2024. Aleksandre Bjeljac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona