• 23

Šta Srpkinje najčešće koriste kao kontracepciju? Stručnjak i istraživanja daju odgovore

Nažalost, veliki broj muškaraca i žena nema dovoljno znanja o važnosti kontracepcije

  • 23
Kontracepcija, pilule, tablete, kondomi

Foto:Shutterstock

Poslednjih nekoliko godina se više nego ikad govori i važnosti kontracepcije. Iako mnogi, a pogotovi mladi, smatraju da je kontracepcija važna samo zbog sprečavanja neželjenje trudnoće, zaboravljaju i na polno prenosive bolesti.

To koliko se u Srbiji retko koristi savremena kontracepcija govore i poslednja istraživanja.

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja višestrukih pokazatelja zdravlja, stаnоvništvо u Rеpublici Srbiјi prеtеžnо primеnjuје trаdiciоnаlnе mеtоdе kontrаcеpciје, а zbоg njihоvе nеdоvоljnе еfikаsnоsti čеstо sе suоčаvа sа nеžеljеnоm trudnоćоm i pribеgаvа indukоvаnоm аbоrtusu.

Sаvrеmеnu i efikasnu kontracepciju koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (21,4 odsto), a tradicionalnu dvostruko više (40,8 odsto). Među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (15,1 odsto), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (3 odsto), intrauterini ulošci (2,6 odsto) i sterilizacija žene (0,6 odsto), prenosi Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja (31,4 odsto), dok je metod izbegavanja odnosa u "plodnim danima" i ostale "prirodne metode" koristilo 9,5 odsto ispitanica. Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 37,7 odsto, prenosi Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut.

Na ovu temu smo razgovarali sa ginekologom Vesnom Tadić. Prema rečima naše sagovornice, iskustvo i praksa zaista potvrđuju istražinja koja navode da ljudi najčešče kao kontracepciju koriste tradicionalne metode i to najviše onu koja podrazumeva prekidanje odnosa.

- Nažalost, mladi često koriste tracionalne metode kontracepcije. Prekidanje odnosa nije sigurna metoda jer se određen broj spermatozoida nalazi i u tečnosti koja se izlučuje pre same ejakulacije. Upravo tako dolazi do neželjenih trudnoća i abortusa kojih je sve više - naglašava za Ona.rs ginekolog Vesna Tadić.

Kako kaže, nije reč samo o neželjenoj trudnoći, već i o polnom prenosivim polestima koje prezervativi mogu da spreče.

- Mladi nisu svesni rizika i olako se upuštaju u seksualne odnose. Hormonska kontracepcija je jedna od najpouzdanijih, ali iako nešto manje pouzdani, kondomi  za razliku od hormonske kontracepcije mogu da zaštite od HIV/AIDS-a i drugih seksualno prenosivih bolesti - objašanjva naša sagovornica.

Doktora naglašava da u današnje vreme postoji pregrš kontracepcije, te je zaista moguće da osoba pronađe onu koja joj najviše odgovara.

- Savremena medicina nudu sve pouzdaniju kontracepciju. Postoji čak i kondom za žene, ali on nije dostupan na našem tržitu. Međutim, ono što jeste, to su kondomi, dijafragma, cervikalan kapa, spermicidi koje bi ipak trebalo kombinovati i sa kondomima, spirala, vaginalni prsten i, naravno, hormonska metoda. Prekidnje odnosa, računanje plodnih dana i pilula za dan posle nisu pouzdan vid kontracepcije, a na pilulu za dan posle i ne treba tako gledati, jer s razlogom ginekolozi ne preporučuju korišćenje ove pilule više od jednom godišnje - zaključuje ginekolog Vesna Tadić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • 534

    15. oktobar 2022. | 14:01

    Od kontracepcije najviše koriste: Nemoj u mene, molim te. Jok, u sebe ću.

    Podelite komentar

  • Mile45

    15. oktobar 2022. | 16:34

    Samo mi matori imamo sex ovi mladi samo vise po kompijuterima i cepaju igrice..

    Podelite komentar

  • Ccc

    15. oktobar 2022. | 14:51

    Znaju mladi sta je kontracepcija ali nemaju para da je plate,jel znate koliko kosta pakovanje durexa???A mladi imaju odnose cesto,svaki dan,ko ce to nakupovati?

    Podelite komentar