• 0

Rita Hejvort - prva princeza Holivuda: Slavna, fatalna, bogata i nesrećna

- Ja sam dobra i nežna osoba, ali me privlače zle ličnosti - pokušavala je da objasni Rita svojih pet bračnih brodoloma

  • 0
Rita Hejvort, Hayworth Foto: Everett / Profimedia

Životna priča američke glumice Rite Hejvort bila bi odličan scenario za film, snažniji i potresniji od svih uloga koje je fatalna Amerikanka odigrala u karijeri dugoj četiri decenije.

“Bićeš plesačica”

Rođena je 17. oktobra 1918. godine u Bruklinu kao Margarita Karmen Kansino i bila prvo od troje dece plesačkog para Kansino - Hejvort.

- Čim sam napunila tri i po godine i mogla sama da stojim na nogama, davane su mi lekcije iz plesa - pričala je Rita, inače unuka jednog od najboljih plesača bolera s početka dvadesetog veka.

- Nisam naročito volela da plešem, ali isto tako nisam ni imala hrabrosti da to priznam ocu, pa mi je detinjstvo prošlo u plesnim probama.

Već u šestoj godini života dobila je prve plesačke angažmane, zbog čega je njen otac bio posebno ponosan. Majka je, pak, želela da malena Rita postane glumica. Ispostaviće se da će joj ispuniti želju, iako to kao devojčica nije glasno izgovarala.

Holivud umesto škole

Kad je Rita napunila osam godina, njena porodica se preselila u Holivud. Ambiciozni tata Eduard Kansin osnovao je plesni studio i u rad uključio predstavnike holivudskog džet-seta, ali mu je, zbog specifičnih istorijskih okolnosti, poslovni plan propao. Zbog toga je porodica trpela - Rita pogotovo. Govorilo se da je kao dete bila žrtva njegovog seksualnog zlostavljanja, što je umnogome odredilo njene emotivne veze tokom života.

Kako bi, uprkos užasu kom je bila izložena, dala ocu “vetar u leđa” da opstane u plesačkom poslu, Rita je kao tinejdžerka napustila školu, osnovala plesnu grupu i sa ocem nastupala u noćnim barovima u Meksiku. Na jednom od tih nastupa zapazio ju je direktor “Foks Film Korporacije” i ponudio joj šestomesečni ugovor.

Prvu glavnu ulogu dobila je 1936. godine u filmu “Human Cargo”. Šef studija “Columbia Pictures” procenio je da Rita ne izgleda dovoljno egzotično, pa ju je naterao da ofarba kosu u crveno i promeni ime u Rita Hejvort.

Nije se mnogo premišljala. Na njenu sreću.

Lepota kao adut

Nova filmska zvezda rođena je tri godine kasnije; Rita je snimila film “Samo anđeli imaju krila” sa Kerijem Grantom i stekla armiju obožavalaca širom Sjedinjenih Američkih Država.

Nezvaničnu titulu ikone lepote stekla je kad je pozirala u prilično slobodnom izdanju pred objektivom “Life magazina”.

Svesna svoje putenosti i erotičnosti, Rita je prihvatala sve uloge u kojima je mogla da pokaže koliko je neodoljiva. Uloga u filmu “Gilda” i scena u kojoj odevena u crni saten izvodi striptiz sa jednom rukavicom donela joj je neslućenu popularnost i - cenzuru. Hejvortova je iznova dokazala da je zabranjeno voće najslađe; tome u prilog govori veliki broj filmova koje je snimila posle “Gilde”, jaki finansijski ugovori i još veća popularnost.

Njena karijera paralelno je tekla na više koloseka. Osim u glumačkom poslu, Rita je bila neprikosnovena zvezda u svetu glamura i lepote. Proglašena je vlasnicom najlepših usana na svetu i sarađivala sa planetarno poznatim kozmetičkim brendom koji proizvodi ruževe za usne; i danas se zna o kojoj crvenoj nijansi je reč kad se izgovori “Rita Hejvort crvena”.

Uteha na dnu čaše

Uprkos tome što je ostvarila ono što je želela, Rita ni u jeku svoje popularnosti nije bila zadovoljna postignutim. Verovala je da zaslužuje više novca, više poštovanja, više divljenja, više slobode... Utehu je, poput većine holivudskih diva koje nisu bile u stanju da nose breme slave, tražila u alkoholu, što ju je neočekivano brzo svrgnulo sa trona fatalnih lepotica.

Manjak sna, višak maligana, strah da je neprijatelji prate i prisluškuju i izuzetno turbulentan ljubavni život učinili su da se Rita Hejvort uruši i spolja i iznutra, sa čim tek nije mogla da se pomiri. Ostalo je zabeleženo da su je agenti razuveravali da nije dobro čula kad bi joj neki fan, videvši je izbliza, govorio kako je “prerano ostarila”, iako u tim trenucima nije nimala ni 40 godina.

Dok je, s jedne strane, na filmskom platnu i pred objektivima foto-aparata bila nedostižna i neosvojiva, dotle je u privatnom životu bila užasno nesigurna i ranjiva. Kad je buran način života došao na naplatu, nesigurnosti su je preplavile i, nažalost, potopile.

Pet puta pred oltarom

Njen prvi brak sa Edvardsom Džadsonom, sa kojim je provela najlepše mladalačke godine, raspao se poput kule od karata zbog Edvardove ljubomore i monstruoznih pretnji da će joj sasuti kiselinu u lice i zauvek unakaziti. Razvela se, ostavivši mu kompletnu zajedničku imovinu - sloboda joj je tada bila najvažnija.

Drugi put je stala pred oltar sa Orsonom Velsom, ali ni u tom braku lepa Rita nije imala sreće. Spoznavši sve njene nesigurnosti, Vels ju je varao na svakom koraku, prepričavajući kako ne ume da obuzda histeriju kad shvati da je prevarena. Ipak, Rita je tvrdila da nikada nije razbijala po kući zbog osećaja nemoći koji joj je izvao voljeni Vels, već da je to činila zbog roditelja koji su je izluđivali. Tad je već i sama bila majka - sa Velsom je dobila ćerku Rebeku.

Treću razmenu bračnih zaveta obavila je 1969. godine, i to sa princem Alijem Kanom. Postala je prva princeza među glumicama i svom trećem suprugu podarila ćerku, princezu Jasmin.

Ali, ni ovoga puta fatalna lepotica nije imala sreće; razvela se posle četiri godine braka zbog, kako je govorila, teške naravi i okrutnosti princa kojeg je, po vlastitom priznanju, volela najviše na svetu. S druge strane, u filmskoj industriji se šuškalo da je princ Ali Kan krenuo stopama Orsona Velsa kad je bračna vernost u pitanju, što lepa i nesigurna Rita nije mogla da mu oprosti.

Velika ljubavna razočaranja nisu slomila prvu princezu Holivuda. Još dva puta je pokušala da živi u bračnoj zajednici - najpre sa pevačem Dikom Hejmsom, a potom i sa filmskim producentom Džejmsom Hilom. Sa Dikom je izdržala dve godine, a sa Džejmsom tri.

Posle petog razvoda odlučila je da više ne iskušava bračnu sreću, već da uživa u slobodi koje joj je oduvek manjkalo.

- Ja sam dobra i nežna osoba, ali me privlače zle ličnosti - pokušavala je da objasni Rita svoje životne brodolome.

"Mami je kasno postavljena dijagnoza"

Nekada fatalna lepotica i pin-up devojka poslednji film snimila je 1972. godine. Osam godina kasnije dijagnostikovana joj je Alchajmerova bolest od čijih komplikacija je preminula 1987.

Njena mlađa ćerka tvrdila je da je Riti kasno uspostavljena dijagnoza, te da su simptomi krenuli mnogo ranije, ali da su pogrešno pripisivani Ritinom “druženju sa čašicom”.

Prva princeza među glumicama preminula je u 68. godini, u Njujorku. Njeno ime je i danas sinonim za žensku lepotu, senzualnost i provokaciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona