• 0
 ≫ 

Naomi Vots je rešila da stavi tačku na stigmu o menopauzi: "Od žena se očekuje da se stisnu i izbore same"

 ≫ 

Glumica je počela da razvija simptome perimenopauze u 36. godini

  • 0
Naomi Watts Foto: Dominik Bindl / Getty images / Profimedia

Naomi Vots je u intervjuu za "InStyle" govorila o svom iskustvu sa perimenopauzom i o svom teškom putu do trudnoće koja je došla nešto kasnije u životu. Na ličnom nivou, ona kaže da se njena strast da okonča stigmu vezanu za menopauzu "zapalila" nakon što je počela da razvija simptome perimenopauze u 36. godini.

Votsova se borila da se snađe u novim i neprijatnim promenama, zajedno sa čitavim nizom nepoznatih simptoma o kojima kao da niko nije govorio. Nije u potpunosti shvatila šta se dešava sa njenim telom sve dok ona i njen tadašnji partner nisu otišli ​​na pregled krvi u pokušaju da začnu.

- Znala sam da postoje promene u telu oko 35. godine, ali nisam znala da je zaista kasno da počnem da razmišljam o trudnoći. U današnjem svetu, trudnoće se dešavaju svuda oko nas do kasnih 40-ih. Moj doktor je spomenuo da će mi možda trebati donorska jajna ćelija, a iz nekog razloga još uvek postoji društvena stigma oko toga kada neko ne zatrudni prirodnim putem. Tako je to pokrenulo čitav svet tajnovitosti i srama i počela sam da tražim druge moguće alternativne puteve kojima bih mogla da krenem.

Uz pomoć svog lekara na kraju je zatrudnela, rodila je sada 15-godišnju Sašu, a ubrzo zatim je zatrudnela i drugi put. Ali zbog toga njeni simptomi perimenopauze su se pojačali.

Sve više frustrirana nedostatkom diskusije o ovom veoma stvarnom i prirodnom iskustvu sa kojim se suočavala, Vots je konačno odlučila da preuzme stvari u svoje ruke, udruživši se sa biotehnološkom kompanijom "Amiris" kako bi kreirala 11 proizvoda koji koriste emolijent koji se zove ektoin za ublažavanje svih vrsta simptoma perimenopauze i menopauze.

- Uključili smo stvari za kosu i telo, a zatim i vaginalne proizvode jer je i to područje koje pati. Jedna stvar koju ljudi tvrde o menopauzi je da se libido smanjuje i, naravno, da se malo smanjuje jer naši hormoni više ne utiču na naše raspoloženje. Ali to ne znači da prestajemo da razmišljamo o seksu ili da prestajemo da želimo seks; mi i dalje imate želju. Samo se morate malo više organizovati i uložiti malo više truda u to.

Vots je posvećena stvaranju budućnosti u kojoj žene ne moraju same da trpe bolne simptome menopauze. Generacije koje sada ulaze u menopauzu imaju jedno moćno sredstvo - internet.

- Nikada nije postojala platforma za razgovor o ovome. Osećam da je ovo neka međugeneracijska stvar koju radimo jer sada shvatamo kroz šta su naše majke i bake prošle u tišini, same. I kažemo da nećemo ćutati kroz našu patnju.

Glumica je ranije progovorila na "Instagramu" o svom iskustvu sa menopauzom i stigmom, rekavši da se, kada je zvanično ušla u menopauzu "osećala kao da se sudarila sa kamionom".

Niko zaista nije znao kako da priča o nečemu što je tabu kao što je menopauza, rekla je Vots.

- Činilo se da ni moja mama nije bila spremna da razgovarao o tome, nisam znala kako da tražim pomoć, a oni nisu znali kako da mi je pruže... čak ni doktori nisu imali mnogo toga da kažu - napisala je ona.

- Čudno je to, kao neki nepisani kodeks ćutanja: žene bi trebalo da se stisnu i da se izbore same, jer su to tako radile sve generacije do sada.

Slavne ličnosti kao što su Elizabet Benks, Džulijana Mur i Oktavija Spenser izrazile su svoju podršku glumici, što označava tek početak kada je reč o destigmatizujućim temama u vezi sa zdravljem žena.

Video: Rekla sam sinu: Ne znam kako ću umreti, ali od ove bolesti neću

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona